Θετικά αποτιμά η Λευκωσία τη Διάσκεψη - «Να περάσουμε στο επόμενο στάδιο»

Θετικά αποτιμά η Κυβέρνηση τη Διάσκεψη στο Παρίσι για τη Γάζα, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου εξέφρασε την ικανοποίηση της Προεδρίας, καθώς το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα τέθηκε στο επίκεντρο της διάσκεψης.

«Θέλουμε να εκφράσουμε ικανοποίηση, γιατί η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, το σχέδιο της Κυπριακής

Δημοκρατίας για την δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα τέθηκε στο επίκεντρο της διάσκεψης», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε το πλάνο που έχει καταρτιστεί. «Ένα πλάνο που είναι δυναμικό, επικαιροποιείται, άρχισε με άλλα δεδομένα στη βάση συγκεκριμένων παραγόντων, διαδικασιών, προβλημάτων που προκύπτουν και επικαιροποιείται συνεχώς», όπως είπε.

Το ζητούμενο τώρα, πρόσθεσε, είναι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η εφαρμογή της πρότασης. «Θέλουμε όμως να ξεκινήσουμε την προσπάθεια και να είμαστε σε θέση μόλις ανάψει το πράσινο φως στο θέμα της ασφάλειας της διακίνησης των πλοίων από και προς την Γάζα, να είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι όλοι συμφώνησαν ότι επειδή η κατάσταση είναι επείγουσα χρειάζεται να κινηθούν όλοι με μεγάλες ταχύτητες. Σημείωσε ότι κάποιες χώρες θα επανέλθουν με συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα κινηθούν. «Εκπρόσωποι χωρών και θεσμών που ήταν στο Παρίσι θα έρθουν πίσω με πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, αφού πρώτα κάνουν τις θεσμικές και διοικητικές διεργασίες στις χώρες τους. Είμαστε σε αυτή τη φάση, που είναι και καθοριστική», είπε.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πότε επί του εδάφους θα είναι εφικτή αυτή η προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Αντωνίου, αναφερόμενος στην ανάγκη κατάπαυση του πυρός. Σε αυτό το στάδιο, ανέφερε, μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες στην εξίσωση, μεγάλες χώρες και θεσμοί που μπορούν να ασκήσουν και την επιρροή τους και το ειδικό τους βάρος, προς την πλευρά του Ισραήλ.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος θεωρείται ένας αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής. «Δεν θα μπούμε να λύσουμε την ουσία του Μεσανατολικού. Μπορούμε όμως σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία να λειτουργήσουμε χωρίς προκατάληψη και χωρίς επιφύλαξη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ούτως ώστε να συμβάλουμε έμπρακτα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε. Όπως είπε, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή, καμία χώρα από την περιοχή δεν έχει επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτό ήταν ξεκάθαρο, είναι κάτι που μας χαροποιεί. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και να έχει ουσία αυτό που πάμε να κάνουμε», είπε.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι η ανταπόκριση στην κυπριακή πρόταση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ωστόσο «πρέπει τώρα να πάμε στο διά ταύτα, που έχει αρκετές προκλήσεις». Αναφερόμενος σε αυτές, είπε ότι μία μεγάλη πρόκληση είναι το θέμα της μεταφοράς της βοήθειας, ο τρόπος εκφόρτωσης, πού θα καταλήγουν τα πλοία και πού θα εκφορτώνεται η βοήθεια, διότι δεν έχει λιμάνι η Γάζα που να μπορεί να υποδεχτεί μεγάλα πλοία. «Άρα, θα πρέπει να προσεγγίζουν ειδικά πλοία ή θα πρέπει να δημιουργηθεί πλατφόρμα για να μπορούν να πάνε πλοία μεγάλου εκτοπίσματος στην περιοχή», ανέφερε.

Επίσης, η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι επί του εδάφους, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, είναι ποιος θα παραλαμβάνει τη βοήθεια και πώς θα γίνεται η διανομή της. «Εμείς για όλα αυτά τα θέματα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες τυγχάνουν επεξεργασίας για την εμπλοκή ανθρωπιστικών οργανώσεων, άλλων επιτροπών, θεσμών κ.λπ., όπως είναι η Ερυθρά Ημισέληνος, η Unicef, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες», σημείωσε.

«Υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες και θεσμοί που είναι έτοιμες να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς θα αφήσουμε την γεωγραφία να λειτουργήσει, επειδή είμαστε το κοντινότερο σημείο και θέλουμε η Κύπρος να είναι σταθμός ασφαλούς μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και να λειτουργήσουμε ως γέφυρα συνεργασίας των χωρών και των λαών της περιοχής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Ερωτηθείς γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε το πέρασμα στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, από όπου περνά η υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια και προτείνουμε θαλάσσιο διάδρομο, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από πλευράς Ισραήλ για το θέμα της μεταφοράς βοήθειας από τη Ράφα. Επιπλέον, ανέφερε ότι αναμένεται ότι η βοήθεια που θα χρειαστεί θα είναι τόσο μεγάλη σε όγκο, σε έκταση και σε ρυθμούς που είναι πιο πρακτική η μεταφορά διά θαλάσσης. Το εκτόπισμα και η χωρητικότητα ενός πλοίου είναι πολλαπλάσια των φορτηγών που πηγαινοέρχονται από την Αίγυπτο στην περιοχή, σημείωσε.

«Είναι πρακτικό το ζήτημα και γι’ αυτό η πρόταση μας είναι να αξιοποιηθεί το λιμάνι της Λάρνακας, λόγω της εγγύτητάς του με το Αεροδρόμιο της πόλης. Θα γίνεται γρηγορότερα η μεταφορά από άλλες χώρες, η αποθήκευση του, η μεταφορά του στα πλοία για να φεύγουν αμέσως να πηγαίνουν στην περιοχή. Αυτό είναι το πλάνο. Και όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι πιο πρακτικά αν η βοήθεια μεταφέρεται διά θαλάσσης», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα