Κίνδυνο από συναντήσεις Αναστασιάδη–Tσαβούσογλου «βλέπει» ο Ταλάτ

Για κίνδυνο από την πρώτη του είδους συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου έκανε λόγο ο πρώην Τ/κ ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που πιστεύει ότι η διαδικασία στο Κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και πτώση ηθικού και «ό,τι ήταν να πουν οι πλευρές το είπαν, η μπάλα βρίσκεται στα ΗΕ να κάνουν κάτι για να αναβιώσει η διαδικασία».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "που δεν αποδέχθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες και πρότεινε την χαλαρή ομοσπονδία",

προσπαθεί να στρεβλώσει την διαδικασία των συνομιλιών. «Γι’ αυτό κατ’ εμένα δεν πρέπει να ακούμε τον Αναστασιάδη. Αυτή η χαλαρή ομοσπονδία είναι κάτι που έβγαλε από το μυαλό του. Εάν υπάρχει κάτι, ας το ολοκληρώσει ως πρόταση και να την κάνει. Να μην κάνει κινήσεις για να απομακρύνει την λύση από τις παραμέτρους του ΟΗΕ».

Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ, πρέπει ειδικά τα ΗΕ να το πουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά ο ΟΗΕ δεν έχει τόσο θάρρος, όπως είπε υποστηρίζοντας από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ υπάρχουν κάποιες χώρες που δρουν εκ μέρους της ε/κ πλευρά γι’ αυτό και ο πρώην ηγέτης των Τ/κ δεν περιμένει επικρίσεις από το ΣΑ του ΟΗΕ (προς την ε/κ πλευρά).

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εκτός από το ασανσέρ, σε γεύματα τυχαία, ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε συνάντηση ενός ΥΠΕΞ της Τουρκίας με έναν Ε/κ ηγέτη, αυτή είναι η πρώτη φορά, σημείωσε ο κ. Ταλάτ. Θεωρεί, όπως είπε, ότι η εικόνα που δίδεται είναι ότι η τ/κ πλευρά προσπερνάται και τέτοιες κινήσεις είναι αλοιφή στο ψωμί των Ε/κ. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, να περάσουν οι Τ/κ σε δεύτερο πλάνο και να φαίνεται στην πλευρά της Τουρκίας ότι αλείφουν βούτυρο και μέλι στο ψωμί των Ε/κ».

Αυτό ήθελαν οι Ε/κ από το 1974 και μετά είπε, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ βλέπουν την Τουρκία ως την κατοχική χώρα «άρα σημαίνει ότι συζητούν μαζί της τον τερματισμό της κατοχής».

Μια μόνιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί όταν στην διαπραγματευτική διαδικασία αναγνωριστούν ως υποκείμενο (μέρος) του διαλόγου, ανέφερε ο κ. Ταλάτ λέγοντας ότι έχει δικαίωμα ο «υπουργός εξωτερικών» να έχει επαφές με την Τουρκική Δημοκρατία και να συζητά θέματα της Κύπρου, αλλά ο πρώτος λόγος – είπε – είναι του εκλελεγμένου από τον τ/κ «λαό» «προέδρου», εννοώντας τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα