Κοινή δήλωση Κυριακίδου-ΠΟΥ-UNICEF για ανάγκη διατήρησης εμβολιασμών ρουτίνας

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ανοσοποίησης 2021, η Στέλλα Κυριακίδoy, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, o Hans Henri P. Kluge Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, και ο  Afshan Khan, Περιφερειακό Διευθυντής για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Ταμείου για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF), προχώρησαν σε κοινή δήλωση.

«Το περασμένο δύσκολο έτος της πανδημίας COVID-19 κατέστησε σαφές πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι σε μια θανατηφόρα

νέα ασθένεια, όταν δεν έχουμε τα σωστά εμβόλια ή ιατρικές τεχνολογίες που συνήθως χρησιμοποιούμε για να τις καταπολεμήσουμε», αναφέρουν.

Όπως τονίζουν, πολύ πριν από τον COVID-19, ένα κρίσιμο εργαλείο, η ανοσοποίηση ρουτίνας είχε ήδη σώσει εκατομμύρια ζωές και αποτρέποντας εξουθενωτικές ασθένειες, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Η τακτική ανοσοποίηση προστατεύει όχι μόνο το άτομο που έχει εμβολιαστεί, αλλά και άλλα άτομα στις κοινότητές τους. Βοηθά να ανοίξει το δρόμο για την καθολική κάλυψη υγείας και τον Στόχο 3 των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης - διασφαλίζοντας υγιείς ζωές και προωθώντας την ευημερία για όλες τις ηλικίες, επισημαίνουν.

Η έναρξη του εμβολιασμού COVID-19 με μια ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, αναφέρουν." Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΠΟΥ, η UNICEF, όλες οι εθνικές κυβερνήσεις και άλλοι εταίροι συνεργάστηκαν δίπλα σε αυτήν την απάντηση. Χάρη στον παγκόσμιο μηχανισμό κατανομής COVAX και στις προσπάθειες της Team Europe, ορισμένες χώρες της περιοχής που δεν θα μπορούσαν να έχουν ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά εμβολίων από μόνες τους έχουν κυκλοφορία εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΠΟΥ και η UNICEF συνεργάζονται τώρα με τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις προσφοράς και χωρητικότητας και να επιτρέψουν την ταχύτερη παράδοση", προσθέτουν.

Οπως αναφέρουν, "η ανομοιόμορφη εφαρμογή του εμβολιασμού COVID-19 μέχρι σήμερα τονίζει μια άλλη αλήθεια: Ηάνιση πρόσβαση σε τεχνολογίες υγείας μεταξύ και εντός των χωρών μας πλήττει όλους. Ο ιός και οι επιπτώσεις του στις διασυνδεδεμένες οικονομίες και κοινωνίες δεν γνωρίζουν σύνορα. Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής έως ότου όλες οι χώρες είναι ασφαλείς".

Ενώ ο εμβολιασμός COVID-19 πρέπει να συνεχιστεί με γρηγορότερο και πιο δίκαιο ρυθμό, σημειώνουν και προειδοποιούν ότι "δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με την παραβίαση της ρουτίνας ανοσοποίησης. Οποιαδήποτε μείωση της ρουτίνας κάλυψης που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020 ή το 2021 θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά κρούσματα και θα θέσει σε κίνδυνο δεκαετίες προόδου".

Το 2019, προσθέτουν, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια συνέχισε την πρωτοποριακή της τάση στα συνήθη ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού κατά της ιλαράς και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια. Ενώ το 2020, σημειώθηκε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων ιλαράς, η πανδημία αποτελεί πρόκληση για τα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ρουτίνας. "Πρέπει να κρατήσουμε την ιλαρά και άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, διατηρώντας υψηλά ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού ρουτίνας σε κάθε κοινότητα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας", τονίζουν.

Φέτος, περισσότερο από ποτέ, "καλούμε όλους να παίξουν το ρόλο τους επιλέγοντας προσεκτικά τις πηγές πληροφοριών για την υγεία, λαμβάνοντας όλους τους ρουτίνες εμβολιασμούς σε εύθετο χρόνο και αποδεχόμενοι τον εμβολιασμό COVID-19 για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους όταν έρθει η σειρά τους. Μιλήστε με τα παιδιά σας και τους άλλους για τον εμβολιασμό, ώστε να δουν επίσης ότι δεν είναι μόνο μια ένεση, αλλά μια επένδυση σε ένα υγιέστερο μέλλον και έναν ασφαλέστερο κόσμο", καταλήγουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα