Κίνηση Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής: Συνεργασία για μετακίνηση ασφαλτικών μονάδων

Σε συνεργασία καλεί όλους η Κίνηση Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής για τη διασφάλιση όλων των κατοίκων όλων των περιοχών της Κύπρου, όσον αφορά τις ασφαλτικές μονάδες, επιλύοντας «το βασικό πρόβλημα» που είναι η μετακίνηση και η κατάλληλη χωροθέτηση των μονάδων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου.

Η ομάδα, σε δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι, «με έκπληξη», οι κάτοικοι της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι παρακολουθούν τη συζήτηση που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες

αναφορικά με τα κριτήρια της λήψης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων από την ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου σε άλλες ενδεικνυόμενες περιοχές της Κύπρου. «Άμεσα ή άδηλα προκύπτουν αναφορές οι οποίες αμφισβητούν εν μέρει τα κριτήρια λήψης της απόφασης, υποβαθμίζοντας το δράμα που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια,» αναφέρεται.

Οι κάτοικοι της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, προστίθεται, «εδώ και 8 χρόνια έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες για να ενημερώσουν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα φαινόμενα αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην περιοχή που προκύπτουν από τις ασφαλτικές μονάδες». Μάλιστα, αναφέρει η Κίνηση Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής, τα πρώτα 4 έτη έκαναν συντονισμένες προσπάθειες για τη ρύθμιση του προβλήματος και την παραμονή των μονάδων στην περιοχή. «Όταν έγινε αντιληπτό από όλους ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τεχνικές λύσεις, τα τελευταία 4 έτη οι κάτοικοι αγωνίστηκαν νυχθημερόν για την επιβίωσή τους μέσα στα σπίτια τους,» αναφέρει, με δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Προεδρικό μέγαρο, στους δρόμους, έξω από τις πύλες των ασφαλτικών μονάδων, καταγγελίες σε όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους, «μα πρωτίστως τεκμηρίωση των παραμέτρων και των συγκυριών που δρουν στην περιοχή για τη δημιουργία των φαινομένων αποπνικτικής ατμόσφαιρας».

Συνοπτικά, σημειώνει, περιμετρικά της Ενορίας δραστηριοποιούνται τρεις ασφαλτικές μονάδες, με την μία να απέχει από την πρώτη κατοικία περίπου 285 μέτρα. Επιπρόσθετα, μεγάλο εύρος της οικιστικής περιοχής βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερο υψόμετρο από τα φουγάρα των εν λόγω μονάδων, αναφέρει, προσθέτοντας οτι οι καταβατατικοί (δυτικοί και νοτιοδυτικοί) ανέμοι του Τροόδους ταξιδεύουν με τέτοιες ταχύτητες μεταφέροντας όλες τις εκπομπές από τις μονάδες που γειτνιάζουν μέσα στις κατοικίες των κατοίκων.

Αναφέρεται ακόμη, ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας τα φαινόμενα εντείνονται αφού οι εκπομπές των εν λόγω μονάδων εγκλωβίζονται στις κοιλότητες της οικιστικής περιοχής και κατ’ επέκταση στις οικίες των κατοίκων.

«Βάσει των πιο πάνω δεδομένων που δεν δύνανται να αμφισβητηθούν, θα παραβιάζονταν οι όροι οποιασδήποτε μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (βλ. ΜΕΕΠ) για τη νόμιμη εγκατάσταση τέτοιων μονάδων στην περιοχή» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

«Η παντελής έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού στην Ενορία στο Δάλι έχει φέρει 5 βιομηχανικές ζώνες πέριξ της Ενορίας εκ των οποίων οι 3 είναι οχληρές» με πέραν των 1800 καταχωρημένων επιχειρήσεων όλων των δραστηριοτήτων, αναφέρεται.

Η Κίνηση Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής αναφέρει ότι αν απαιτούνται διευκρινίσεις στα πιο πάνω δεδομένα, βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα ή μέσου μαζικής ενημέρωσης για να απαντήσει τα ερωτήματα που αφορούν στο Δάλι «και που για κάποιο λόγο ακόμη δεν έχουν απαντηθεί από τα αρμόδια Τμήματα».

Ταυτόχρονα, προστίθεται, «εφόσον η εξέταση των κριτηρίων με τα οποία λήφθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης για μετακίνηση τελεί υπό αμφισβήτηση σε κάποιους "τεχνοκρατικούς" κύκλους, παρακαλούμε θερμά να επισκεφτείτε τα σπίτια των κατοίκων της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι για να διαφανεί το προφανές». Η ομάδα αναφέρει ότι, το να ζει κανείς εγκλωβισμένος μέσα στο σπίτι της/του και να έχει διαρκώς κλειστά τα παράθυρα κατά τις ώρες λειτουργίας των εν λόγω μονάδων λόγω των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία της/του, «μικρή θα φαντάζει η οποιαδήποτε συζήτηση για τεχνοκρατικά, πολιτικά ή άλλου είδους κριτήρια».

«Ωστόσο, επειδή η οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται τεκμηριωμένα, την τεκμηρίωση την έχουμε εμείς οι άμεσα εμπλεκόμενοι/ες, τόσο σε εμπειρικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο,» προστίθεται.

Απευθυνόμενη σε συμπολίτισσες/ες που βρίσκονται σε ενδεχόμενες νέες περιοχές που θα φιλοξενηθούν οι εν λόγω μονάδες, «συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες τους γιατί είμαστε οι πρώτες/οι παθούσες/όντες,» λέει ο ομάδα. «Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες είναι οι κατάλληλες περιοχές, όμως γνωρίζουμε ότι εάν επηρεαστούν άλλοι/ες συμπολίτες/ισσες μας με τον τρόπο που επηρεαζόμαστε εμείς σήμερα τότε θα έχουμε αποτύχει όλοι/ες σε αυτή την προσπάθεια,» αναφέρει.

Συνεπώς, καταλήγει, «καλούμε όλους να συνεργαστούν, χωρίς να προβάλλουν αποσπασματικές εκτιμήσεις, για τη διασφάλιση όλων των κατοίκων όλων των περιοχών της Κύπρου, επιλύοντας το βασικό πρόβλημα που είναι η μετακίνηση και η κατάλληλη χωροθέτηση των μονάδων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα