ΚΕ: Στόχος η επανέναρξη διαπραγματεύσεων από όπου είχαν διακοπεί

Στόχος μας παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί, με πυξίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στον λόγο του κατά το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ ’55-’59 και ιδρυτή της Ε.Φ.Ε.Κ Θεσσαλονίκης Κυριάκου Μάτση, το οποίο τελέστηκε την Κυριακή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

H

Κυβέρνηση, σημείωσε, επιδιώκει την ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ, αναμένει τον διορισμό απεσταλμένου και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης, ειρηνικής και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μάτση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι 65 χρόνια μετά τη θυσία του, τιμάται ως μια από τις σημαντικότερες μορφές του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59, αλλά και ως ένα οραματιστή του Έθνους, μια χαρισματική προσωπικότητα που υπερασπίστηκε με σθένος και πίστη την ελευθερία της πατρίδας του και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στους Κύπριους φοιτητές, στα μέλη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός της μνημόνευσης του Κυριάκου Μάτση στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που αγάπησε βαθιά, αλλά και που σε ένα μεγάλο βαθμό τον διαμόρφωσε, αφού εκεί σπουδάζει, γράφει και αναπτύσσει μια βαθιά κατανόηση των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που ενώνουν την Κύπρο με την Ελλάδα, ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή, από τη δράση του στα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού, όπου έδινε ομιλίες για την Κύπρο, τις συζητήσεις με τον τότε υπουργό Παιδείας για τα φοιτητικά προβλήματα, πρωτοστάτης στη συλλογή και αποστολή υπογραφών στην Κύπρο κατά τη διεξαγωγή του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.

Αυτό το ανεξίτηλο πέρασμα του Κυριάκου Μάτση από τη Θεσσαλονίκη είναι που οδήγησε ολόκληρη των πόλη στις 23 Νοεμβρίου 1958, λίγες μέρες μετά την ηρωική του θυσία, σε μεγαλειώδη σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας «ο οποίος έπεσε μαχόμενος γενναίως ως νέος Λεωνίδας», όπως η εφημερίδα ο «Ελληνικός Βορράς» τον αναφέρει, με επικεφαλής της πομπής τον Πρύτανη, τη σύγκλητο και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, ύστερα από την τέλεση θείας λειτουργίας και μνημοσύνου για τον ήρωα Μάτση εις τον Άγιο Δημήτριο, συμπλήρωσε σχετικά.

Η ιστορική μας ευθύνη απέναντι σε όσους με το πέρασμά του σμίλεψαν την ένδοξή μας ιστορία, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, επιτάσσει την συνέχιση του αγώνα για λύτρωση, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι, συναισθανόμενοι το βάρος της ιστορικής ευθύνης, η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πορεύονται με βασική επιδίωξη την επανένωση της χώρας και θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί και με πυξίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ.

«Επιδιώκουμε την ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ, αναμένουμε τον διορισμό απεσταλμένου και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες και να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας βιώσιμης, ειρηνικής και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», τόνισε σχετικά.

«Κάθε άνθρωπος, κάθε λαός, γίνεται άξιος της ιστορικής του αποστολής όσο βαθαίνει η συνείδηση που έχει για την ιστορία του. Το μεγαλείο του πολιτισμού ενός έθνους είναι πάντα ανάλογο με την καθαρότητα και το βάθος της ιστορικής του μνήμης. Χρέος μας λοιπόν αυτή η ιστορική μνήμη να γίνει βίωμα, η ανάγκη της ιστορίας να συναντήσει την ιστορικότητα της ανάγκης, η επιταγή για ενότητα να μετουσιωθεί σε λύτρωση», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα