Κεραυνοί στο Ευρωκοινοβούλιο

Επικριτικά αντιμετωπίστηκε από πολλές ομάδες το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής
Πολύ προβληματική συμφωνία, οικτρή εικόνα, ηθική πτώχευση, ήταν μερικά από τα σχόλια για την επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τη συνεργασία με μιαν αυταρχική τουρκική κυβέρνηση

Με κριτική αντιμετωπίστηκε από τις πλείστες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα για το προσφυγικό, με τους προέδρους κάποιων

από αυτές τις ομάδες, αλλά και Ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο μετά, να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα τόσο εναντίον των αρχηγών κρατών όσο και κατά της Τουρκίας. Πολύ προβληματική συμφωνία, οικτρή εικόνα, ηθική πτώχευση, ήταν μερικά από τα σχόλια που χρησιμοποίησαν οι ομιλητές που επέκριναν την ΕΕ για την επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, τη συνεργασία με μιαν αυταρχική -όπως είπαν- τουρκική κυβέρνηση, τη μη αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Θα σταματήσει το οικονομικό μοντέλο
Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis είπε ότι είναι σημαντικό να ισχύσει η συμφωνία επανεισδοχής και να επιστρέψουν στην Τουρκία Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι θα μπορούν από εκεί να κάνουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ. Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ότι με το νέο αυτό σχέδιο, «θα καταφέρουμε να σταματήσουμε το οικονομικό μοντέλο των διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απόγνωση». Δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να πληρώνει κανείς τους διακινητές για να περάσει στην ΕΕ, είπε, και θα μπορούν να φτάσουν στην ΕΕ μόνο μέσω των νόμιμων διόδων.

Παράλληλα, προκειμένου οι πρόσφυγες να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Τουρκία, θα δημιουργηθούν κάποιες νέες δομές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της, «και αυτό θα πρέπει να ισχύει και όταν θα συζητούμε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Είναι σημαντικό μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επεξεργαστούμε περισσότερο τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής».

Όχι σχέση εξάρτησης
Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Γουέμπερ είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα προσχέδιο πλήρους και αποτελεσματικής λύσης. ΕΕ και Τουρκία μπορούν να βρουν μαζί μια κοινή λύση που θα έχει μόνιμο και αειφόρο, όπως ανέφερε, χαρακτήρα. Να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, ιδιαίτερα βοήθεια προς την Ειδομένη, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να τύχει σεβασμού, καθώς έχει υποδεχθεί 25 εκ. Σύρους πρόσφυγες και έχει δαπανήσει 9 δις ευρώ για να τους περιθάλψει και η Ευρώπη δεν έχει συμβάλει μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να έχουμε όμως εταιρική και όχι σχέση εξάρτησης με την Τουρκία, πρόσθεσε, με αμοιβαίες υποχρεώσεις και η ΕΕ να προασπίσει τα εξωτερικά της σύνορα. Κάλεσε δε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι προσεκτικό με την αναθεώρηση της βίζας και τόνισε ότι είναι διαφορετικό το θέμα της μετανάστευσης και εκείνο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του ΕΛΚ για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Να μην υπάρχουν αμφισημίες
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλλα σημείωσε ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και μίλησε για μια Ευρώπη κυβερνήσεων που δεν μπορεί να αποφασίσει να σώσει την Ευρώπη και τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία, αρκεί να μην υπάρχει καμία αμφισημία, ανέφερε, λέγοντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελέσει παζάρεμα ψυχών, ούτε για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ούτε για την αντιμετώπιση του κουρδικού πληθυσμού της. Άλλο το προσφυγικό κι άλλο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν δίδουμε λευκή ταυτότητα, χρειαζόμαστε μια συνεργασία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο, σημείωσε.

Εχθροί οι διακινητές
Ο Σιέντ Καμάλ, επικεφαλής των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ανέφερε ότι εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά οι διακινητές, εκφράζοντας επιφυλάξεις και ερωτήματα για τη συμφωνία της Δευτέρας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Μίλησε για ηγέτες στην ΕΕ που συνεργάζονται με την Τουρκία χωρίς να έχουν διαβουλευθεί με τις άλλες χώρες μέλη, επικρίνοντας την ανταλλαγή -όπως ανέφερε- των μεταναστών με το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Γκι Φέρχοφσνταντ, της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, είπε ότι στο επόμενο (εαρινό) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να γίνει το αναγκαίο, που είναι μια στρατηγική για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ζήτησε την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου που δίδει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα λήψης έκτακτων μέτρων σε περίπτωση εισροής μεταναστών και προσφύγων, αλλά και μια πραγματικά ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι αυτή στην οποία κατέληξαν είναι αρνητική.

Δηλητηριασμένο δώρο
Η Γκάμπι Ζίμερ, της Ευρωπαϊκής Ένωτικής Αριστεράς, μίλησε για οικτρή εικόνα που δημιουργεί η ΕΕ έναντι της κοινής γνώμης και δηλητηριασμένο δώρο που δέχθηκαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων από την τουρκική πλευρά. Έχουμε μιαν απαράδεκτη κατάσταση, δεν μπορούμε να παζαρεύουμε τις ανθρώπινες ζωές, ούτε να κατηγοριοποιούμε τους πρόσφυγες με βάση την εθνική τους προέλευση παραβαίνοντας το διεθνές δίκαιο, δήλωσε, λέγοντας πως “«παραδώσαμε τους εαυτούς μας στα χέρια της Τουρκίας, την οποία δεν θέλουμε να δεχθούμε με μιαν αυταρχική κυβέρνηση που σκοτώνει τον πληθυσμό της και βομβαρδίζει τη Συρία, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαζί της μια συμφωνία».

Ο Φελίπε Λαμπέρτς των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία μίλησε για ηθική πτώχευση. «Ανοίγουμε την αγκάλη μας σε ένα καθεστώς ενός ανθρώπου που για να κερδίσει τις εκλογές βομβαρδίζει», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι γεωπολιτικά και οικονομικά η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ, και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.
Ραλλή Παπαγεωργίου/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα