Κοινή επιστολή Ελλάδας, Κύπρου Μάλτας, Ιταλίας, Ισπανίας για μεταναστευτικό

Κοινή επιστολή, με αποδέκτη τη Nina Gregori Εκτελεστική Διευθύντρια του EASO και κοινοποίηση στον Μαργαρίτη Σχοινά.

Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τη Ylva Johansson Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων, τον Eduardo Cabrita Υπουργό Εσωτερικών  της Πορτογαλίας προεδρεύοντα του Συμβουλίου JHA και τον Juan Fernando López Aguilar Πρόεδρο της επιτροπής LIBE Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέστειλαν και συνυπογράφουν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου

Νίκος Νουρής, της Ελλάδας Νότης Μηταράκης, της Ισπανίας Fernando Grande-Marlaska Gómez, της Ιταλίας Luciana Lamorgese και της Μάλτας Byron Camilleri.

Οι 5 Υπουργοί συνδέουν τη συναίνεση των κρατών τους προς τη μετατροπή του EASO σε πλήρη οργανισμό της ΕΕ με την προϋπόθεση τα άρθρα 13, 14 και 22 του σχετικού κειμένου να μην τεθούν σε ισχύ και ξεκαθαρίζουν ότι οι χώρες τους δεν θα δεχθούν πρόσθετες ευθύνες "αν δεν υπάρξει απτή πρόοδος στους συμφωνημένους κανόνες για την αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένου ενός μόνιμου και προβλέψιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης που θα ελαφρύνει αποτελεσματικά το βάρος κράτη μέλη πρώτης γραμμής".

Αναλυτικά, οι 5 Υπουργοί την κοινή τους επιστολή αναφέρουν τα εξής: "σε απάντηση στην επιστολή σας με ημερομηνία 26 Απριλίου 2021 σχετικά με το θέμα της έγκρισης του σχεδίου κανονισμού για την ίδρυση του Οργανισμού για το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA), εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας".

"Ως υπουργοί της ομάδας των κρατών μελών Med-5 που αντιμετωπίζουν το βάρος των παράτυπων αφίξεων, λαμβάνουμε υπόψη την επιχειρηματολογία που παρουσιάζεται σε αυτήν την επιστολή σχετικά με την ανάγκη μετατροπής της EASO σε έναν πλήρη ευρωπαϊκό οργανισμό. Αναγνωρίζουμε ότι η επιχειρησιακή υποστήριξη που παρέχει η EASO έχει συμβάλει συνολικά στην ενίσχυση των αντίστοιχων συστημάτων μας και σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνοντας τα επαχθή καθήκοντα των εθνικών μας αρχών", αναφέρουν.

Όπως αναφέρουν οι 5 Υπουργοί "πιστεύουμε ότι ένας ισχυρός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για το άσυλο πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινής πολιτικής".

"Εν προκειμένω, οι διαπραγματεύσεις για τις νομοθετικές προτάσεις που συνδέονται με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο παρέχουν την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες ελλείψεις με ολιστικό, αποτελεσματικό και ανθεκτικό τρόπο. Προφανώς αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια μακρά διαδικασία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για όλους μας να το ξεκινήσουμε σε μια εποικοδομητική νοοτροπία που στοχεύει σε ένα δίκαιο CEAS (κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου)", διευκρινίζουν οι 5.

"Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα θα παραμείνει έγκυρη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στοχεύουμε με συνέπεια σε μια δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει τόσο υψηλότερα πρότυπα, δίκαιη κατανομή ευθυνών και προβλέψεις αλληλεγγύης", τονίζουν.

"Ωστόσο", σημειώνουν, "με πνεύμα συμβιβασμού και εποικοδομητικότητας είμαστε έτοιμοι να αποσυνδέσουμε τον μετασχηματισμό της EASO από αυτήν την ευρύτερη συζήτηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες".

"Πιο συγκεκριμένα, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, πιστεύουμε ότι πράγματι παρουσιάζεται μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε στην έγκριση του κανονισμού και τη μετατροπή της EASO σε πλήρη ευρωπαϊκό οργανισμό, υπό την προϋπόθεση ότι τα άρθρα 13, 14 και 22 στο τρέχον κείμενο σχετικά με τον μηχανισμό παρακολούθησης και τη δυσανάλογη πίεση, μαζί με τις αντίστοιχες αιτιολογικές σκέψεις, δεν θα τίθενται σε ισχύ σε αυτό το στάδιο", αναφέρουν.

"Πιστεύουμε ότι τα άρθρα 13, 14 και 22 συνδέονται άρρηκτα με τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το δίκαιο μερίδιο ευθύνης και αλληλεγγύη στο CEAS".

"Επομένως, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε τη συμφωνία μας σε αυτά τα άρθρα και να δεσμευτούμε για πρόσθετες ευθύνες, αν δεν υπάρξει απτή πρόοδος στους συμφωνημένους κανόνες για την αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένου ενός μόνιμου και προβλέψιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης που θα ελαφρύνει αποτελεσματικά το βάρος κράτη μέλη πρώτης γραμμής", διευκρινίζουν οι 5 Υπουργοί.

"Με αυτό το πνεύμα, θα θέλαμε να προτείνουμε μια ρεαλιστική επιλογή, η οποία περιλαμβάνει αναγκαστικά τη σύνδεση των παραπάνω πτυχών του κανονισμού EUAA με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της AMMR", αναφέρουν οι 5.

Όπως λένε "αυτό είναι λογικό, καθώς πρέπει να καθορίσουμε με συνολικό τρόπο τις λεπτομέρειες του προβλεπόμενου μηχανισμού αλληλεγγύης και τις σχετικές αρμοδιότητες των κρατών μελών της πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού παρακολούθησης. Μέσω αυτής της ρεαλιστικής προσέγγισης, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα ένας τελικός συμβιβασμός για τον κανονισμό EUAA", καταλήγουν οι 5 στην κοινή επιστολή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορτογαλική Προεδρία και συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών Cabrita ανακοίνωσαν επί της αρχής συμφωνία στον κανονισμό για τη μετατροπή της EASO σε οργανισμό της ΕΕ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα