ΚΕΒΕ-ΟΕΒ: Αναμένουν λεπτομέρειες των μέτρων για ΦΠΑ και ΓεΣΥ

Σε αναμονή των λεπτομερειών εφαρμογής των μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζομένων και των σχετικών εντύπων, αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων για ΦΠΑ και ΓεΣΥ, βρίσκονται ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, ζητώντας παράλληλα την αποκέντρωση του συστήματος εξέτασης των αιτήσεων.

Επιπλέον, εκφράζεται η ανάγκη να ενταχθεί στις ρυθμίσεις και ο κατασκευαστικός τομέας αλλά και να τεθεί πλαφόν στην ποσότητα

αγοράς μασκών και αντισηπτικών όπως τέθηκε στις τιμές αυτών των προϊόντων, ενώ αναμένουν τις αποφάσεις των τραπεζών για στήριξη των επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, αφού χαιρέτισε τα κυβερνητικά μέτρα, λέγοντας ότι αυτά «ήρθαν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», τόνισε πως "θα πρέπει τάχιστα να εξαγγελθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων».

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι «πολλές επιχειρήσεις θέτουν το ερώτημα ποιαν αίτηση θα συμπληρώσουν και που θα την στείλουν» και σημείωσε πως «πρέπει άμεσα να αναρτηθούν αυτά τα έντυπα για να σταλούν στις επιχειρήσεις».

Δεύτερο σημαντικό θέμα, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΕΒΕ, είναι η αποκέντρωση του συστήματος εξέτασης των αιτήσεων και να μην είναι μόνο κεντρικά στην Λευκωσία γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων».

«Πρέπει να γίνουν επαρχιακές ομάδες (κλιμάκια) που θα εξετάζουν τα αιτήματα στην κάθε επαρχία για να μπορεί να κυλά η εξέταση και η αδειοδότηση πολύ πιο γρήγορα», είπε ο κ. Τσιακκής, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα το ΚΕΒΕ να προσφέρει τους χώρους του που βρίσκονται στα τοπικά του επιμελητήρια για αυτό τον σκοπό αν χρειάζεται.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι πως ενόσω δεν υπάρχουν αυτά τα έντυπα, οι επιχειρήσεις διερωτώνται κατά πόσον στο τέλος του μήνα θα πληρώσουν τους εργαζομένους τους την στιγμή που οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ή δεν έχουν εργασία.

Επίσης, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την αλλαγή του ύψους του ΦΠΑ και να δοθεί η αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ αλλά και για το ΓεΣΥ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στην ποσότητα αγοράς μασκών και αντισηπτικών όπως τέθηκε πλαφόν στις τιμές αυτών των προϊόντων.  

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση που έχει πλήξει την Κύπρο αλλά και το παγκόσμιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα και με την επιβίωση των επιχειρήσεων και με τα θέματα της εργοδότησης των υπαλλήλων τους», σημείωσε ο κ. Τσιακκής.  

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κάθετη μείωση του επιχειρηματικού κύκλου και «οι επιχειρήσεις θέλουν να προχωρήσουν με μερική αναστολή των εργασιών τους και να αξιοποιήσουν τα κυβερνητικά μέτρα διότι δεν υπάρχει εργασία».

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι «οι επιχειρήσεις βρέθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον όπου πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον τους», προσθέτοντας ότι πρώτη μέριμνα είναι το προσωπικό τους και «με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό τους χωρίς να χρεωκοπήσουν διότι οι δραστηριότητες στους περισσότερους τομείς παρουσιάζουν δραματική μείωση».

Ο κ. Αντωνίου τόνισε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο» για τις επιχειρήσεις να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δάνεια και μισθούς, προσθέτοντας ότι για αυτό τον λόγο αναμένουν την οριστικοποίηση των αποφάσεων και την εξακρίβωση του πεδίου κατά πόσον ποιες επιχειρήσεις είναι δικαιούχες στις ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί σε σχέση με την προσωρινή αναστολή εργασιών.

Ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ότι «γίνεται μια προσεκτική δουλειά κάτω από μεγάλη πίεση» από το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τις ρυθμίσεις που αφορούν επιχειρήσεις και εργαζομένους και ελπίζουμε, όπως είπε, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθούν στους χρήστες.

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει μια σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την διατήρηση της τροφοδοσίας καθώς υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές καθυστερήσεις λόγω κυρίως των προβλημάτων με τις μεταφορές πρώτων υλών από το εξωτερικό», προσθέτοντας ότι τα αποθέματα κυρίως σε πρώτες ύλες λιγοστεύουν.

Είπε ακόμη ότι αναμένονται και οι αποφάσεις των τραπεζών σε σχέση με στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα και αναστολή τόσο των εκποιήσεων όσο και της καταβολής των δόσεων.

Κατασκευαστικός τομέας

Αναφορικά με τον κατασκευαστικό τομέα, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «υπάρχει από πλευράς της ηγεσίας των εργολάβων οικοδομών η πεποίθηση ότι θα πρέπει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις και ο κατασκευαστικός τομέας γιατί και εκεί υπάρχουν ζητήματα προστασίας των εργαζομένων, παρά το ότι βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους».

Σημείωσε ότι «εξετάζονται κάποιες λύσεις πως μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επίπτωση το κομμάτι του κατασκευαστικού τομέα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα