ΚΕΒΕ-ΓεΣΥ: Κίνδυνος εκτροχιασμού αν ικανοποιηθεί η ΠΑΣΥΔΥ

Για συνειδητή κλιμάκωση της έντασης στον διάλογο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες για το Γενικό Σχέδιο Υγείας κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ, δίνοντας έτσι συνέχεια στην ένταση που έχει προκύψει ανάμεσα σε Κυβέρνηση, συντεχνίες και πολιτικά κόμματα τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής εκφράζει την ανησυχία του για έναν ενδεχόμενο εκτροχιασμό

των δημοσίων οικονομικών της χώρας, σε περίπτωση που ξεκινήσει το γαϊτανάκι ικανοποιήσεων των αιτημάτων, όσων αξιώνουν συνεχείς αυξήσεις και μισθολογικές αναβαθμίσεις.

Όπως επισημαίνει, ναι μεν η οικονομία έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ακόμα υπάρχουν «διαρθρωτικές αδυναμίες», την ώρα που το χρέος παραμένει υψηλό.

«Θέλω να πιστεύω ότι η Κυβέρνηση δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ. Το ΓεΣΥ αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που βασίζεται στην αρχή της συλλογικότητας και της ομαδικότητας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πάρα πολλοί στον αριθμό τους και το κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να το επωμίζονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αμείβονται λιγότερο από εκείνους», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε τη θέση ότι, δεδομένου ότι ο εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων είναι το κράτος, θα πρέπει εκείνο να καταβάλλει τις σχετικές εισφορές, όπως προβλέπει εξάλλου και η σύμβασή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, το κόστος αυτό υπολογίζεται περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό που χοντρικά αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ.

«Είναι πέραν των δυνατοτήτων του κράτους και ταυτόχρονα άδικο προς την υπόλοιπη κοινωνία. Το ΓεΣΥ θα πρέπει να υλοποιηθεί ώστε να παρέχει καλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει με έναν μηχανισμό ελέγχου του κόστους. Δεν μπορεί κάποιοι να απολαμβάνουν παροχές χωρίς να τις πληρώνουν», τονίζει και προσθέτει ότι θα πρέπει να σεβόμαστε την προσφορά του κάθε εργαζόμενου στην κοινωνία, δεδομένου ότι οι νοσηλευτές, των οποίων αίτημα για μισθολογική αναβάθμιση υλοποιήθηκε, δεν θεωρούνται από το ΚΕΒΕ χαμηλά αμειβόμενοι.

«Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν ίδια ή και περισσότερα προσόντα από τους νοσηλευτές του δημοσίου, αλλά αμείβονται λιγότερο.

Αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Τσιακκής θεωρεί ότι γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες και να προχωρήσει η υλοποίηση του Σχεδίου, στο πλαίσιο της λογικής, «αφού το υποσχεθήκαμε, θα πρέπει να το πράξουμε», τονίζοντας, ωστόσο, ότι αν δεν υλοποιηθεί σωστά το ΓεΣΥ, τα νοσηλευτήρια θα καταρρεύσουν.

«Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα σωθούν, μόνο αν τεθούν στο σωστό πλαίσιο αυτονόμησης, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τις λεπτομέρειες», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως οι απαιτήσεις των εργαζομένων σκοπό έχουν απλώς να ροκανίσουν τον χρόνο, καθώς εκείνο που προβλέπεται είναι οι αυξήσεις να εφαρμοστούν από 1/1/2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα