«Κοινή πολιτική για χρυσά διαβατήρια θα αποτρέψει επαναφορά τους στο μέλλον»
Αν δεν υιοθετηθεί μία κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για την απαγόρευση των «χρυσών διαβατηρίων» μπορεί στο μέλλον κάποια κράτη μέλη να επαναφέρουν τέτοια σχέδια, τα οποία ενέχουν πολλούς κινδύνους, είπε στο ΚΥΠΕ η Ολλανδή Ευρωβουλευτής, Sophie in’t Veld, εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης για το θέμα.
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, η κ. in’t Veld, Ευρωβουλευτής του Ολλανδικού κόμματος Democrats 66 και μέλος της πολιτικής ομάδας Renew
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, λίγες ώρες πριν οι Ευρωβουλευτές περάσουν με μεγάλη πλειοψηφία - 595 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 74 αποχές - στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Μαρτίου, το τελικό κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την οποία κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση ως το τέλος της θητείας της για απαγόρευση «χρυσών διαβατηρίων» και για κανόνες για τις «χρυσές βίζες».
Το θέμα, το οποίο συζητείται για περίπου οκτώ χρόνια, είναι, σύμφωνα με την κ. in’t Veld, πιο επίκαιρο από ποτέ με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τους Ρώσους ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον Ρώσο Πρόεδρο. «Από τη μια πλευρά επιβάλλουμε κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο και την ίδια στιγμή, μπορούν ακόμα να αγοράζουν διαμονή ή διαβατήρια στην Ευρώπη» είπε η κ. in’t Veld.
Εξήγησε ότι εκτός από όλους τους συγκεκριμένους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη διαφθορά, υπάρχει και το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων, αφού, οι άνθρωποι που αγοράζουν διαβατήρια ή ακόμα και ‘χρυσές βίζες’ θα έχουν σε διαφορετικό βαθμό, όχι μόνο το δικαίωμα να κατέβουν σε εκλογές, αλλά και να χρηματοδοτούν εκστρατείες και πολιτικά κόμματα.
Βλέπουμε όλο και περισσότερους νόμους για την απαγόρευση εξωτερικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων" είπε, εξηγώντας πως άτομα που αποκτούν διαβατήρια απο χώρες της ΕΕ μπορούν να το κάνουν εκ των έσω. Έδωσε ως παράδειγμα άτομο από τρίτη χώρα που αγόρασε διαβατήριο της Μάλτας, στη συνέχεια έγινε πολίτης της ΕΕ και χρηματοδοτεί την εκστρατεία για το Brexit. «Άρα, υπάρχει και πολιτική παρέμβαση» είπε.
Είπε ακόμα ότι το όλο θέμα είναι και «ανήθικο» καθώς η ιθαγένεια δεν πρέπει να είναι προς πώληση. «Αν το συγκρίνετε με όλους τους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία τώρα ή με πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή με μετανάστες από την Αφρική, με ανθρώπους που θέλουν να έρθουν εδώ και να δουλέψουν, με τα χέρια τους, είναι έντιμοι άνθρωποι και αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες ενώ παράνομο χρήμα από τη Ρωσία εισάγεται στην ΕΕ με κόκκινο χαλί» είπε.
Η κ. in’t Veld, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει το πλήρες δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά μπορεί να εγκρίνει αυτού του είδους τις εκθέσεις νομοθετικής πρωτοβουλίας και στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των Συνθηκών, πρέπει είτε να υποβάλει νομοθετική πρόταση ή αν αρνηθεί, θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί.
«Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, όταν ήθελε να εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρειαζόταν την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και μας υποσχέθηκε ότι, εάν το Κοινοβούλιο εκδώσει μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, η Επιτροπή θα την αντιμετωπίσει σαν να έχει το πλήρες δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλία. Με άλλα λόγια, να δώσουν συνέχεια σε αυτό» είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συζήτησης της έκθεσης την περασμένη εβδομάδα, πριν από την ψηφοφορία, η Επιτροπή έδειξε απροθυμία, βασικά λέγοντας «καλά, δεν βλέπουμε πραγματικά την ανάγκη για νομοθετική πρόταση, ίσως, αλλά θα περιμένουμε ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν οι ίδιες τα απαραίτητα μέτρα».
«Το θέμα είναι ότι μπορούμε να δούμε πρώτα απ` όλα, ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν το κάνουν αυτό, ή ακόμη κι αν το κάνουν, οι επόμενες κυβερνήσεις μπορούν να το επαναφέρουν,» είπε η κ. in’t Veld. «Χρειαζόμαστε μια διαρθρωτική λύση εδώ» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση γιατί πιστεύει ότι υπάρχει αυτή η απροθυμία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε ότι οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών δεν θέλουν να το αγγίξουν αυτό. «Διότι, ακόμη κι αν αφορά μόνο έναν περιορισμένο αριθμό κρατών μελών, οι Κυβερνήσεις γενικά δεν αρέσκονται στην ιδέα της ανάληψης δράσης, πρωτοβουλίας από την ΕΕ και λένε «αυτό είναι αυστηρά εθνικό, η ΕΕ δεν πρέπει να παρεμβαίνει»,» είπε.
Ακόμη και εκείνες οι Κυβερνήσεις που είναι πολύ αντίθετες με τα «χρυσά διαβατήρια», είπε, δεν θέλουν να αγγίξουν άλλες Κυβερνήσεις, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι φέρνουν στην ΕΕ «πολύ άσχημους χαρακτήρες και σκοτεινές δουλειές».
Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή «που υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη –αν διαβάσετε τις συνθήκες της ΕΕ, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η Επιτροπή έχει καθήκον να είναι ανεξάρτητη, δεν μπορεί να λάβει οδηγίες από κανένα κράτος μέλος ή οποιονδήποτε άλλο - αλλά δεν το κάνει, ενεργεί όπως ο γραμματέας των κρατών μελών, εξυπηρετεί τις εθνικές Κυβερνήσεις, δείχνει περιφρόνηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Ανέφερε ότι στις τελευταίες εκλογές, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν για το ΕΚ, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει περιφρόνηση γι` αυτό το θέμα, αυτό είναι προς 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
Η η κ. in’t Veld αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Κύπρου. «Καταλαβαίνω ότι για χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα» είπε, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εθνικού τους προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει ότι είναι επίπονο οικονομικά, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς, αλλά, «την ίδια στιγμή δεν μπορείτε να χτίσετε την οικονομία σας σε σκοτεινές δουλειές, δεν θα διαρκέσει».
«Ελπίζω λοιπόν, πραγματικά, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση και οι άλλες Κυβερνήσεις, θα δώσουν προσοχή σε αυτό το κάλεσμα, και θα καταργήσει τελείως το πρόγραμμα της που έχει ανασταλεί» υποστήριξε ενώ ζήτησε ότι η Επιτροπή θα ρυθμίσει τις «χρυσές βίζες» γιατί «εάν το ρυθμίσουμε αυστηρά θα είναι ελκυστικό για αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη και όχι για αυτούς που έχουν κάτι να κρύψουν» όπως είπε.
Ερωτηθείσα αν μπορεί η Κομισιόν να επιβάλει στα κράτη μέλη να καταργήσουν τα προγράμματά τους, η κ. in’t Veld εξήγησε ότι θέλουν να απαγορευτούν εντελώς τα «χρυσά διαβατήρια». Νομικά, είπε, είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ να το κάνει αυτό, αλλά δεν είναι αδύνατο, «αλλά είναι επίσης ένα πολιτικό ζήτημα και είναι ευθύνη του Συμβουλίου όπου όλες οι Κυβερνήσεις έρχονται μαζί και πρέπει βασικά, να ασκήσουν πίεση η μια στην άλλη».
Το άλλο θέμα, είπε, είναι οι «χρυσές βίζες», που είναι άδεια παραμονής με επένδυση. «Αυτό, δεν το απαγορεύουμε, αλλά πρόκειται να το ρυθμίσουμε πολύ αυστηρά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ενδιαφέρον μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία στην ΕΕ» είπε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στον κόσμο αυτή την ώρα στο βόρειο Αιγαίο – Τα «θηρία» ΗΠΑ και Ρωσίας
- Κορονοϊός: Χάος με τη θετικότητα, αυτά είναι τα τεστ σήμερα
- Καβάλα: Ομολόγησε ο εγγονός - Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη γιαγιά του
- Ο Καρυπίδης μειώνει το μπάτζετ στον Άρη
- Ελένη Μενεγάκη: «Ο θάνατος δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό»
- Ελένη Μενεγάκη: «O θάνατος δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, μέχρι πρόσφατα»
- Ουκρανία: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις – Θα συνεχιστούν αύριο
- «Εξαιρετικά επικίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να μετατραπεί σε παγκόσμιος»
- Έγκλημα στην Καβάλα: Σκότωσε τη γιαγιά του γιατί δεν του έδινε χρήματα να πάρει ναρκωτικά
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο σοκ από τροχαίο – Έβγαλαν 26χρονο μέσα από το φλεγόμενο αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- «Παγώνει» απόψε η Κύπρος- Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
- ΑΠΟΕΛ: «Για τη φανέλα, μέχρι το τελευταίο λεπτό»
- Στα μαχαίρια οι κληρονόμοι Ρώσου μεγιστάνα για σκάφος $200 εκατ. στην Κύπρο
- Στο Ισραήλ το τζετ Αμπράμοβιτς - «Δεν είμαστε καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες»
- Παρί: Στην πόρτα της εξόδου και ο Ντι Μαρία
- «Κοινή πολιτική για χρυσά διαβατήρια θα αποτρέψει επαναφορά τους στο μέλλον»
- Ξήλωσαν τα τουρκικά πανηγύρια οι αγεφύρωτες διαφορές Ρωσίας – Ουκρανίας
- Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον Γερμανό Καγκελάριο στην Άγκυρα
- Ελλάδα: 70 θάνατοι και 22.694 νέα κρούσματα
- Κίεβο: Διακοπή συνομιλιών με τη Ρωσία μέχρι αύριο
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- «Κοινή πολιτική για χρυσά διαβατήρια θα αποτρέψει επαναφορά τους στο μέλλον»
- Ξήλωσαν τα τουρκικά πανηγύρια οι αγεφύρωτες διαφορές Ρωσίας – Ουκρανίας
- Παρί: Στην πόρτα της εξόδου και ο Ντι Μαρία
- «Παγώνει» απόψε η Κύπρος- Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
- Ζελένσκι: Δύσκολες οι συνομιλίες με τη Μόσχα - Νεότερα θα υπάρξουν το βράδυ
- «Ο Σαλάχ είναι μείγμα των Μέσι και Κριστιάνο»
- Μόσχα: Η επίθεση Ουκρανών στο Ντόνετσκ στοίχισε τη ζωή σε 23 άτομα
- Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον Γερμανό Καγκελάριο στην Άγκυρα
- Στα μαχαίρια οι κληρονόμοι Ρώσου μεγιστάνα για σκάφος $200 εκατ. στην Κύπρο
- ΑΠΟΕΛ: «Για τη φανέλα, μέχρι το τελευταίο λεπτό»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις