ΚΕ: Να αναλάβουν τις ευθύνες όσοι ενθαρρύνουν ή συμμετέχουν σε συναθροίσεις

Η Κυβέρνηση είναι της άποψης ότι όσοι ενθαρρύνουν ή όσοι συμμετέχουν σε συναθροίσεις, όπως αυτήν του περασμένου Σαββάτου, παραβαίνουν το σχετικό διάταγμα και πρέπει να αναλάβουν ευθύνες εάν προκύψουν οποιαδήποτε θέματα επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας παράλληλα πως "η πάγια αρχή της Κυβέρνησης είναι ότι η Αστυνομία πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με τον νόμο και τους κανονισμούς και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας που έχει".

Ο

κ. Κούσιος επεσήμανε πως "δεν πρέπει να υπάρχει και δυσανάλογη αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας που παρουσιάζονται" και πως "η Αστυνομία πρέπει να ενεργεί πάντοτε με σεβασμό προς τον πολίτη", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως "η ισοπεδωτική αρνητική αντιμετώπιση της αστυνομίας δεν είναι κάτι που μας ικανοποιεί".

"Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αστυνομία είναι εκεί για να προστατεύει τον πολίτη και τα δικαιώματά του. Για να μπορεί να το πράξει αυτό πρέπει και ο πολίτης και όλοι μας να προστατεύουμε την αστυνομία. Σαφώς και δεν αναφέρομαι στις απειροελάχιστες εξαιρέσεις που παρουσιάζονται σε θέματα υπέρβασης εξουσίας ή υπέρμετρης αντιμετώπισης ή δυσανάλογης αντιμετώπισης. Αλλά να μην φθάσουμε στο σημείο κατά το οποίο θα αναγκαστούν οι σωστοί αστυνομικοί να μην εκτελούν τα καθήκοντά τους φοβούμενοι ότι στο τέλος θα βρεθούν και κατηγορούμενοι", είπε ο κ. Κούσιος.

Πρόσθεσε πως "το κύρος της Αστυνομίας πρέπει να διαφυλαχθεί και οι σωστοί αστυνομικοί μας θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού για να μπορέσουν να προστατεύουν με τη σειρά τους τον πολίτη".

Ερωτηθείς αν πίσω από τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πιθανόν να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, ο κ. Κούσιος είπε πως θέλει να πιστεύει ότι τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Πρόσθεσε πως «ενώ μπορώ να αντιληφθώ κάποιες θέσεις, κάποιες άλλες δεν μπορώ να τις αντιληφθώ από συγκεκριμένο κόμμα, τουλάχιστον», είπε.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη πως "όταν φτάνουμε στο σημείο κατά το οποίο βλέπουμε συναθροίσεις, οι οποίες με τις εκτροπές που παρουσιάζονται δυστυχώς δημιουργούν κίνδυνο και για την υγεία των συμπολιτών μας, με τον κίνδυνο μετάδοσης και αύξησης των κρουσμάτων, αλλά ταυτόχρονα με πιθανές καταστροφές περιουσιών ή όταν έχουμε περιπτώσεις τις οποίες κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του οποιουδήποτε συμπολίτη μας, πρέπει νομίζω αυτό να το αντιμετωπίσουμε πολύ πιο ώριμα και πολύ πιο ρεαλιστικά", ανέφερε.

Επεσήμανε πως με δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα εξελίσσεται θετικά, οι όποιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να αναβληθούν για αργότερα.

Σημείωσε, εξάλλου, πως πολιτικά κόμματα έχουν αναβάλει συγκεντρώσεις και συνέδριά τους λόγω της κατάστασης. "Δεν μπορεί από τη μια να έχουμε τα πολιτικά κόμματα να αναβάλλουν τις συναθροίσεις και τις συγκεντρώσεις τους ή τα συνέδριά τους και από την άλλη να έχουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε συναθροίσεις, οι οποίες δυστυχώς δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν ειρηνικούς σκοπούς αλλά εκμεταλλεύονται τέτοιες συγκεντρώσεις για να δημιουργούν επεισόδια", ανέφερε.

Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι "τέτοιες καταστάσεις δεν είναι επιθυμητές και θα έπρεπε να υπάρχει και μια ομοψυχία και αλληλοκατανόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την πανδημία".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει υπό την προεδρία του σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών για την ερχόμενη Τετάρτη, στην παρουσία των επιδημιολόγων, για να συζητηθεί όλο το φάσμα που αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

"Θα συζητηθούν διεξοδικά όλα τα θέματα, θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις απόψεις της επιδημιολογικής ομάδας, την αξιολόγησή της  επιδημιολογικής εικόνας, τις συστάσεις των επιδημιολόγων, θα ανταλλαγούν απόψεις και την Πέμπτη θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα για λήψη πολιτικών αποφάσεων", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "θα ληφθούν οι ανάλογες πολιτικές αποφάσεις σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση των επιδημιολόγων και λαμβάνοντας υπόψη πέραν των θεμάτων υγείας και άλλες παραμέτρους".

Στις δηλώσεις του  στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος είπε τόνισε πως "η Κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα ότι σέβεται τα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα του κάθε πολίτη, σημειώνοντας πως "ποτέ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη δεν υπήρξε περίπτωση αμφισβήτησης τέτοιων δικαιωμάτων από τους πολίτες, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρξε παράβαση από άλλους του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ή ακόμα της Κυβέρνησης ή αξιωματούχων".

Ο κ. Κούσιος επεσήμανε πως η πανδημία, την οποία αντιμετωπίζουμε όχι μόνον εμείς, αλλά όλες οι χώρες επιβάλλει τη λήψη κάποιων μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού μας, σημειώνοντας πως η προστασία της υγείας, του υπέρτατου αγαθού, είναι η πρώτη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις.

"Δυστυχώς είχαμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τη μετάλλαξη του ιού, είχαμε φτάσει στο σημείο να εντοπίζονται 900 τόσα κρούσματα ημερήσια και έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα, γιατί οι επενέργειες της επιδημιολογικής εικόνας και της κατάστασης της υγείας του λαού μας έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις είτε αυτό λέγεται ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πίεση στο σύστημα υγείας, θάνατοι συμπολιτών μας", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να συνυπολογίζονται στις αποφάσεις που παίρνονται. Να μην ξεχνούμε τα οικονομικά προβλήματα τα οποία δημιουργεί η πανδημία. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα αλλά και την οικονομία και την κοινωνικότητα του κάθε ενός από τους πολίτες", ανέφερε.

Ο κ. Κούσιος υπογράμμισε πως όλοι θέλουμε να φθάσουμε στην κανονικότητα, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είπε πως η Κύπρος παίρνει εύσημα για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας διεθνώς. "Είμαστε η πέμπτη χώρα διεθνώς σε αποτελέσματα διαχείρισης του κορωνοϊού. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό εξετάσεων. Είμαστε από τις πρώτες χώρες με θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τον μειωμένο αριθμό θανάτων", ανέφερε.

"Όλα αυτά δεν είναι λόγοι που συνηγορούν στο να υπάρχει μια κατανόηση και μια καρτερικότητα ενόψει και των εμβολιασμών που γίνονται, ενόψει της εξέλιξης στην επιδημιολογική εικόνα που με βεβαιότητα θα οδηγήσει, αν συνεχίσει έτσι, σε περαιτέρω χαλαρώσεις;", ανέφερε

Απαντώντας στα περί αντισυνταγματικών αποφάσεων, ο κ. Κούσιος είπε πως υπάρχει σαφής πρόνοια στο Σύνταγμα και στο άρθρο 21 του Συντάγματος "το οποίο ξεκάθαρα προστατεύει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και είναι κάτι που κανένας δεν το αμφισβητεί. Αλλά ταυτόχρονα", πρόσθεσε, "στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου του Συντάγματος ρητώς αναφέρεται ότι υπάρχει περιορισμός μεταξύ άλλων και για λόγους δημόσιας υγείας".

Ο κ. Κούσιος είπε πως "εάν δεν υπήρχε αυτή δυνατότητα περιορισμού κάποιων από αυτά τα δικαιώματα θα βρισκόμασταν σε πολύ δύσκολη θέση σαν χώρα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία".

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυς Γιολίτη, με αφορμή τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν νομίζει ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης χρειάζεται υπεράσπιση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Υπενθύμισε, εξάλλου, πως η κ. Γιολίτη προέβη σε δήλωση μετά τα επεισόδια και είναι σε θέση η ίδια να απαντήσει στις οποιεσδήποτε επικρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΕ: Να αναλάβουν τις ευθύνες όσοι ενθαρρύνουν ή συμμετέχουν σε συναθροίσεις,