Κέντρο Στρατηγικών Μελετών: Iσοζύγιο στρατιωτικών δυνάμεων Κ.Δ - ψευδοκράτους

Ενισχύθηκε περαιτέρω το 2020 υπέρ της Τουρκίας το ισοζύγιο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατοχικών δυνάμεων, με τις διαφοροποιήσεις στα κατοχικά στρατεύματα και τις εξελίξεις στο στρατόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το 2020 να είναι μάλλον ενισχυτικές της τουρκικής στρατιωτικής υπεροχής στο νησί, αναφέρει έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών με θέμα τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο.

 

Ειδικότερα, το ισοζύγιο όσον αφορά το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό ανέρχεται στο 3,7 προς 1 υπέρ

των κατοχικών δυνάμεων, ενώ όσον αφορά τα άρματα μάχης, το ισοζύγιο διαμορφώνεται στο 2,5 προς 1.

 
«Η μείωση στον αριθμό των κατοχικών δυνάμεων στις 34.000 το 2019 δεν έχει αλλοιώσει την υπεροχή έναντι της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), η οποία ξεπερνά το όριο των τριών Τούρκων στρατιωτών για κάθε εθνοφρουρό. Ο δε μεγάλος αριθμός αρμάτων και τεθωρακισμένων, καθώς και η σε τακτά χρονικά διαστήματα ανανέωση και αναβάθμιση του οπλισμού του κατοχικού στρατού διατηρούν ή και αυξάνουν το ανισοζύγιο δυνάμεων στο νησί», αναφέρεται στην έκθεση, την οποία παρουσιάζει ο επικεφαλής του Κέντρου Δρ Άριστος Αριστοτέλους.
 
Ο κ. Αριστοτέλους επισημαίνει ότι η χρησιμοποίηση των κατεχομένων από τουρκικά στρατιωτικά drones και η τυχόν υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας ναυτικής βάσης για υποστήριξη του Πολεμικού της Ναυτικού,  ξεφεύγουν από τους σκοπούς ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων που επικαλείται η Τουρκία και δίνουν άλλη διάσταση στις προθέσεις της στην περιοχή.
 
Κι ενώ παραμένει ουσιαστικά αδιαμφισβήτητη η τουρκική στρατιωτική υπεροχή ιδιαίτερα στον αέρα και στη θάλασσα, αναφέρει ο κ. Αριστοτέλους, ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης της άμυνας της Κύπρου και μείωσης της αποτρεπτικής της ισχύς απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις είναι επί θύραις και ορατός.
 
Όπως αναφέρεται, το κατοχικό ανθρώπινο δυναμικό είναι εξολοκλήρου μάχιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο νησί, σε αντίθεση με της Ε.Φ. που μέχρι να εκπαιδευτούν οι νεοεισερχόμενοι, για 4 τουλάχιστον μήνες το χρόνο μόνο οι 3.000 των Συμβασιούχων Οπλιτών αποτελούν το μάχιμο προσωπικό.
 
Πρόσθετα, η σταθερά καθοδική τάση στα ποσοστά γεννητικότητας των τελευταίων δεκαετιών προοιωνίζει περαιτέρω μειώσεις σε στρατιωτικό προσωπικό στην Ε.Φ. με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στα προβλήματα οργάνωσης, λειτουργίας και αποτελεσματικότητας που ήδη αντιμετωπίζει ένεκα δραστικής μείωσης της θητείας.
 
Αναφέρεται στη μείωση των κονδυλίων για την άμυνα της Κύπρου το 2020 και ιδιαίτερα της «Αμυντικής Θωράκισης» κατά 64%, λέγοντας ότι αυτό «θα περιορίσει εξαιρετικά τις δυνατότητες ουσιαστικής ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης του οπλοστασίου της ΕΦ, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα ένεκα απαγορεύσεων στην εισαγωγή ρωσικού υλικού».
 
«Η πίεση για περεταίρω περισυλλογή ένεκα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 θα επηρεάσει ακόμη πιο δραστικά το βαθμό ικανότητας της ΕΦ», προσθέτει.
 
«Υπό τις συνθήκες», αναφέρεται, «καθίσταται ανέφικτη στο προβλεπτό μέλλον η ικανοποίηση του όρου της Ουάσινγκτον για εξολοκλήρου αντικατάσταση του υλικού της Ε.Φ., ως προϋπόθεση  για άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση οπλισμού προς την Κύπρο».
 
Σημειώνεται ότι η Κύπρος παραμένει εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη και διακρίνεται η παρουσία 124.000 στρατιωτών, η εκτεταμένη στρατιωτική υποδομή, πληθώρα τοποθεσιών αποθήκευσης πολεμικού υλικού, αεροπορικές και ναυτικές βάσεις και εγκαταστάσεις.
 
Αναφέρεται, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει αμυντικές συνεργασίες με πέραν των 21 κρατών που περιλαμβάνουν και χρησιμοποίηση της κυπριακής επικράτειας από τρίτες δυνάμεις για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πηγή: KYΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα