Κληρίδης: Για χρόνια ταλαιπωρείται η δικαιοσύνη στην Κύπρο

Για χρόνια ταλαιπωρείται η δικαιοσύνη στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), μιλώντας για τα προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο. Παράλληλα, κάλεσε την Κυβέρνηση να επενδύσει στον τομέα της δικαιοσύνης.

Αρχικά, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι συμφωνεί με τις

περισσότερες επισημάνσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ΡΙΚ αναφορικά με την απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο.

«Για χρόνια ο τομέας της δικαιοσύνης στην Κύπρο ταλαιπωρείται και ταλαιπωρεί τους πολίτες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, αναφέροντας ως κύρια προβλήματα τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, την έλλειψη εκσυγχρονισμού, τις κτηριακές εγκαταστάσεις (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας) και τον εξοπλισμό.

Ακόμη, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, αλλά το κυριότερο, που πρέπει να γίνει και το οποίο θίγει ο Επίτροπος Ρέιντερς είναι ότι πρέπει να αυξηθεί η δαπάνη στον τομέα της δικαιοσύνης, δηλαδή στα δικαστήρια». Σύμφωνα με τις στατιστικές, συνέχισε, «η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα όσον αφορά το ποσοστό του εγχώριου προϊόντος, αφού είναι στο 0,2% ενώ σε άλλες χώρες ανέρχεται στο 0,7% και άνω».

Επιπλέον, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι πρέπει να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. «Θα πρέπει οι 16 εφέτες, οι οποίοι έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους, να ξεκινήσουν πάραυτα την εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων», τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των εφετών κατά επτά. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχουν τρεις εφέτες στο Τμήμα Διοικητικού Εφετείου, τρεις στο Τμήμα Αστικών Υποθέσεων και ένας που διορίζεται επιπροσθέτως για να καλύπτει τυχόν κενά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στις καθυστερημένες υποθέσεις αναλογεί και ένα ποσοστό των υποθέσεων στο νέο Ανώτατο Δικαστήριο και στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Τα προσεχή δύο χρόνια οι περίπου 5.000 καθυστερημένες εφέσεις θα πρέπει να διεκπεραιωθούν», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρέπει να ρυθμιστεί και η ηλικία σύνταξης των εφετών, η οποία πρέπει να είναι το 67ο έτος αντί του 65ου που ισχύει τώρα.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο και το νέο Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Για να προχωρήσει η Δικαιοσύνη, υπέδειξε ο Χρίστος Κληρίδης, θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των επαρχιακών δικαστηρίων, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός καθυστερημένων υποθέσεων, οι οποίες ανέρχονται μεταξύ 40.000-50.000. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως εξήγησε, θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση, αφού «θα πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα όπου εξειδικευμένοι δικαστές θα χειρίζονται εξειδικευμένες υποθέσεις».

«Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνονται εξ αποστάσεως ακροάσεις με τη χρήση της τεχνολογίας, τα πρακτικά να είναι ψηφιοποιημένα και να μαγνητοφωνούνται», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερημένες υποθέσεις (backlog), πρέπει να διοριστούν συνταξιούχοι δικηγόροι και δικαστές, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, προσθέτοντας ότι για να προχωρήσουν κάποιες υποθέσεις, θα πρέπει να προβούμε σε διαμεσολάβηση και διαιτησία.

«Αυτά είναι θέματα που χρειάζονται πολλή προσπάθεια και πολύ χρόνο, αλλά πρέπει η Κυβέρνηση να αποφασίσει να επενδύσει στον τομέα της δικαιοσύνης», υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον βαθμό της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης στην Κύπρο, ο Χρίστος Κληρίδης είπε ότι υπάρχει ένα προσωρινό σύστημα καταχώρισης υποθέσεων, το i-Justice. Η ολοκλήρωση του συστήματος καταχώρισης υποθέσεων θα γίνει με την ολοκλήρωση του e-Justice, που θα είναι το τελικό σύστημα, εξήγησε.

Ακόμη, επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις μαγνητοφωνήσεις που πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί η μαγνητοφώνηση και η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών με ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης, καθυστερεί αδικαιολόγητα η εξ αποστάσεως εκδίκαση υποθέσεων, όπου οι διαδικασίες μπορούν να διεκπεραιωθούν με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα