Κλείνει τα σύνορα με τη Βραζιλία η Βενεζουέλα

Η απόφαση συνδέεται με τη σχεδιαζόμενη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία το Καράκας έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει ως δικαιολογία για «ξένη εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας».

Το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία το βράδυ της Πέμπτης προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος, ο Μαδούρο — μεταξύ άλλων — ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα θα κλείσει τα σύνορα με τη γειτονική Βραζιλία και ότι εξετάζει να πράξει το ίδιο και στα σύνορα με την Κολομβία.

Επανέλαβε δε, ότι

η αμερικανική «ανθρωπιστική βοήθεια», η οποία φυλάσσεται στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας, αποτελεί «προβοκάτσια».

Νωρίτερα, πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ιβάν Γκιλ Πίντο, δήλωσε στο Sputnik ότι το Καράκας δεν σχεδιάζει το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, εν όψει της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στις 23 Φεβρουαρίου.

Επίσης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναχώρησε σήμερα Πέμπτη, συνοδεία υποστηρικτών του με λεωφορεία, για τα σύνορα της χώρας με την Κολομβία, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στείλει οι ΗΠΑ, την οποία μπλοκάρει ο στρατός που παραμένει πιστός στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Πριν από λίγο ο Γκουαϊδό ξεκίνησε το ταξίδι προς τα σύνορα με την Κολομβία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ επεσήμανε ότι η Βενεζουέλα θα κλείσει τα σύνορα με τα γειτονικά θαλάσσια κράτη, θα αναστείλει τα αεροπορικά δρομολόγια και θα αναθεωρήσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, κατόπιν αιτήματος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, προσθέτοντας δε, ότι ο τελευταίος θα είναι και ο υπεύθυνος για τη διανομή της.

Από την πλευρά του, τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους αξιωματικούς της Βενεζουέλας να μην ακολουθούν τις διαταγές του Μαδούρο για «μπλοκάρισμα» της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία συσσωρεύεται στη Κολομβία και αναμένεται να παραδοθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος Μαδούρο έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, ενώ έχει ζητήσει την άμεση άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

#ENVIVO

Keywords
Τυχαία Θέματα