Πτώση πυραύλου σε κατεχόμενα: Οι κίνδυνοι στο FIR Λευκωσίας (VID)

Για τους κινδύνους στο FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την πτώση πυραύλου στα κατεχόμενα, μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου, ο οποίος και προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατοχής στην αποτελεσματική λειτουργία του εναέριου χώρου της Κύπρου.

Όπως εξήγησε, το περιστατικό στα κατεχόμενα αποτέλεσε κίνδυνο για την ασφάλεια αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας. «Δεν το λέμε μόνο εμείς. Οι αεροπορικές

εταιρίες δεν δραστηριοποιούνται εκεί που υπάρχουν εμπόλεμες καταστάσεις», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το FIR μας είναι σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά ο πύραυλος βρισκόταν στον δικό μα εναέριο χώρο για τουλάχιστον 85 δευτερόλεπτα.

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, αν και ήταν απομακρυσμένο γεγονός, που συμβαίνει πολύ σπάνια, είπε και αναφέρθηκε σε άλλα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια σε άλλα σημεία του κόσμου.

Ο κ. Πέτρου  είπε πως σε περιπτώσεις όπως το χθεσινό περιστατικό δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης, αλλά υπάρχουν περιστατικά στο βόρειο FIR λόγω των παρανομιών της Άγκυρας.

«Εκεί θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι και εμείς και η E.E.», είπε, τονίζοντας πως δεν πρέπει να περιμένουμε να πέσει αεροπλάνο για να πράξουμε κάτι.

Ο κ. Πέτρου εξήγησε πως, αν ήθελε όντως ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί να πράξει κάτι, θα έπρεπε να πείσει την Τουρκία να σταματήσει τις παρανομίες στον εναέριο χώρο.

Το κέντρο FIR, όπως είπε, δεν έχει την δυνατότητα να εντοπίσει έναν πύραυλο, ούτε και τα πολιτικά αεροσκάφη.

Σήμερα, εξήγησε, υπήρξαν τηλεφωνήματα από ξένες εταιρείες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όλα είναι ομαλά στο FIR.

Καταληκτικά, επανέλαβε την ανάγκη όπως μεταφερθεί και αναβαθμιστεί το Κέντρο Ελέγχου Εναέριων Πτήσεων στη Λευκωσία, αφού η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, με τους ελεγκτές να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα