Κοινές επιτροπές απο ΑΚΕΛ-ΚΕΚ για υποβοήθηση των συνομιλιών

Στην ανάγκη παραδοχής των λαθών του παρελθόντος για να επέλθει η συμφιλίωση και να αποφευχθεί η επανάληψη των ίδιων λάθη στο μέλλον, αναφέρθηκαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ) Ιζέτ Ιζτζιάν, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, υπό την ηγεσία τους, συμφώνησαν στη δημιουργία δύο κοινών επιτροπών, για να συμβάλουν με ιδέες στο διάλογο που διεξάγεται στην τράπεζα

των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την προώθηση κοινών εκδηλώσεων, για ενημέρωση των Ε/κ και Τ/κ αναφορικά με τις προσπάθειες για λύση.

Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, τα δύο κόμματα συμφώνησαν εξάλλου να ξεκινήσουν εκστρατεία για άντληση πληροφοριών από το κοινό, αναφορικά με τη διακρίβωση της τύχης τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον κ. Ιζτζιάν συζήτησαν σε έκταση τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους τρόπους, με τους οποίους τα δύο κόμματα μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία επίλυσης.

Είπε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική και αν αποτύχει και αυτή, τότε το μέλλον και η προοπτική της χώρας και του λαού θα είναι πιο δύσκολα. Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει να εργαστούμε ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Επίσης είπε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως υπολείπονται πολλά και είμαστε μακριά από μια συμφωνία. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, η κοινή επιτροπή θα εργαστεί πάνω στα ζητήματα όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων, ιδεών και σκέψεων, οι οποίες θα δοθούν ως τροφή για σκέψη στους ηγέτες.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η προσπάθεια τους δεν είναι να αντικαταστήσουν τους ηγέτες, «αλλά να τους δώσουμε ιδέες πάνω στις οποίες μπορούν να χτίσουν, ώστε να μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία».

Η δεύτερη επιτροπή, συνέχισε, θα οργανώσει κοινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, ώστε τα δύο κόμματα να περάσουν τα μηνύματά τους στην ε/κ και τ/κ κοινότητα και να ενημερωθεί ο κόσμος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος για την ανταπόκριση στην έκκληση του ΑΚΕΛ να αναλάβουν δράση για τους αγνοούμενους, καθώς όπως είπε, υπολείπεται η διακρίβωση της τύχης 1057 ανθρώπων.

Είναι υποχρέωση μας να απευθυνθούμε σε όσους έχουν πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχει εμπιστευτικότητα, σε μια προσπάθεια να βρούμε χώρους ταφής αγνοούμενων, είπε ο κ. Κυπριανού.

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις αναφορικά με τις επισκέψεις στα κοιμητήρια και κάποιες αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα Τ/κ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το θέμα πρέπει να τύχει προσεκτικού χειρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα των ανθρώπων στις δύο κοινότητες.

«Είναι όμως κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε», καθώς «πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Όπως είπε «και οι δύο κοινότητες διέπραξαν λάθη στο παρελθόν και πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ σκληρά όσοι αγαπούμε την ειρήνη και [θέλουμε] την επανένωση της πατρίδας, να παραδεχτούμε αυτά τα λάθη και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν».

Από την πλευρά του ο κ. Ιζτζάν αναφέρθηκε στη σύσταση των δύο επιτροπών, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και αντιλήψεων, τη διαφώτιση του κοινού και την υποβοήθηση του έργου των δύο ηγετών.

Ως προς το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ιζτζιάν έκανε έκκληση στους Τ/κ που έχουν πληροφορίες για πιθανές τοποθεσίες ταφής, να μιλήσουν στην επιτροπή που θα συστήσει το ΚΕΚ, ώστε αυτές να διαβιβαστούν στη ΔΕΑ.

Είπε εξάλλου ότι όσοι δεν έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν τους, δεν μπορούν να οικοδομήσουν την ειρήνη, ενώ όσοι δεν μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη δεν μπορούν και να συμφιλιωθούν.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν επιτροπές συμφιλίωσης, των οποίων θα ηγηθούν οι ηγέτες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ΜΚΟ και οι δημοσιογράφοι.

Αναφερόμενος στις κοινές επισκέψεις του ΚΕΚ με το ΑΚΕΛ στα κοιμητήρια Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Σανταλάρη, είπε ότι είχαν θετικό αντίκτυπο στις δύο κοινότητες, ενώ συμπλήρωσε ότι ο αγώνας είναι μεταξύ «όσων θέλουν ειρήνη και όσων δεν την επιζητούν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και είπε ότι στο εξής, η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί σε πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και οι εγγυήσεις.

Για να υπάρξει πρόοδος, είπε ότι οι ομάδες που υποστηρίζουν την ειρήνη θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν πολύ περισσότερο, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει φυσικό ορόσημο, που είναι οι βουλευτικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα