Κινητικότητα εργαζομένων αορίστου στο δημόσιο λόγω ΓεΣΥ

Την προώθηση της κινητικότητας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου στην δημόσια υπηρεσία προωθεί νομοσχέδιο με τίτλο περί απόσπασης εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, που συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής, η προώθηση του νομοσχεδίου ήταν αδήριτη ανάγκη λόγω του ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 τα δημόσια νοσηλευτήρια θα εντάσσονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών

Υγείας (ΟΚΥπΥ), έναν οργανισμό δημοσίου δικαίου στον οποίο μεταφέρονται και οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Για τον λόγο αυτή ήταν απαραίτητη ανάγκη να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να γίνει αυτή η μετακίνηση του προσωπικού, εξήγησε.

Η Επιτροπή, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Άγγελος Βότσης, αποφάσισε όπως το νομοσχέδιο προωθηθεί στην Ολομέλεια σε 15 μέρες, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση του νομοσχεδίου με όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο λόγος που υπάρχει κάποια βιασύνη, αν θέλετε, είναι για να μπορεί να γίνει ορθολογιστικά η μετακίνηση προς τον ΟΚΥπΥ δημοσίων υπαλλήλων και θεωρεί η Επιτροπή ότι το θέμα θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Βότσης είπε, τέλος, πως η Επιτροπή θα φροντίσει ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ενέκρινε η Βουλή το 2017 θεσπίστηκε η κινητικότητα των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων από τη δημόσια υπηρεσία στους ημικρατικούς οργανισμούς και αντιστρόφως, ενώ η μετακίνηση υπαλλήλων από ημικρατικούς οργανισμούς σε άλλο ημικρατικό επιτρεπόταν μέσω των δικών τους νομοθεσιών.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, η διαφορά της νομοθεσίας για την κινητικότητα των εργαζομένων αορίστου διαφέρει υπό την έννοια ότι οι αποσπάσεις θα εγκρίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ στην περίπτωση των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, οι αποσπάσεις εγκρίνονται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, πέραν της ανάγκης που προέκυψε από τη δημιουργία του ΟΚΥπΥ, η προώθηση του νομοσχεδίου κρίθηκε αναγκαία και για περιπτώσεις που κάποια υπηρεσία κλείνει οπότε δεν υπάρχει το ποσοστό και αριθμός που έχει αναφερθεί.

Το δικαίωμα απόσπασης είναι για περίοδο τριών ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια. Εκτός του νόμου παραμένουν οι υπάλληλοι των Τοπικών Αρχών.

Υπέρ της νομοθεσίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ Χρίστος Πελεκάνος, καθότι, όπως είπε, αυτό θα επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, ενώ τόνισε πως πρέπει το κράτος να προχωρήσει στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Κατά της νομοθεσίας τάχθηκε η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, με τον ΓΓ της Αντώνη Νεοφύτου να υπενθυμίζει ότι η συντεχνία είχε διαφωνήσει και με την προηγούμενη νομοθεσία για την κινητικότητα των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Νεοφύτου ανέδειξε το ότι δεν είναι υποχρεωτική η στάθμιση της άποψης των επηρεαζόμενων οργανισμών πριν την έγκριση μιας απόσπασης.

Ο Πρόεδρος της συντεχνίας Ισότητα, Πρόδρομος Χριστοφή, διαμαρτυρήθηκε διότι η συντεχνία δεν κλήθηκε να εκφράσει απόψεις, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ των αποσπάσεων νοουμένου ότι γίνεται αξιοκρατικά. «Στην πράξη θα πετάσσουν τους αορίστου χρόνου ποτζεί και ποδά», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα