Κίνδυνος καταδίκης για μη ύπαρξη χώρου λατρείας μουσουλμάνων

H Επίτροπος Διοικήσεως καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Έπαρχο και τον Δήμο Πάφου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να εξευρεθεί, ως προσωρινή λύση, κατάλληλος χώρος για παραχώρηση στην μουσουλμανική κοινότητα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που αρχίζει αύριο.

Φυσικά, η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη διευκρινίζει ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις για διασφάλιση της υγείας, της τάξης και τα θεμελιώδη δικαιώματα τρίτων προσώπων.

Να αναφερθεί ότι η

μουσουλμανική κοινότητα χρησιμοποιούσε το Τέμενος της Κάτω Πάφου, αλλά από τον Οκτώβριο 2017 οι συναρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν τον τερματισμό της λειτουργίας του.

Στο μεσοδιάστημα, χρησιμοποιείτο ο εξωτερικός χώρος του τεμένους ο οποίος, σύμφωνα με το παράπονο των μουσουλμάνων είναι ακατάλληλος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των πιστών.

Με αυτά τα δεδομένα η μουσουλμανική κοινότητα εισηγήθηκε να της παραχωρηθεί το Μεγάλο Τζαμί στον Μούτταλο, αλλά το αίτημα τους απορρίφθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων με την αιτιολογία ότι δεν είναι κατάλληλο λόγω έλλειψης χώρων υγιεινής και λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης που θα ξεκινήσουν σύντομα.

Την ίδια ώρα, η Επίτροπος παραπέμπει στο Σύνταγμα και στους διεθνείς νόμους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για καταδίκη της Κύπρου, τονίζοντας παράλληλα ότι η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι πλούσια σε καταδίκες κρατών που παραβίασαν ή παρέλειψαν να πάρουν μέτρα για διασφάλιση στην άσκηση του δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας σε κάθε μορφή.

Τέλος, υποδεικνύει ότι η μη παροχή κατάλληλου μέρους για εκδήλωση της θρησκευτικής ελευθερίας, έστω και απλού χώρου και όχι απαραίτητα χώρου κατάλληλα διαμορφωμένου ως χώρου λατρείας, δημιουργεί άμεση παρέμβαση στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα