Κίνα-Covid-19: Απασχολημένα τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών

Τα κινεζικά νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών δέχονταν μεγάλες πιέσεις σήμερα λόγω του εντεινόμενου κύματος της COVID-19, ενώ η έκταση της έξαρσης και οι αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία οδήγησαν ορισμένες χώρες στο να εξετάσουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Κινέζους επισκέπτες.

Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να ‘ξηλώνει’ το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς μέτρων για την COVID, θέτοντας την πληγείσα οικονομία της σε πορεία προς το πλήρες εκ νέου 'άνοιγμα' την επόμενη χρονιά.

Η άρση των περιορισμών, που ήρθε ύστερα από εκτεταμένες διαδηλώσεις

εναντίον των μέτρων, σημαίνει ότι η COVID εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και πιθανόν μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με κάποιους ξένους ειδικούς.

Η ταχύτητα με την οποία η Κίνα κατήργησε τους κανόνες για την COVID είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στο εύθραυστο σύστημα υγείας.

Η Κίνα κατέγραψε χθες, Τρίτη, τρεις νέους θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID, συγκριτικά με έναν τη Δευτέρα --αριθμοί που δεν συνάδουν με όσα αναφέρουν τα γραφεία κηδειών, καθώς και με την εμπειρία που είχαν χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό όταν ήραν τους περιορισμούς της πανδημίας.

Το προσωπικό στο Χουασί, ένα μεγάλο νοσοκομείο στην πόλη Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απασχολημένο» με τη φροντίδα των ασθενών με COVID. «Κάνω αυτή τη δουλειά για 30 χρόνια και είναι η πιο πολυάσχολη περίοδος που έχω ζήσει ποτέ», δήλωσε οδηγός ασθενοφόρου έξω από το νοσοκομείο.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και στην κλινική για όσους εμφανίζουν πυρετό είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές χθες βράδυ. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφθαναν εκεί λάμβαναν οξυγόνο για να μπορέσουν να αναπνεύσουν καλύτερα.

«Όλοι σχεδόν οι ασθενείς έχουν COVID», δήλωσε μέλος του προσωπικού του φαρμακείου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του νοσοκομείου σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα σκευάσματα για την COVID και στους ασθενείς μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για συμπτώματα όπως ο βήχας.

Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω από το γραφείο κηδειών Dongjiao, ένα από τα μεγαλύτερα στην Τσενγκντού, ήταν πλήρεις. Οι επιμνημόσυνες τελετές γίνονται η μία μετά την άλλη ενώ καπνός υψώνεται πάνω από το αποτεφρωτήριο.

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό γύρω στις 200 φορές την ημέρα τώρα», δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους. «Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν έχουμε καν χρόνο να φάμε. Αυτό γίνεται από τότε που χαλάρωσαν τα μέτρα. Πριν ήταν γύρω στις 30-50 φορές την ημέρα».

«Πολλοί έχουν πεθάνει λόγω της COVID», δήλωσε άλλος εργαζόμενος.

Σε άλλο αποτεφρωτήριο της Τσενγκντού, το Nanling, το προσωπικό ήταν εξίσου πολύ απασχολημένο. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι λόγω της COVID τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ένας εργαζόμενος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στον προγραμματισμό των αποτεφρώσεων.

Η Κίνα έχει πει ότι καταγράφει τους θανάτους ασθενών με COVID που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια ως θανάτους που σχετίζονται με την COVID.

Η Τζανγκ Γιουχούα, αξιωματούχος στο νοσοκομείο Chaoyang του Πεκίνου, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς τον τελευταίο καιρό είναι ηλικιωμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η ίδια δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν επείγουσα βοήθεια αυξήθηκε σε 450-550 ανά ημέρα, από περίπου 100 πριν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κλινική για όσους εμφανίζουν πυρετό στο νοσοκομείο Σινοϊαπωνικής Φιλίας στο Πεκίνο είναι επίσης γεμάτη με γκριζομάλληδες ασθενείς, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Νοσηλευτές και γιατροί καλούνται να εργαστούν ακόμα κι αν δεν αισθάνονται οι ίδιοι καλά και συνταξιούχοι υγειονομικοί σε αγροτικές περιοχές επαναπροσλαμβάνονται για να βοηθήσουν. Ορισμένες πόλεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν αποθέματα αντιπυρετικών φαρμάκων.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Σε ένα σημαντικό βήμα προς πιο ελεύθερες μετακινήσεις, η Κίνα θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα, γεγονός που ενθάρρυνε πολλούς Κινέζους, που είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο καιρό, να μπουν σε πλατφόρμες ταξιδιών. Αλλά ενώ οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πτήσεις κατέγραψαν άλμα χθες από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδά τους, κάτοικοι και ταξιδιωτικά πρακτορεία άφησαν να εννοηθεί ότι η επιστροφή σε μια σχετική ομαλότητα θα χρειαστεί ακόμα κάποιους μήνες, καθώς προς το παρόν επικρατεί επιφυλακτικότητα.

Επιπλέον ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν «την έλλειψη διαφανών στοιχείων» ως λόγο για την κίνηση αυτή. Η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα απαιτούν αρνητικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, με όσους βρίσκονται θετικοί στην Ιαπωνία να πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα. Το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρίες που θέλουν να αυξήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα. Την επιβολή διαγνωστικών ελέγχων εξετάζουν και οι Φιλιππίνες.

 Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ καταργεί τους περισσότερους από τους κανόνες της Covid, αν και οι μάσκες συνεχίζουν να είναι υποχρεωτικές

Το Χονγκ Κονγκ θα καταργήσει τους αυστηρούς κανόνες για την COVID-19 από αύριο, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης Τζον Λι, το οποίο σημαίνει ότι όσοι φθάνουν στη μητρόπολη δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ PCR ενώ θα πάψει να ισχύει και το εμβολιαστικό πάσο.

Όλα τα μέτρα θα καταργηθούν αύριο, εκτός από τη χρήση μάσκας που παραμένει υποχρεωτική, δήλωσε ο Λι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα.

«Η πόλη έχει πετύχει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που δημιουργεί ένα φράγμα κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Λι. «Το Χονγκ Κονγκ έχει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για να αντιμετωπίσει την COVID και οι εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα έχουν αποκτήσει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει να ξανανοίξει τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα έως τις 15 Ιανουαρίου και ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλιστεί ένα ομαλό εκ νέου άνοιγμα. Ο Λι δήλωσε ότι οι αρχές ετοιμάζονται για την κατάργηση όλων των περιορισμών.

«Είναι ο κατάλληλος χρόνος για να το κάνουμε αυτό, έχοντας προετοιμαστεί έξι μήνες γι’ αυτό», δήλωσε ο Λι. «Ολόκληρη η κοινωνία ετοιμάζεται γι’ αυτό. Τα κάνουμε όλα αυτά σύμφωνα με την εγχώρια κατάσταση της επιδημίας».

Το εμβολιαστικό πιστοποιητικό του Χονγκ Κονγκ, που επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο και που ήταν απαραίτητο για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους περισσότερους χώρους στη μητρόπολη, θα καταργηθεί από αύριο. Επίσης από αύριο θα πάψουν να ισχύουν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που συναθροίζονται σε δημόσιους χώρους.

Η πόλη εδώ και τρία χρόνια ακολουθεί σε γενικές γραμμές το παράδειγμα της Κίνας στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, αποτελώντας μαζί με την ηπειρωτική χώρα τα τελευταία προπύργια στην πολιτική της ‘μηδενικής COVID’.

Η άρση των περιορισμών πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση τους αριθμού των ταξιδιωτών προς την πρώην βρετανική αποικία, που στο παρελθόν την απέφευγαν λόγω των αυστηρών περιορισμών.

Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να ‘ξηλώνει’ το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς μέτρων για την COVID. Η Κίνα θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας επιβλήθηκαν στις αρχές του 2020. Το ‘άνοιγμα’ των δραστηριοτήτων αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω εξάρσεων στο Χονγκ Κονγκ ή στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό που φθάνουν στο Χονγκ Κονγκ από τα μέσα του μήνα δεν υπόκεινται πλέον σε ελέγχους μετακίνησης ούτε τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.

Επιχειρηματικοί όμιλοι, διπλωμάτες και πολλοί κάτοικοι έχουν επικρίνει τους κανόνες του Χονγκ Κονγκ για την COVID-19, λέγοντας ότι απειλούν την ανταγωνιστικότητά του και τη θέση του ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Διαβάστε επίσης: Κίνα:«Έρχεται η άνοιξη!» ενθουσιασμένοι λόγω κατάργησης της καραντίνας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα