Κοινωνική επανένταξη νεαρών από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο CHANGING YOUTHstories - Mapping risks , diagnosing needs and modelling multimodal intervention towards personal growth and social inclusion of young people in difficult situations, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Δράση KA2) και έχει ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2016. Το CHANGING YOUTHstories είναι αποτέλεσμα μιας νεοσύστατης στρατηγικής

συνεργασίας μεταξύ πέντε εταίρων οργανισμών από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, με απώτερο στόχο να βοηθήσουν άτομα με προβληματικό παρελθόν να επανενταχθούν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Τι είναι το έργο CHANGING YOUTHstories;

Το έργο CHANGING YOUTHstories έχει ως στόχο να προωθήσει την προσωπική ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και τη διευκόλυνση της επαγγελματικής ένταξης των νέων που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, με το σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή ενός πλαισίου που βασίζεται στη διάγνωση μέσω συγκεκριμένων υποθέσεων και πολυτροπικών παρεμβάσεων που προωθούν την ενδυνάμωση και ενεργό συμμετοχή των εν λόγω νέων στην κοινωνία και αγορά εργασίας.

Το έργο εστιάζει την προσοχή του σε νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε συγκεντρωτικά δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Για την κοινοπραξία, οι νέοι οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία η οποία καλύπτει διάφορα είδη καταστάσεων που επηρεάζουν αρνητικά τις πιθανότητες τους ως προς το να βιώσουν μια φυσιολογική ζωή και να είναι σε θέση να απασχοληθούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Τέτοια παραδείγματα είναι οι νέοι νυν και πρώην παραβάτες, πρώην/νυν χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, μετανάστες/πρόσφυγες, νέοι που εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, άτομα με θέματα συμπεριφοράς κ.ά. Καθώς η προσέγγισή μας είναι συστηματική και πολυεπίπεδη, μιλάμε για βαθιά, ποιοτική και ολιστική εμπλοκή με τους νέους αυτούς, που προέρχονται εκτός από την Κύπρο, από τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η κοινοπραξία του έργου

Το καινοτόμο αυτό ευρωπαϊκό έργο συντονίζει ο οργανισμός Re-education Centre Buzias από τη Ρουμανία. Συμμετέχουν επίσης εταίροι από την Κύπρο (Eurosuccess Consulting), την Ελλάδα (Society for the Advancement of Research in Human Relations), τη Ρουμανία (Fundatia Judeteana Pentru Tineret Timis) και την Ιταλία (Eughenia Società Cooperativa Sociale). Οι οργανισμοί αυτοί έχουν εκτενή πείρα σε ότι αφορά την επανένταξη ατόμων από τις υψηλού κινδύνου ομάδες στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, αφού έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διάφορα ευρωπαϊκά έργα με παρόμοιους στόχους και σκοπούς.

Τελική συνάντηση και συνέδριο του έργου στην Κύπρο

Στις 27/06/2018, η τελική συντονιστική συνάντηση μεταξύ των εταίρων του έργου έλαβε μέρος στην Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως οι οι εναπομείναντες ενέργειες σε σχέση με την ολοκλήρωση του έργου και την ετοιμασία της τελικής αναφοράς προς την αρμόδια διαχειριστική αρχή, θέματα συνέχισης (sustainability) των αποτελεσμάτων του έργου κ.α.

Την Πέμπτη, 28/06/2018, στον χώρο του Τμήματος Φυλακών Κύπρου, πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του έργου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διάφοροι εμπειρογνώμονες σε σχέση με την εκπαίδευση στις φυλακές, από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασαν καλές πρακτικές και εμπειρίες. Επιπρόσθετα, οι εταίροι του έργου ανέδειξαν τα παραχθέντα αποτελέσματα και δραστηριότητες του έργου. Στο συνέδριο, εκτός από την Διεύθυνση και προσωπικό της Eurosuccess Consulting και του Τμήματος Φυλακών Κύπρου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Θεραπευτικής Κοινότητας Αγίας Σκέπης, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Οργανισμού Νεολαίας, του Συμβουλίου Νεολαίας, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, εκπρόσωποι από όλους τους εταίρους του έργου, ως επίσης και διάφοροι επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες σε σχέση με την εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Φιλοδοξίες του έργου

Καθ’ όλη τη διάρκεια του, ως επίσης και μετά το τέλος του, το έργο θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις προαναφερόμενες ομάδες στόχου, σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία για περεταίρω διάδοση των αποτελεσμάτων του.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο CHANGING YOUTHstories μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή μέσω email στο info@eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα