Κοινές ανησυχίες ΗΠΑ-ΕΕ για δράσεις Κινας και Τουρκίας

Μια νέα σκληρή γραμμή στην Ουάσινγκτον ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία έχει χτυπήσει καμπανάκι στην Άγκυρα, ανέφεραν οι αναλυτές στην Arab News.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια επίθεση γοητείας προς τον δυτικό κόσμο, αλλά οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ αμφισβητούν όλο και περισσότερο την κατάσταση της «στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων.

Σε συνομιλίες μεταξύ του Τζέικ

Σουλίβαν, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και του Μπιέρν Σέμπερτ, του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της  Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Κίνα και η Τουρκία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Όπως σημειώνει το Arab News, η σύνδεση της Τουρκίας με την Κίνα, του κύριου γεωπολιτικού αντιπάλου των ΗΠΑ, αποτελεί πλήγμα για τις ελπίδες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στενή σχέση με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις για την αμφιλεγόμενη αγορά της Τουρκίας για το πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία και τώρα φαίνεται να ακολουθούν κοινή γραμμή με την ΕΕ ενάντια στον  Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρητικών επιδρομών  στα ελληνικά χωρικά ύδατα για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στον ΟΗΕ την ίδια ημέρα, η Ουάσινγκτον ζήτησε την «άμεση απόσυρση» τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων από τη Λιβύη. Αυτό συμβαδίζει με τη συμφωνία εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που υπεγράφη τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η οποία απαιτούσε από την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της εντός τριών μηνών. Η προθεσμία έληξε στις 23 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα