Κλιματική αλλαγή, ρωσική απειλή και άλλα συζήτησε η Μέι στη G20

Να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία της Βρετανίας και να νομοθετήσουν για τη μηδενική εκπομπή επικίνδυνων ρύπων κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του G20 στη σύνοδο της Οσάκα η Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας τους ότι «εξαντλείται ο χρόνος που έχουμε να δράσουμε».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μηδενική παραγωγή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050, αν και η δέσμευση περιλαμβάνει τις λεγόμενες «πιστώσεις άνθρακα», δηλαδή τη χρηματοδότηση περιορισμού ρύπων σε άλλες χώρες ως αντιστάθμισμα για τους ρύπους που θα εκλύονται

στη Βρετανία.
Η κα Μέι δήλωσε ότι πίεσε για την πιο ισχυρή διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. Το ανακοινωθέν υπογράφηκε, ωστόσο, από 19 χώρες, με τις ΗΠΑ να μη συναινούν.
Στις δηλώσεις της μετά από τη σύνοδο στάθηκε επίσης στη σημασία του διαλόγου για την αντιμετώπιση των απειλών για την παγκόσμια σταθερότητα.
Σημείωσε ότι η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στο ανοιχτό, δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο, καθώς και ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την κατάχρηση του διαδικτύου από τρομοκράτες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου. «Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε η κα Μέι.

Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επικοινωνία από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην παρούσα κατάσταση και για να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν».

Σε ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο Τραμπ συμπλήρωσε ότι «την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Όπως σημείωσε, το Λονδίνο πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι συζήτησε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν για την κατάσταση στην Υεμένη.

Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, η κα Μέι έθιξε στη συνάντησή της με τον Σαουδάραβα διάδοχο και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Τουρκία.

Η κα Μέι ζήτησε «ανοιχτή και διαφανή» εκδίκαση των υπόπτων που έχουν κατηγορηθεί για τη δολοφονία από το Ριάντ, την ώρα που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας επιρρίπτουν την ευθύνη στον ίδιο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, η κα Μέι επανέλαβε πως του εξήγησε ότι «μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μόνο αν η Ρωσία σταματήσει το μοτίβο της ανεύθυνης δραστηριότητας που απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους της, όπως η χρήση θανατηφόρου νευροτοξικού παράγοντα στους δρόμους του Σόλσμπερι».

Όπως πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, «παραμένουμε ανοιχτοί σε μια διαφορετική σχέση, αλλά για να συμβεί αυτό η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι».

Η Τερέζα Μέι είχε και άλλες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Από εκεί και πέρα, η Τερέζα Μέι κάλεσε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν τη δέσμευση της Βρετανίας να δώσει 1,4 δισεκατομμύρια λίρες στο Παγκόσμιο Ταμείο, τον διεθνή οργανισμό που μάχεται ενάντια σε τρεις θανατηφόρες ασθένειες, τη φυματίωση, την ελονοσία και το AIDS.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα