Κινητό θα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Parkinson

Αλλαγές στη συχνότητα της φωνής και στον τρόπο με τον οποίο μιλά κάποιος θα είναι δυνατόν να ανιχνεύονται το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου, προκειμένου, με τον τρόπο αυτό, να εντοπίζονται στοιχεία που θα λειτουργούν ως προγνωστικοί δείκτες για τη νόσο του Parkinson.

Το κινητό, μέσω ειδικού λογισμικού, θα μπορεί να αναλύει τη φωνή του χρήστη και να αναγνωρίζει μεταβλητότητες στον τρόπο που διεγείρονται οι φωνητικές χορδές, καθώς μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2006 και το 2007 εντόπισαν αλλαγές στη συχνότητα της φωνής

όσων πάσχουν από Parkinson.

Προκειμένου, όμως, να υπάρξει μία επαρκής βάση δεδομένων για τη δυνατότητα συγκρίσεων των ηχητικών δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων, ήδη έχει κινητοποιηθεί εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, που ζητά από τους συνδρομητές της, ηλικίας άνω των 40 ετών, να δωρίσουν τη φωνή τους, για καλό σκοπό.

"Η νόσος του Parkinson είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει επτά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η μόνη προσέγγιση που μπορεί να υπάρξει είναι η διάγνωσή της σε όσο το δυνατόν αρχικότερο στάδιο ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα κρατήσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.

Με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το εν λόγω τμήμα του ΑΠΘ μαζί με άλλους 10 οργανισμούς από συνολικά 6 ευρωπαϊκές χώρες, τονίζει ότι στόχος του είναι να δημιουργηθούν προγνωστικοί δείκτες της νόσου μέσα από τη χρήση καθημερινών συσκευών, όπως το κινητό τηλέφωνο ή το έξυπνο ρολόι.

Εκτός όμως από τη φωνή, που θα μελετάται ώστε να ανιχνεύονται τυχόν αλλοιώσεις στη συχνότητά της, θα διερευνώνται αλλαγές στον τρόπο βάδισης μέσω ενός έξυπνου ρολογιού, όπως αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Καθώς εξάλλου, συχνό σύμπτωμα της νόσου του Parkinson είναι η δυσκοιλιότητα, θα αναζητούνται αλλαγές και στον τρόπο της διατροφής ενός ανθρώπου που πιθανόν προμηνύουν την ύπαρξη της ασθένειας.

"Αυτό θα γίνει μέσω της σύνδεσης του κινητού τηλεφώνου με συσκευές όπως το 'mandometer', που καταγράφουν το βάρος της τροφής και τον ρυθμό κατανάλωσης ενός γεύματος" σχολιάζει ο κ. Χατζηλεοντιάδης. Επίσης θα κατασκευαστεί ειδική ζώνη που με τη βοήθεια μικροφώνων θα παρακολουθεί την κινητικότητα του εντέρου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις δυσκοιλιότητας.

"Από την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων περιμένουμε ενδείξεις, οι οποίες, βέβαια, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς" διευκρινίζει και προσθέτει ότι με βάση τα πρώτα αποτελέσματα θα σχεδιαστούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση των όποιων συμπτωμάτων. "Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της αποστολής ερωτηματολογίων για να διαπιστώσουμε τις απαιτήσεις των χρηστών. Σχεδιάζουμε επίσης το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί και θα είναι διαθέσιμο για 'κατέβασμα' από την ιστοσελίδα του προγράμματος" τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις θεραπευτικού τύπου που θα σχεδιαστούν, θα περιλαμβάνουν παιχνίδια που θα "παίζονται" στην τηλεόραση με τη βοήθεια αισθητήρων κίνησης, για τη βελτίωση της κινητικότητας ενός ατόμου, εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο με τη μορφή παιχνιδιού φαγητού ώστε να αλλάξει κανείς τη διατροφή του και να συμπεριλαμβάνει άλλες τροφές, άλλες συνταγές και γενικότερα ένα υγιές πρότυπο, εφαρμογές και πάλι για κινητό τηλέφωνο ώστε να συνδέεται ο χρήστης με το σούπερ μάρκετ και να κερδίζει πόντους όταν αγοράζει τα σωστά τρόφιμα, καθώς και συναισθηματικά παιχνίδια για τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης ενός ανθρώπου.

"Είναι γνωστό ότι άτομα με Parkinson εκδηλώνουν και κατάθλιψη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του θρύλου της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι, το πρόσωπο του οποίου ήταν ανέκφραστο" επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ και εξηγεί ότι σε ένα κατάλληλο ηλεκτρονικό παιχνίδι για την περίπτωση αυτή, ο χρήστης θα πρέπει να αναπαράγει μία συγκεκριμένη έκφραση προσώπου.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να υπάρχουν και για την βελτίωση της φωνής, σε περίπτωση αλλοίωσής της, ώστε το κινητό τηλέφωνο να "καθαρίζει" τη φωνή του χρήστη, αλλά και για τη βελτίωση του ύπνου καθώς μέσα από μια ακουστική διέγερση είναι εφικτή η δημιουργία χαμηλών συχνοτήτων στον εγκέφαλο που μεταφέρουν το χρήστη σε μία ήρεμη κατάσταση ύπνου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα