Κιζίλγιουρεκ: Τι θα ζητήσει η Τουρκία από Ε.Ε και η Κύπρος

Δεν θα είναι εύκολη η συζήτηση στη Σύνοδο της Βάρνας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, δήλωσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως ανέφερε, η Ε.Ε. είναι ενοχλημένη με την Τουρκία, αφενός από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από τον πόλεμο στην πόλη Αφρίν.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια», ανέφερε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα

ότι υπάρχει μια συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ των δυο μερών.

Διαβάστε επίσης: Το σενάριο που δεν θα θέλαμε στη Βάρνα – Δηλώσεις ΥΠΕΞ - VID

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, διεκδικεί τα χρήματα που της υποσχέθηκε η Ε.Ε., τα οποία ανέρχονται στα 3δις ευρώ, καθώς επίσης και την ευρωπαϊκή βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, παρ’ όλα αυτά, εμφανίζεται έντονος κατά της Ε.Ε., καθότι με αυτό τον τρόπο αυξάνει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζει ο κ. Κιζίλγιουρεκ, Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της Ε.Ε, έχουν ρόλο και λόγο σε σχέση με την τελωνειακή εμβάθυνση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Χουριέτ:Tι δεν θα συμβεί στη συνάντηση Ε.Ε-Τουρκιας σε Βάρνα

Η συζήτηση, ωστόσο, στη Βάρνα θα επικεντρωθεί στα θέματα του προσφυγικού και αυτά της βίζας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει πως πίσω από τις κουρτίνες θα γίνουν παραστάσεις από την Ε.Ε. προς τον Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ, τόνισε ότι σήμερα δεν βρισκόμαστε στο 2004 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ασκηθεί πολύ μεγάλη πίεση στην Τουρκία.

Παρά ταύτα, τα οικονομικά συμφέροντα Ε.Ε. – Τουρκίας είναι ισχυρά, καθώς επίσης και το ζήτημα των προσφυγικών ροών, δεδομένα που δημιουργούν αλληλεξαρτήσεις.

«Το ερώτημα είναι αν θα βγει ένα καλό κλίμα σήμερα από τη συνάντηση στη Βάρνα ή αν υπάρξει ένταση», ανέφερε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, για να ξεκαθαρίσει ότι οι προσδοκίες από πλευράς Ε.Ε. αλλά και Τουρκίας είναι χαμηλές.

«Ο Ερντογάν θα παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα έκτακτης ανάγκης που πολεμάει κατά των τρομοκρατών», ανέφερε.

Στο ερώτημα αν η Τουρκία μετά τη Βάρνα θα αλλάξει στάση απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κιζίλγιουρεκ δήλωσε ότι δεν θα δούμε κινήσεις όπως αυτές με το Saipem 12000.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε μια παρόμοια στάση από πλευράς Τουρκίας με ασκήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία ενδεχομένως να μην παραιτήθηκε από την ιδέα της λύσης στο Κυπριακό, αφού το διασυνδέει με το φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, εξήγησε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, μπορεί σήμερα η Τουρκία να αποτρέπει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η ίδια ως χώρα δεν κερδίζει τίποτα από τη στασιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα