Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας εντός των τειχών Λευκωσίας

Στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία, με την επωνυμία RISE, προσδοκεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια και στις δύο κοινότητες της Κύπρου, ε/κ και τ/κ.

Την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η προώθηση του «Research centre on Interactive Media, Smart

systems and Emerging technologies» RISE από τους Κύπριους εταίρους του προγράμματος, το οποίο θα δημιουργηθεί και δραστηριοποιηθεί τα επόμενα 7 χρόνια.

Την κοινοπραξία RISE αποτελούν ο Δήμος Λευκωσίας, ως συντονιστής εταίρος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανακοίνωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία κοινοποίησε ο Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας Carlos Moedas, να χορηγήσει την αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους €15 εκατομμυρίων για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία στην καρδιά στη Λευκωσίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια περίπου και συμπεριλαμβάνει τους πόρους που θα συνεισφέρουν οι εταίροι της κοινοπραξίας.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, το Κράτος έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει ταυτόχρονα με ισόποση χρηματοδότηση τις προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, με ορίζοντα 15ετία.

Ο κ. Γιωρκάτζης σημείωσε ότι το RISE επιτυγχάνει τη συνένωση των δυνάμεων των δημόσιων πανεπιστημίων και ενός μεγάλου εύρους φορέων, που στοχεύουν στην προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Πρόσθεσε πως το RISE θα φιλοξενηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου για την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας, με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης.

Ανέφερε ότι στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, θα δημιουργηθεί η συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, να καταρτιστεί σχέδιο για δημιουργία παρόμοιας συνοικίας στα κατεχόμενα.

«Είναι ένα Κέντρο που θα είναι ανοικτό σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου, συμπεριλαμβανόμενων Τ/Κ συμπατριωτών μας που θα μπορούν να επωφεληθούν από τη δραστηριότητα του», συνέχισε.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ ΕΠΣΑ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «η Κυβέρνηση, αξιολογώντας εξαρχής τις θετικές προοπτικές που διανοίγονταν για την Κύπρο με τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας σε Έρευνα και Καινοτομία, και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της εξαιρετικά ανταγωνιστικής αυτής διαδικασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρείχε στις κυπριακές προτάσεις την απαραίτητη πολιτική και οικονομική στήριξη, ώστε η πορεία τους, που άρχισε από το 2014, να έχει τη θετική κατάληξη για το RISE.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, το 2015, είχε αποφασίσει όπως οι προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, λάβουν ισόποση χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ορίζοντα 15ετίας.

«Με τον τρόπο αυτό, η κρατική στήριξη προς τα Κέντρα Αριστείας θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν μέσα σε ένα διαχρονικό πλαίσιο λειτουργίας, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ικανούς και άριστα καταρτισμένους ερευνητές, αποτελώντας ένα πυρήνα εξάπλωσης επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας και μια επένδυση με μεγάλη δυναμική», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε πως η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών του εξασφάλισαν χρηματοδότηση για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων αριστείας.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, ακόμα, πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η ατμομηχανή της ερευνητικής ανάπτυξης με 53 εκ. ευρώ το 2016-2017.

Στη συνέχεια, παρατήρησε ότι το RISE αποτελεί πραγματικό εργαλείο καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ακόμα πως 6 μήνες μετά τη μετατροπή του ΚΟΙΟΣ σε Κέντρο Αριστείας, εντάσσεται κάτω από την ίδια ευρωπαϊκή απόφαση και το RISE, προσθέτοντας ότι σε ένα χρόνο θα έρθουν και άλλα.

Ανέφερε περαιτέρω ότι σε λίγες ημέρες το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα ανακοινώσει το 14ο ERC.

Ο καθηγητής Ανδρέας Λανίτης, μιλώντας εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε πως το ΤΕΠΑΚ, με απόφαση της Συγκλήτου, έχει διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του RISE.

Πρόσθεσε πως το RISE θα έχει σαν κύριο πεδίο εφαρμογής τα διαδραστικά μέσα, τα ευφυή συστήματα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες με έμφαση στη μεταφορά τεχνολογίας καικαποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια καθοριστικής αναβάθμισης του επιπέδου έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας για τον Κυπριακό χώρο και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και καινοτομίας.

Ο αντιπρόεδρος Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Χαράλαμπος Προύντζος ανάφερε ότι η συμβολή του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο εμβληματικό Κέντρο Αριστείας αξιοποιεί πλήρως τη δεκαετή εμπειρία και τεχνογνωσία του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την υπερσύγχρονη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης που έχει αναπτύξει.

Διευκρίνισε, περαιτέρω, ότι το ΑΠΚΥ θα ενισχύσει το RISE καίρια στην προσφορά εξ αποστάσεως προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης και στην υλοποίηση δραστηριοτήτων διάχυσης των αποτελεσμάτων του Κέντρου Αριστείας, και υποστηρικτικό ρόλο προς την ενίσχυση των δεσμών και της επικοινωνίας των Πανεπιστημίων της χώρας μας με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας θα έχει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΚΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα