Κίνα: Δικαστήριο αθώωσε έναν άνδρα που εκτελέστηκε το 1995

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας αθώωσε σήμερα έναν 21χρονο άνδρα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1995 μετά την καταδίκη του για βιασμό και φόνο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία εναντίον του δεν ήταν επαρκή.

Ο Νίε Σούμπιν κρίθηκε ένοχος 21 χρόνια νωρίτερα για τον βιασμό και τον φόνο μιας γυναίκας στην πόλη Σιτζαζχουάνγκ στη βόρεια επαρχία Χεμπέι.

Εκτελέστηκε στις 27 Απριλίου 1995, αφού το περιφερειακό δικαστήριο της Χεμπέι επικύρωσε την απόφαση για την εκτέλεσή του, έπειτα από έφεση που άσκησε εναντίον της απόφασης ένα τοπικό

δικαστήριο.

Τον Ιούνιο όμως ξεκίνησε η δεύτερη επανεξέταση της υπόθεσής του, αυτή τη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας. «Τα γεγονότα δεν ήταν ξεκάθαρα, τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή», αποφάνθηκε το δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τον Νίε ήταν ύποπτα, αποφάσισε το Δικαστήριο, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες και για την ομολογία του.

Η οικογένειά του ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά τη σύλληψη ενός κατά συρροή δολοφόνου το 2005, που ομολόγησε ότι σκότωσε και τη γυναίκα για τον φόνο της οποίας είχε καταδικαστεί ο Νίε.

Παρόλο που οι γονείς του άσκησαν έφεση το 2007, η υπόθεση άνοιξε ξανά επισήμως το 2014, αφού οι αρχές αποφάσισαν ότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για να δικαιολογηθεί η επανεξέτασή της.

Το περιφερειακό δικαστήριο της επαρχίας Χεμπέι, που καταδίκασε και εκτέλεσε τον Νίε, «εξέφρασε την πιο βαθιά του συγγνώμη» στους συγγενείς του και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ερευνήσει «τυχόν προβλήματα νομιμότητας σχετικά με την έρευνα», όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Παράλληλα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και μια διαδικασία για την παροχή αποζημίωσης στους συγγενείς του Νίε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι Αρχές πρέπει να λάβουν «βαθιά μαθήματα» από την υπόθεση. Οι εκτελέσεις αθώων, κυρίως έπειτα από ομολογίες που γίνονται μετά από βασανιστήρια, έχουν προκαλέσει συχνά την αγανάκτηση της κοινής γνώμης στην Κίνα, όμως η ίδια η θανατική ποινή χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τον πληθυσμό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα