Κοινοτάρχης Ν. Χωριού: Πόσα θύματα να θρηνήσουμε ακόμη στα Λουτρά της Αφροδίτη

Δριμύς κατά των υπευθύνων για τα δυστυχήματα στην περιοχή Κακοσκάλι στα Λουτρά της Αφροδίτης, ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, διαβεβαιώνει ότι ως κοινότητα δεν πρόκειται να δεχθούν τίποτα λιγότερο από αυτό που τους είχε υποσχεθεί το αρμόδιο υπουργείο το 2018. 

1. Πώς σχολιάζετε το τρίτο τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή Κακοσκάλι στα Λουτρά της Αφροδίτης;

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ενώ είχαμε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή το αρμόδιο Υπουργείο

για την επικινδυνότητα του δρόμου και την ανάγκη για τη διαπλάτυνσή του, ακολούθησε ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα τον Οκτώβριο του 2018, άλλα δυστυχήματα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και το φετινό δυστύχημα της 27ης Σεπτεμβρίου και ακόμη βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Καμία παρέμβαση του Τμήματος Δασών δεν ήταν ικανοποιητική, ώστε ο δρόμος να καταστεί ασφαλής. Πριν από δύο χρόνια ζητήσαμε με επιστολή στο υπουργείο Γεωργίας την άμεση διαπλάτυνσή του και την τοποθέτηση στηθαίου, ωστόσο δεν εισακούστηκε καμία εισήγησή μας για την αποτροπή δυστυχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσουμε ακόμη για να επέλθει αλλαγή σε αυτόν τον τόπο; Οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να είχαν ήδη υποβάλει την παραίτησή τους. 

2. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη διαπλάτυνση του δρόμου και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ασφαλείας;

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που είχαμε από τον ίδιο τον υπουργό Γεωργίας το 2018 ότι θα επιληφθεί του θέματος -μας είχε ζητηθεί μάλιστα πίστωση χρόνου- δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Αντίθετα, δύο χρόνια μετά, ακούμε ότι ακόμη σχεδιάζεται ο δρόμος από τους μελετητές. Θεωρούμε ότι οι προσπάθειές μας για βελτίωση του δρόμου προσκρούουν στις γνωστές εμμονές και αγκυλώσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος. Και τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα; Να σώσουμε δυο-τρία δέντρα και να χάσουμε ανθρώπινες ζωές. Τα δέντρα μπορούμε να τα επαναφέρουμε με δεντροφυτεύσεις, τις ανθρώπινες ζωές όμως όχι. 

3. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του Τμήματος Δασών, το δυστύχημα της 27ης Σεπτεμβρίου 2020, οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα. Ποια είναι η δική σας θέση; 

Κάθε δυστύχημα στην άσφαλτο οφείλεται εν μέρει στον ανθρώπινο παράγοντα. Η πολιτεία ωστόσο, φέρει την ευθύνη οι δημόσιοι δρόμοι να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ώστε να είναι ασφαλείς για το κοινό. Είναι εγκληματικό, ενώ μπορούμε να προωθήσουμε βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, σε σημεία μάλιστα όπου έχουν σημειωθεί τόσα δυστυχήματα, να παραμένουμε άπραγοι και να επικαλούμαστε μετά από κάθε τροχαίο δυστύχημα τον ανθρώπινο παράγοντα.  Από την άλλη, διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν να έχει την ευθύνη ενός τόσο επικίνδυνου δημόσιου δρόμου το Τμήμα Δασών, το οποίο ούτε τεχνικά καταρτισμένο είναι, ούτε την εμπειρία έχει για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει έναν σωστό, με όλα τα απαραίτητα πρότυπα δρόμο.  

4. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την επίλυση του προβλήματος; 

Θέση μας είναι ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ο οποίος αποτελεί δημόσια οδό και χρησιμοποιείται ανέκαθεν από το κοινό, πρέπει να διαπλατυνθεί, έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που εφαρμόζονται σε όλους δημόσιους δρόμους διπλής κατεύθυνσης και να καταστεί ασφαλής για τη διακίνηση του κοινού. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει αποδεκτό από την κοινότητά μας. Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τη θέση μας αυτή στα κυβερνητικά τμήματα, στους υπουργούς που ασχολούνται με το θέμα του Ακάμα, αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος μας έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θα επιλυθούν με σωστό και δίκαιο τρόπο τα προβλήματα της περιοχής μας.   

5. Τι αναμένετε από την επίσκεψη στην περιοχή σας του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Γεωργίας την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020; 

Περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη των δύο υπουργών στην περιοχή μας την Παρασκευή το πρωί, για να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν τα θέματα που ταλανίζουν τις κοινότητες εδώ και χρόνια και να ζητήσουμε εξηγήσεις για τα θλιβερά γεγονότα που σημειώνονται στην κοινότητά μας λόγω της αμέλειας των αρμοδίων. Ελπίζουμε, επίσης, ότι κατά τη συνάντησή μας μαζί τους θα τύχουμε ενημέρωσης για το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοιες που θα επιτρέπουν μία ήπια ανάπτυξη στην περιοχή που να είναι συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και θα λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη ανάγκη των κατοίκων της περιοχής για επιβίωση. Έχουμε κουραστεί να είμαστε αποκλεισμένοι, κοινωνικά και οικονομικά. Ζητούμε να δοθεί και σε μας η ευκαιρία να ευημερήσουμε αλλά και να ζήσουμε τα παιδιά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα