Κοφίνου: Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής

Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου.

Στο Κέντρο διαμένουν περίπου 300 άτομα: μονήρεις άνδρες και γυναίκες καθώς και 30 οικογένειες με 80 παιδιά. Υπάρχουν αρκετοί Κούρδοι από το Ιράκ καθώς και άτομα που ήλθαν από Τουρκία, Συρία, Ιράν, Σομαλία και Γκάμπια. Επίσης Παλαιστίνιοι και άτομα από το Καμερούν και το Κόγκο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κέντρου, Αντρέας Βαρνάβα, λόγω των υψηλών ενοικίων και των

προβλημάτων με την απασχόληση και τη γλώσσα, έχει συσσωρευτεί ένας πληθυσμός που δυσκολεύεται να μετακινηθεί από το Κέντρο.

Αρκετοί μένουν γιατί εξακολουθούν να εκκρεμούν οι αιτήσεις τους ή απορρίφθηκαν και βρίσκονται στη διαδικασία της προσφυγής. Όπως είναι η νομοθεσία, έχουν τρεις επιλογές: την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, το Διοικητικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Εως ότου αναγνωριστεί το καθεστώς τους και ενόσω παραμένουν στο στάδιο του αιτητή, έχουν πρόσβαση μόνο σε έξι επαγγέλματα, όπως χειρονακτικές δουλειές, ανακύκλωση, βενζινάδικα, φάρμες, περισυλλογή σκουπιδιών. Επομένως, είπε, είναι περιορισμένη η δυνατότητα εργασίας σε άλλα επαγγέλματα πιο κερδοφόρα.

Το επίδομα που λαμβάνουν οι αιτητές στο Κέντρο Κοφίνου είναι 100 ευρώ το μήνα για τον επικεφαλής της οικογένειας με τα εξαρτώμενα να παίρνουν από 50 ευρώ. Στο κέντρο είναι δωρεάν η διαμονή, η σίτιση τρεις φορές την ημέρα, όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν, το διαδίκτυο, κάρτα λεωφορείου, ιατρική περίθαλψη ενώ μπορούν να διακινηθούν με ταξί αν χρειαστεί να μεταβούν κάπου επείγον.

Το κέντρο δραστηριοποιείται, είπε ο κ. Βαρνάβα, με τη στήριξη 10 περίπου μη-κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες προσφέρουν ψυχολογική στήριξη, βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας, στέγης, διάφορες εκδηλώσεις, κοινωνικοποίηση, εκδρομές.

Υπενθύμισε ότι στο κέντρο υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση λυμάτων. Με ενδιάμεση λύση, έπειτα από την καθοδήγηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, κατασκευάστηκε ντεπόζιτο το οποίο συνδέεται με λάκκους υπερχείλισης από τους οποίους υπάρχει άντληση κάθε βδομάδα. Προγραμματίζεται εξάλλου η δημιουργία βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων.

Επισκευάστηκε επίσης το δίκτυο υδροδρότησης το οποίο είχε τακτικά πρόβλημα ενώ αντικαταστάθηκαν συσκευές στα σπιτάκια που ήταν χαλασμένες και τοποθετήθηκαν κλιματιστικά.

`Επειτα από ενέργειες που έγιναν με το Τμήμα Δημοσίων `Εργων και την Επαρχιακή Διοίκηση έχουν τροχιοδρομηθεί έργα για προσωρινή βελτίωση του οδικού δικτύου. Στη συνέχεια θα γίνει μόνιμη βελτίωση, διαπλάτυνση και θα τοποθετηθεί και φωτισμός. Αυτά έχουν εγκριθεί και θα πραγματοποιηθούν το νέο χρόνο, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Βαρνάβα.

Παράλληλα έχει γίνει αντιπυρική ζώνη περιμετρικά, ο χώρος καθαρίστηκε ενώ καθημερινά έρχεται ταχυδρόμος στο κέντρο, έξω από το οποίο έχει τοποθετηθεί ταχυδρομικό κουτί.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι έχει ενοικιαστεί χώρος μπροστά από το Κέντρο για να γίνει ένα one stop shop όπου όλοι όσοι εξυπηρετούν τους διαμένοντες στο Κέντρο της Κοφίνου θα μπορούν να εργάζονται από την Κοφίνου. Τα διάφορα κυβερνητικά γραφεία θα μπορούν να επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τον χώρο για να εξυπηρετούν τους διαμένοντες στην Κοφίνου έτσι ώστε να μην χρειάζεται να στέλνονται οι αιτητές στις πόλεις.

Επιπλέον, έχει νοικιαστεί χώρος για να γίνει πολυ-γήπεδο, το οποίο θα μπορεί να μετατραπεί σε φούτσαλ κλπ. Ένα από τα σχέδια είναι η προώθηση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. «Η γλώσσα είναι το κύριο εργαλείο ένταξης. Με την εκμάθηση και της ιστορίας του τόπου, μπορείς να βοηθήσεις στην ένταξη ομαλότερα», σημείωσε ο κ. Βαρνάβα.

Σε σχέση με τις υποδομές, έγιναν νέα γραφεία, ενώ υπάρχει πρόσθετο προσωπικό από την Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (European Asylum Support System). Εξάλλου η πύλη επανδρώνεται επί 24ωρου βάσεως πέραν των φρουρών που υπάρχουν.

Επίσης, θα δοθεί στο κέντρο μικρό λεωφορείο από το Γραφείο της `Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κάθε πρώτη βδομάδα του μήνα θα πραγματοποιείται επίσης συνάντηση με τις ΜΚΟ για καλύτερο συντονισμό. Για να υλοποιηθούν όμως όλα αυτά, χρειάζεται και άλλος κόσμος εδώ, ανέφερε ο κ. Βαρνάβα.

Σημείωσε επίσης ότι η κοινότητα της Κοφίνου στηρίζει το όλο έργο, και υπάρχει συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Αστυνομία καθώς και με το Δημοτικό Σχολείο.

Επίσης έχει εγκριθεί σύστημα ελέγχου για εισδοχή στο κέντρο το οποίο θα λειτουργεί με κωδικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοφίνου, Αισθητά, Κέντρο Υποδοχής,kofinou, aisthita, kentro ypodochis