Κλιμακώνεται στη Γερμανία η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η πρόθεση της Αυστρίας να ξεκινήσει τους υποχρεωτικούς για όλο τον πληθυσμό εμβολιασμούς από την 1η Φεβρουαρίου 2022, έχει προκαλέσει μια ιδιαίτερα μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το πρώτο θέμα που την παρούσα στιγμή απασχολεί τους πολιτικούς και τους πολίτες στη Γερμανία, με την πανδημία να σπάει κάθε ημέρα ρεκόρ κρουσμάτων και τις μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται σε πολλές περιοχές της  χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα νέα αυστηρά

περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τις αρχές της εβδομάδας, έχουν κάνει τους Γερμανούς να σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Ένα από τα βασικά μέτρα που ισχύει σε ολόκληρη τη Γερμανία είναι το ότι οι ανεμβολίαστοι για να εισέλθουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις, όπου οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει επίσης κάθε ημέρα προτού ξεκινήσουν την εργασία τους να παρουσιάζουν αρνητικό  τεστ.

Επιπρόσθετα, σε κάποια κρατίδια, όπως στη Βάδη Βυτεμβέργη και στη Σαξονία, υπάρχει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για τους μη εμβολιασμένους.

Η μεγάλη έξαρση της πανδημίας άσκησε πίεση στους πολιτικούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό και έτσι τερμάτισαν νωρίτερα τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν και παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη τη συμφωνία και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

Ξεκάθαρο τώρα είναι στους περισσότερους πλέον στη Γερμανία πως το τέταρτο κύμα δεν μπορεί να φρενάρει και στόχος θα είναι να μην υπάρξει πέμπτο κύμα και για τον λόγο αυτό και έχει ανάψει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι για να σωθούν ζωές, θα πρέπει να ισχύσει για όλους ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ξεκάθαρη θέση έλαβε στη Γερμανία η ομοσπονδία παιδιάτρων που δήλωσε πως οι μη εμβολιασμένοι με τη συμπεριφορά τους αρνούνται στα παιδιά τα βασικά τους δικαιώματα, ενώ θέση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού έλαβε και ο ιατρικός σύλλογος του Βερολίνου, υιοθετώντας μάλιστα την πρόταση όσοι δεν εμβολιαστούν και χρειαστεί να νοσηλευθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος της νοσηλευτικής δαπάνης.

Την ίδια πρόταση έκαναν και κορυφαίοι νομικοί και συνταγματολόγοι στη Γερμανία, λέγοντας πως θα μια σκέψη θα ήταν να πληρώνουν οι μη εμβολιασμένοι από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας.

Οι κορυφαίοι αυτοί συνταγματολόγοι ανέφεραν πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συνάδει με το Σύνταγμα, διότι «εκεί που τελειώνει η ελευθερία των ανεμβολίαστων, αρχίζει η απειλή για την υγεία και τη ζωή των υπολοίπων». Απάντησαν με τον τρόπο αυτό σε όσους υποστήριζαν πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα έχει συνταγματικά κωλύματα.

Για τέτοια κωλύματα είχε κάνει λόγο ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ενώ και ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έκανε λόγο για διχασμό της κοινωνίας.

Αντίθετα, δύο Πρωθυπουργοί μεγάλων κρατιδίων της Γερμανίας, ο Χριστιανοκοινωνιστής Ζέντερ από τη Βαυαρία, και ο Πράσινος Κρέτσμαν από τη Βάδη Βυτεμβέργη, με κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα FAZ, τάχθηκαν με πάθος υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού «ως μόνη λύση για να αποκτήσουμε ξανά τη μεγάλη ελευθερία μας».

Στον νέο μεγάλο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων, σίγουρο είναι πως όπως δείχνει και το κυβερνητικό τους πρόγραμμα σύντομα θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός για κάποιες ομάδες πολιτών.

Η αρχή θα γίνει στο ξεκίνημα του νέου έτους, από τις ένοπλες δυνάμεις, το νοσηλευτικό προσωπικό και σε όσους εργάζονται σε δομές περίθαλψης ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων.

Σε ότι αφορά τον γενικευμένο υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο νέος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δεν τον απέκλεισε, τονίζοντας πως μπορεί να αποτελεί εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί όταν κριθεί αναγκαίο.

Το κόμμα των Πρασίνων στη μεγάλη του πλειοψηφία -και με χαρακτηριστικό παράδειγμα την νέα Υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ- τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το πρόβλημα είναι με τους Φιλελεύθερους που για την ώρα στην πλειοψηφία τους τάσσονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δίχως ωστόσο απαραίτητα να τον αποκλείουν ως το έσχατο μέσο όταν όλα τα άλλα μέτρα έχουν εξαντληθεί.

Πάντως την ώρα φαίνεται πως στη Γερμανία υπερισχύουν οι φωνές υπέρ του να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Χαρακτηριστική η δημοσκόπηση που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το περιοδικό Spiegel, όπου το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει υπέρ του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού με μόνο το 20% να έχει αρνητική γνώμη.

Εάν η πανδημία συνεχίσει να σαρώνει τη Γερμανία και να πιέζει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας του κόσμου, τότε πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι και οι πολιτικοί, η νέα δηλαδή κυβέρνηση της χώρας, θα αναγκασθούν να προσφύγουν στο έσχατο όπως λένε μέσο που είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων που φθάνει στο 68% του συνολικού πληθυσμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα