Κλιμάκωση έντασης για Σκοπιανό λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα

Μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να απένειμε τα εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική συμφωνία» με τα Σκόπια, ωστόσο, τρεις ημέρες πριν το καθοριστικό δημοψήφισμα, ο πρόεδρος των Σκοπίων

Γκεόργκι Ιβανόφ, απευθυνόμενος στους ηγέτες του κόσμου από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι «ναι» στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε «ημικυρίαρχο» κράτος, με «αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης». Ο ίδιος ζήτησε ανοιχτά μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου από τους πολίτες των Σκοπίων, κάτι που προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, που έχει να ξεπεράσει και τα δικά της, εσωτερικά εμπόδια.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν θα "πέσει", ακόμη και αν άρει την εμπιστοσύνη του ο Πάνος Καμμένος λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή περίπου τον Μάρτιο.

Σε δηλώσεις του σήμερα στον Real-Fm, ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Οργάνωσης ΗΠΑ εξέφρασε την αντίθεσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ άφησε αιχμές εναντίον της Κυβέρνησης Τσίπρα, σημειώνοντας πως η ελληνική αντιπροσωπεία, επειδή δεν μπορούσαν να μεταφέρουν... ΜΑΤ, μετέφεραν τη δεξίωση από το Γ. Προξενείο στη Ν. Υόρκη στο καλά φυλασσόμενο ξενοδοχείο Χίλτον.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, καθώς τα δεδομένα με τη Συμφωνία των Πρεσπών καθιστούν πολύ δύσκολη πλέον τη συνέχιση του συγκεκριμένου «γάμου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση πέρα από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθηγητής Νομικής Γιώργος Γεραπετρίτης, παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος, κίνηση που -όπως είπε- θα «ευτέλιζε τους θεσμούς» και θα ήταν «χωρίς προηγούμενο» στην Ευρώπη.

Πάντως, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ελληνική Κυβέρνηση να χρειαστεί δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς αποτελεί κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που καθιερώνει σχέσεις συνύπαρξης των βαλκανικών λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα