Κίνα: Έρευνα για «εγκυμοσύνη» αρσενικών αρουραίων πυροδοτεί βιοηθική συζήτηση

Ένα πείραμα για τον εμποτισμό αρσενικών αρουραίων ραμμένων σε θηλυκούς αρουραίους, από ερευνητές του Ναυτικού Ιατρικού Πανεπιστημίου στη Σαγκάη, έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση στην Κίνα για τις ηθικές προεκτάσεις ενός τέτοιου πειράματος.

Οι ερευνητές λένε ότι το πείραμα ήταν άσκοπα ενοχλητικό για τα ζώα και ότι προσφέρει λίγες γνώσεις σχετικά με την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε άνδρες - αν μη τι άλλο, το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας υποδηλώνει ότι ένας τέτοιος στόχος απέχει πολύ.

Αλλά άλλοι επιστήμονες λένε ότι το μοντέλο αρουραίου θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί

για να διασπάσει σταδιακά ό, τι μπορεί να απαιτείται για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης σε αρουρέου κάθε φύλου που επιθυμούν να γεννήσουν. Σύμφωνα με το Nature, η μελέτη αναλύθηκε λεπτομερώς σε ένα προσχέδιο bioRxiv που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 10 Ιουνίου.

«Το πείραμα δεν έχει καμία κοινωνική αξία και απλώς σπατάλησε τα χρήματα που πήραν από τους φορολογούμενους», δήλωσε ο Qiu Renzong, γιατρός βιοηθικής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο.

Στην εφημερίδα έχουν συζητηθεί οι απόψεις μεταξύ των μελετητών και του κοινού στην Κίνα, που ήταν πρόσφατα μεταξύ των κορυφαίων τάσεων στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo. Ορισμένοι ερευνητές στην Κίνα φοβούνται ότι ο απερίσκεπτος βιολογικός πειραματισμός θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της χώρας.

Ζητήματα με την ηθική στην Κίνα

Οι Κινέζοι επιστήμονες ανησυχούν ότι η αμφιλεγόμενη έρευνα, θα μπορούσε να ενισχύσει μια «ήδη μολυσμένη εικόνα της κινεζικής επιστήμης», λέει η Joy Zhang, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρυ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνα στην Κίνα για πολλά χρόνια.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μια από τις πολλές που τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν παρουσιάσει μια «παραμορφωμένη εικόνα» αυτού που πιστεύουν ότι πρέπει να είναι η ερευνητική κουλτούρα της Κίνας, είπε.

Σε μια περίφημη υπόθεση του 2018, ένας Κινέζος ερευνητής ανακοίνωσε τη γέννηση των πρώτων μωρών που έχουν υποστεί επεξεργασία γονιδιώματος, η οποία επικρίθηκε ευρέως ως εξαιρετικά ανήθικη.

Το περιστατικό προκάλεσε προσπάθειες ενίσχυσης της ηθικής διακυβέρνησης στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού εθνικής επιτροπής για την παροχή συμβουλών στην κυβέρνηση σχετικά με την ηθική της έρευνας.

«Υπάρχει επίσης μια βαθύτερη ανησυχία ότι η ατέλειωτη τάση της« επιστήμης μέσω του PR »- η νοοτροπία ότι τα πειράματα με εξωγήινους στόχους αποτελούν συντόμευση της προσοχής του κοινού - θα μετατρέψει την επιστήμη σε μια μορφή επιχειρηματικής ψυχαγωγίας παρά μια σοβαρή και υπεύθυνη ακαδημαϊκή προσπάθεια» δήλωσε ο Ζανγκ.

Δεν είναι σαφές εάν το πείραμα εγκυμοσύνης εγκρίθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας - απαίτηση για όλα τα δημόσια πειράματα που χρηματοδοτήθηκαν με τη συμμετοχή ζώων εργαστηρίου - δήλωσε ο Zhang Xinqing, βιοηθικός στο Ιατρικό Κολέγιο του Πεκίνου Union στο Πεκίνο. Ο Ζανγκ προσθέτει ότι αν εξαρτόταν από αυτόν, δεν θα είχε ψηφίσε για έγγριση αυτού του πειράματος.

Οι συγγραφείς της έρευνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα από το Nature.  Αναφέρουν στην μελέτη ότι θα μπορούσε να έχει «βαθύ αντίκτυπο στην αναπαραγωγική βιολογία», αλλά δεν διευκρίνισαν γιατί. Σε μια δημόσια δήλωση για το PubPeer, ένας από τους συγγραφείς, Zhang Rongjia, δήλωσε ότι το έργο εκτελέστηκε «για τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα και την περιέργειά μας» και ότι προσπάθησαν να μειώσουν τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν και να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο τους».

Γέννηση δέκα ζωντανών

Η εγκυμοσύνη στα αρσενικά είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση και παρατηρείται μόνο σε μια ομάδα ψαριών που περιλαμβάνει ιππόκαμπους. Για να μελετήσουν τη δυνατότητα επίτευξής του σε θηλαστικά, οι Κινέζοι ερευνητές έραψαν μαζί τους αγκώνες, τα γόνατα και το δέρμα ζευγών αρουραίων, καθένας από έναν ευνουχισμένο αρσενικκό και θυληκό για να ενταχθεί στην παροχή αίματος. Αυτό το συνδυασμένο μοντέλο, γνωστό ως parabiont, επιτρέπει στα ζώα να μοιράζονται αίμα.

Το Parabiosis είναι μια καθιερωμένη χειρουργική τεχνική για τη σύνδεση ζώων για τη μελέτη των επιπτώσεων της έγχυσης αίματος από το ένα στο άλλο - για παράδειγμα από ένα ηλικιωμένο ποντίκι σε ένα νεανικό για να μελετήσει τη διαδικασία της γήρανσης.

Το σκάνδαλο CRISPR-baby: τι ακολουθεί για την επεξεργασία γονιδίων από τον άνθρωπο

Από τα 842 έμβρυα εισήχθησαν σε 46 συζευγμένα ζευγάρια αρουραίων, το ένα τρίτο αυτών των θηλυκών αρουραίων και το ένα δέκατο αυτών των αρσενικών αρουραίων εξελίχθηκαν σε βιώσιμα έμβρυα.

Μόνο 10 που είχαν κυοφορηθεί σε ρσενικούς αρουραίους επέζησαν έως την ενηλικίωση - περίπου το 4% των 280 εμβρύων εμφυτεύθηκαν στους αρσενικούς αρουραίους. Οι ενήλικοι αρουραίοι στη συνέχεια διαχωρίστηκαν και όλα τα αρσενικά επέζησαν για άλλους τρεις μήνες, έως ότου τελικά ευθανατώθηκαν.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία της παροχής αίματος της εγκύου γυναίκας, επειδή τα έμβρυα δεν ωριμάζουν σε αρσενικά που ήταν προσκολλημένα σε γυναίκες χωρίς ανάπτυξη εμβρύων.

Η σημασία της παροχής αίματος και το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων υποδηλώνουν ότι «η αρσενική εγκυμοσύνη στον άνθρωπο δεν είναι εφικτή σε αυτό το στάδιο», έγραψε ο Ζανγκ στο PubPeer, προσθέτοντας: «Εάν το αποτέλεσμα μας είναι σωστό, αυτό είναι σχεδόν μια θανατική ποινή για τον άνθρωπο εγκυμοσύνη.»

Περιορισμένες επιστημονικές γνώσεις

Αλλά άλλοι ερευνητές λένε ότι η σημασία του ενδοκρινικού συστήματος της μητέρας είναι ήδη κοινή γνώση.

Η μελέτη προσφέρει περιορισμένες γνώσεις, λέει ο Chris O'Neill, συνταξιούχος ερευνητής που στο παρελθόν είχε έδρα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ο οποίος έχει μελετήσει τη βιολογία της εγκυμοσύνης. Το μοντέλο είναι ουσιαστικά ένα ex vivo μοντέλο γυναικείας εγκυμοσύνης, προσθέτει: μια γυναικεία μήτρα και παροχή αίματος σε έναν ευνουχισμένο άνδρα. «Μας λέει ότι τουλάχιστον εντός του ευνουχισμένου άνδρα, δεν υπάρχει θεμελιώδης εχθρότητα του ανδρικού περιβάλλοντος για τη μεταφορά ενός εμβρύου», λέει

Η παρεμβατική χειρουργική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα, λέει η Catherine Mills, βιοηθική στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. «Είναι πολύ μακριά από κάθε πραγματική επίπτωση στην ανθρώπινη έρευνα», λέει. «Κατά μία έννοια, δεν είναι ζωικό μοντέλο. είναι απλώς ένα πείραμα σε ζώα.»

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ζανγκ αρνήθηκε να σχολιάσει τις κριτικές για την αξία του έργου, δηλώνοντας σε ένα e-mail στο Nature ότι οι συγγραφείς «προτιμούν να ανταποκρίνονται στην εξωτερική κριτική δημοσιεύοντας επίσημα ακαδημαϊκά άρθρα»

Ο O'Neill λέει ότι η μελέτη μπορεί να προσφέρει ένα νέο πειραματικό μοντέλο για τον εντοπισμό θρεπτικών ουσιών ή ορμονών στο μητρικό αίμα που είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις και σε άλλες αναπαραγωγικές έρευνες σε ανθρώπους. Ορισμένες ομάδες εξετάζουν ήδη τη δυνατότητα μεταμόσχευσης μήτρας σε τρανσέξουαλ γυναίκες, λέει ο Mats Brännström, ερευνητής για την αναπαραγωγική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης κλινικής δοκιμής μιας τέτοιας μεταμόσχευσης σε γυναίκες cisgender χωρίς λειτουργική μήτρα. Τα πειράματα σε ζώα, όπως αυτά που πραγματοποίησαν οι Κινέζοι ερευνητές, θα μπορούσαν να είναι το πρώτο βήμα για τον καθορισμό της ασφάλειας τέτοιων χειρουργικών επεμβάσεων, λέει ο Brännström - και τα ευρήματα προσφέρουν μια αίσθηση της μεγάλης πρόκλησης ενός τέτοιου έργου.

Αλλά άλλοι αμφισβητούν εάν υπάρχει κάποια αξία στην εγκυμοσύνη. «Μπορεί να υπάρχουν κάποιες περιορισμένες εφαρμογές όπου οι τρανς γυναίκες θέλουν να μπορούν να κάνουν ένα παιδί», λέει ο Mills, αλλά διαφορετικά, «ποια είναι η θεραπευτική ανάγκη;»

Keywords
Τυχαία Θέματα