Κοινή δέσμευση για διατήρηση ασφάλειας σε Αν.Μεσόγειο εξέφρασαν Πάλμας-Δένδιας

Την κοινή δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχή επιδίωξη της αποτελεσματικότερης μεταξύ τους συνεργασίας τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τη Δευτέρα στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας είπε ότι οι

δυο χώρες εργάζονται, ως πυλώνες σταθερότητας, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και συνεισφέρουν στην προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και προστασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών, προσθέτοντας επίσης ότι η επιχείρηση Αμάλθεια καταδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΚΔ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Υπογράμμισε επίσης τη διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η 15η Ιουλίου αποτελεί μια ημέρα υπόμνησης του ολέθρου και της καταστροφής που υπέστη η πατρίδα μας, μια ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έπεσαν στην προσπάθεια προάσπισης της δημοκρατίας και εφαλτήριο προβληματισμού, αναστοχασμού και παραδοχής των λαθών του παρελθόντος, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πάλμας.

Ευχαριστώντας τον Έλληνα Υπουργό για την επίσκεψή του, είπε ότι τόσο η σημερινή παρουσία του στην Κύπρο, όσο και η πολύ συχνή μεταξύ τους επικοινωνία αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της άρτιας συνεργασίας των δύο χωρών στα θέματα που άπτονται της άμυνας και ασφάλειας.

Η σταθερή και ειλικρινής συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί ανέκαθεν βασική συνιστώσα της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Πάλμας και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιώδη και εποικοδομητική, όπως είπε, συζήτηση που είχαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς επίσης και στη διαχρονική συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και στην προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, μέσα από διάλογο και σημαντικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει τον κ. Δένδια για την κατάσταση ασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι παρά τα εμπόδια, η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στη διαδικασία των συνομιλιών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε επίσης πως οι δύο άνδρες προέβησαν σε μια ανασκόπηση θεμάτων που είχαν τεθεί στη Διακυβερνητική Συνάντηση του Νοεμβρίου του 2023 στην Αθήνα, ενώ έθεσαν στόχους και προοπτικές σε ζητήματα που αφορούν στη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία και στις υφιστάμενες τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που συνυπέγραψαν με άλλες χώρες.

Στο ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με ταύτιση απόψεων και προσέγγισης και με αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη, αντιμετωπίζουν από κοινού τις όποιες προκλήσεις, συνέχισε ο κ. Πάλμας, προσθέτοντας ότι η ΚΔ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της εθνικής της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των αναφαίρετων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας και την απάμβλυνση των προβλημάτων στην περιοχή.

Συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Κυβέρνηση, αφενός λόγω της εγγύτητας, αφετέρου λόγω των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με τους περιφερειακούς δρώντες, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Είπε ακόμη ότι με τη δημιουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για την απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα, έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα πέραν των οκτώ χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια υλοποίησης του Σχεδίου, σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι συνεχάρη τον κ. Δένδια για την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ανάληψη της διοίκησης της Επιχείρησης Aspides, με την οποία έχει καταστεί ισχυρότερη η ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Προσέθεσε πως οι εξελίξεις ανησυχούν ιδιαιτέρως την ΚΔ και εξέφρασε την ετοιμότητα συνεργασίας με κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την τήρηση ανοικτών εμπορικών οδών και γραμμών ανεφοδιασμού, σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι το ΥΠΑΜ συμμετέχει με δύο αξιωματικούς στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο στη Λάρισα, το οποίο, μετά από συνεννόηση με τον κ. Δένδια προγραμματίζει να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα.

«Επαναλαμβάνοντας ως δεδομένη την από κοινού δέσμευσή μας για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, και της συνεργασίας στο περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου, σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη μεταξύ μας συνεργασία», κατέληξε ο κ. Πάλμας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας είπε ότι σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις 15 Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου, όπως είπε, πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.

«Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης του 1974 απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος. Τους θυμόμαστε με σεβασμό, εκτιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες της ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισό αιώνα τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο», τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, η σημερινή του επίσκεψη δίνει την ευκαιρία διεύρυνσης των στέρεων βάσεων πάνω στις οποίες είναι χτισμένες οι αμυντικές σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ακολούθως θα γινόταν επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο.

«Το μήνυμα είναι πάντα σαφές, η σχέση μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, Ελλάδας και Κύπρου, με τον σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας. Και θα ήθελα εδώ να πω ότι η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου από οπουδήποτε προέρχονται αυτές, είτε από κράτη είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παράνομων πυραυλικών οπλοστασίων», ανέφερε.

Είπε επίσης πως από κοινού με τον κ. Πάλμα υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών αμυντικών σχέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και εντός άλλων σχημάτων, τριμερών, πολυμερών, όπου οι δύο χώρες συμμετέχουν, και συμμερίστηκαν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα ικανό να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος, τη δημοκρατία, την ελευθερία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσέθεσε πως υπογράμμισαν επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας ενός βραχίονα με ένα ενιαίο αμυντικό οικοσύστημα που να υποστηρίζει αυτό το βραχίονα. «Θέλω να πω ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας με λίγους μόνο μήνες ζωής έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Το οικοσύστημα αυτό είναι ανοικτό σε φίλες χώρες και βέβαια πιο ανοιχτό από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε σχετικά.

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για την Ατζέντα 2030, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ, προσθέτοντας πως όταν αυτή ολοκληρωθεί ο Ελληνισμός θα έχει τις πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στην μακραίωνη ιστορία του και με μεγάλη χαρά θα μοιραστεί με την Κύπρο τα διδάγματα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με την ενημέρωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως υπογράμμισε τη «διαχρονική, απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη συμπαράσταση της Ελλάδας» για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συμβατή πάντοτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Και βέβαια από τη Λευκωσία δεν μπορώ παρά να πω ότι είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πρωτεύουσα χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρας μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το διεθνές δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε σχετικά.

Είπε ακόμη ότι οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή στην Ερυθρά Θάλασσα και πως ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας και οι δύο χώρες εργάζονται μαζί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχουν στις Aspides, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, ναυτική επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεισφέροντας στην προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, προστατεύουν τα πλοία και τις ζωές των ναυτικών που υπηρετούν σε αυτά, προστατεύουν όμως και τις οικονομίες και το επίπεδο ζωής των πολιτών.

Σχετικά με την επιχείρηση Αμάλθεια, είπε ότι αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, πράττοντας αυτά τα οποία πρέπει για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με πλοία του ελληνικού στόλου για τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, ώστε να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός.

«Η ενότητα του Ελληνισμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης. Ο διχασμός, γνωστός σε εμάς τους Έλληνες ιστορικά, μας κατατρέχει πάντα, αποτελεί ικανή και επαρκή συνθήκη εθνικής συμφοράς και συντριβής. Η ιστορία έχει αποδείξει και τα δύο παραπάνω και η σημερινή επέτειος μάς το θυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα