ΚΕ: Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτέρες

Δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με την κατοχή της Κύπρου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο για πρώτη φορά τόσο καθαρά οδηγεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, μια κανονική χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «είχαν μια συζήτηση προετοιμασίας για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, αλλά κυρίως για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γ.Γ. των ΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου.

Είναι μια σημαντική στιγμή, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει προς τα ΗΕ και στον ίδιο τον Γ.Γ. την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπως προβλέπεται να γίνει, δηλαδή από εκεί που έμεινε η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο και με τη διαδικασία των ΗΕ, και πάντοτε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

Ερωτηθείς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ίδιος ο Γ.Γ. φροντίζει για την προετοιμασία, αυτό ακριβώς συμβαίνει με την αποστολή της κας Λουτ. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι μόνο η ετοιμότητα, είναι όλες οι επαφές, όλη η διπλωματική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα, ώστε στο μέτρο που μας αναλογεί, και ανάλογα με τις δυνάμεις μας, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με την κατοχή της Κύπρου, και διότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτέρες που για πρώτη φορά τόσο καθαρά οδηγεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο, μια κανονική χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε.».

Ερωτηθείς για αυτή την προετοιμασία στην οποία αναφέρθηκε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας είναι η αποστολή της κας Λουτ, ώστε να διακριβωθεί κατά πόσο τα εμπλεκόμενα μέρη, οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις, είναι πραγματικά έτοιμες για να έχουμε μια διεξοδική διαπραγμάτευση, στη βάση ακριβώς του πλαισίου Γκουτέρες, των ερωτημάτων που τέθηκαν και υπάρχουν με τις παραμέτρους του Γ.Γ.

Άρα, λοιπόν, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, εξυπακούεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τα εναπομείναντα θέματα, πέραν του πλαισίου Γκουτέρες, που έχει νευραλγική σημασία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Προδρόμου, αναφερόμενος στη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε. κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, είπε ότι κατά τη συνάντηση «αντάλλαξαν απόψεις, εκτέθηκε το ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος και θα γίνει διερεύνηση για μια συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος -που αναγνωρίζεται πλέον- ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, που δυστυχώς ακόμα παραμένει ανοικτό, σημαίνουν μια αυξημένη πίεση, ειδικά για την Κύπρο».

Σε ερώτηση για τη νέα navtex που εξέδωσε η Κύπρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης σε επιχειρήσεις διάσωσης και ασφάλειας. Αυτό είναι γνωστό και με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τη βοήθεια που κατά καιρούς μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενασκώντας αυτές τις αρμοδιότητες του κράτους, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διάσωσης διεξάγει και αυτή την επιχείρηση στην οποία αναφέρεστε. Από εκεί και πέρα, το ποια είναι η άποψη τρίτων μερών είναι διαφορετικό θέμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ρόλο να διαδραματίσει και τον διαδραματίζει έναντι της Ε.Ε. και είναι ένας πολύτιμος της εταίρος – αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές – και σε ζητήματα διάσωσης και ασφάλειας».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δηλώσεις γίνονται πολλές και διάφορες κατά καιρούς. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το Κυπριακό και την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης διέπει πλέον και το πλαίσιο του Γ.Γ., οι έξι παράμετροι, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ζητήματα της ασφάλειας, και αυτό που αναζητεί ο Γ.Γ. για την Κύπρο της επόμενης μέρας μετά τη λύση, είναι να μην υπάρχει κατοχική στρατιωτική παρουσία. Αυτό είναι που έχει σημασία για μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνει όλες του τις προσπάθειες στο να οδηγήσουμε τα πράγματα σε μια διαπραγμάτευση, όπως έγινε και στο παρελθόν, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα είναι έτοιμη και η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό είναι που μετρά, το πλαίσιο του Γ.Γ. Το γεγονός ότι ο Γ.Γ. χαρακτηρίζει το ζητούμενο να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος και ένα κανονικός κράτος ούτε κηδεμόνες και εγγυητές μπορεί να έχει, βεβαίως, ούτε και ξένη στρατιωτική παρουσία».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος, είπε ότι στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σειρά διμερών επαφών, θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα συναντήσει και τον Γ.Γ.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Αμερικανού Προέδρου για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται διαρκώς και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητεί η Κύπρος και τον ρόλο της στο διεθνές σύστημα, αλλά ταυτόχρονα και το να είναι και χρήσιμη στους εταίρους και συμμάχους μας που έχουν σημασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα