Κοινή δήλωση διεθνούς διάσκεψης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βενεζουέλα

"Η σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Βενεζουέλα έχει προκαλέσει μία από τις πιο σοβαρές καταστάσεις εκτοπίσεων στον κόσμο", με εκροή μεταναστών, που συνεχίζεται αμείωτη, ενώ οι πόροι και η χρηματοδότηση υπολείπονται σημαντικά των αναγκών, αναγνώρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η διεθνής διάσκεψη αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Βενεζουέλα.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες

στις 28-29 Οκτωβρίου 2019, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας, καθώς και στις χώρες υποδοχής και στις κοινότητες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα από την Βενεζουέλα έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ή της Καραϊβικής. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 6,5 εκατομμύρια άτομα έως το τέλος του 2020 παγκοσμίως

Της Διάσκεψης προέδρευσε από κοινού η Federica Mogherini, Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi και ο γενικός διευθυντής του IOM António Vitorino και επιβεβαιώθηκε η διεθνής στήριξη για μια περιφερειακή και συντονισμένη αντίδραση και ζήτησε μια παγκόσμια και χωρίς αποκλεισμούς εταιρική σχέση, όπου η αλληλεγγύη και η ευθύνη θα έπρεπε να καλύπτονται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα αλλά επίσης να μοιράζονται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Συνολικά συμμετείχαν 120 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών, οι πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι δωρητές, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ο ιδιωτικός τομέας, οι ΜΚΟ, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι φορείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικά, η διάσκεψη επαίνεσε την αξιοσημείωτη αλληλεγγύη των χωρών της περιοχής και αναγνώρισε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους να συνεχίσουν να προστατεύουν και να βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας και να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των χωρών υποδοχής, ιδίως για την εξασφάλιση βιώσιμης ενσωμάτωσης στις κοινότητες υποδοχής.

Η Διάσκεψη εξέφρασε επίσης την εκτίμησή της για τη συντονισμένη αντίδραση των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. "Η διαδικασία του Κίτο" αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης των πολιτικών και των πρακτικών, αυξάνοντας έτσι την ανθρωπιστική αντίδραση και ενσωματώνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ολόκληρη την περιοχή, αναφέρουν.

Αναγνωρίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών να διαχειρίζονται τα σύνορά τους, οι συμπρόεδροι τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της πρόσβασης στο άσυλο, την ενίσχυση των μηχανισμών που επιτρέπουν τον εντοπισμό των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, τη διατήρηση ευέλικτων πολιτικών εισόδου, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας, καθώς και στη διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης. "Οποιεσδήποτε πράξεις μίσους, μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας - ακόμη και αν είναι απομονωμένες και μη αντιπροσωπευτικές" - πρέπει να απορριφθούν έντονα, αναφέρουν.

Η διάσκεψη επιβεβαίωσε την ανάγκη αυξημένης χρηματοδοτικής και τεχνικής υποστήριξης για τις χώρες υποδοχής μέσω ισχυρότερης δέσμευσης από δωρητές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναπτυξιακούς φορείς και ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη των εθνικών αρχών στην παροχή υπηρεσιών και την προώθηση οικονομικών ευκαιριών για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και κοινότητες υποδοχής. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο παρέχοντας ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις καθώς και τεχνική βοήθεια. Θα χρειαστούν έγκαιρες παρεμβάσεις αναπτυξιακών φορέων για την ενίσχυση της διασύνδεσης ανθρωπιστικής ανάπτυξης, την ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, τη δημιουργία ικανοτήτων και τη διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη για μηχανισμό συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κράτη χορηγούς, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους σχετικούς παράγοντες. Επαναβεβαίωσαν το ρόλο της Περιφερειακής Πλατφόρμας Συντονισμού υπό την ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και του IOM ως μηχανισμού συντονισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών στην Βενεζουέλα.

Ως επόμενα βήματα, η Διάσκεψη εξέφρασε την υποστήριξή της για την απόφαση να διεξαχθεί μια πρώτη συνεδρίαση της "Ομάδας Φίλων της διαδικασίας του Κίτο", υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους επόμενους μήνες. Οι συμπρόεδροι σημείωσαν με εκτίμηση τις πρόσθετες υποσχέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης και τόνισαν τη σημασία μιας συνεχούς διαδικασίας κατά το επόμενο έτος για την κινητοποίηση σημαντικής πρόσθετης χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων μέσω μιας διάσκεψης δωρητών.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα