ΚΟΚ-ΔΑΖ: Τέλος εποχής για τον Ακάμα

Μια νέα περιβαλλοντική τραγωδία προετοιμάζεται με αρκετές από τις πρόνοιες του σχεδίου Ακάμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής.

Όπως σημειώνει, «οι τραγικές προεκτάσεις του σχεδίου είναι ότι αυτές οι πρόνοιες θα αποτελούν πλέον την πολιτική του πολεοδομικού συμβουλίου και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο φαίνεται να αγνοεί πλήρως την ανάγκη για διατήρηση του περιβάλλοντος και ούτε φαίνεται να είναι διατεθειμένο να συζητήσει

πλέον με άλλους φορείς οι οποίοι έχουν έντονες ανησυχίες». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μελετώντας τις πρόνοιες του σχεδίου διακρίνονται χαρακτηριστικά που αν τεθούν σε ισχύ ουσιαστικά επεκτείνουν την περιβαλλοντική καταστροφή τόσο στον Ακάμα όσο και αλλού όπου εφαρμοστούν.

Ουσιαστικά το πολεοδομικό συμβούλιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, παρέκλινε των όρων εντολής του οι οποίοι ήταν να επικεντρωθεί η οικιστική ανάπτυξη  γύρω από τις κοινότητες και να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Η δυσανασχέτηση τόσο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας όσο και των άλλων περιβαλλοντικών φορέων δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να πιέσει το αρμόδιο τμήμα να διαφοροποιήσει την θέση του, προστίθεται. 

Συγκεκριμένα, σημειώνει, οι πολιτικές και οι διάφορες αναπτύξεις που εγκρίθηκαν για εφαρμογή  εκτός των οικιστικών περιοχών  ουσιαστικά αλλάζουν τα φώτα και κατακερματίζουν το φυσικό περιβάλλον.

«Η καταστροφή που δημιουργείται σε αντίθεση με την καταστροφή από πυρκαγιές είναι μόνιμη και αμετάκλητη στο πέρασμα του χρόνου.

Στα τοπικά σχέδια Ακάμα αυξάνεται η απόσταση γύρω από τις κοινότητες όπου μπορούν να κτιστούν μεμονωμένες κατοικίες και άλλες αναπτύξεις. Ουσιαστικά ξεχειλώνονται ξανά τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μπορεί κάποιος να κτίσει», αναφέρει η Ομοσπονδία. 

Η Ομοσπονδία παραθέτει κάποιες από αυτές που θα εφαρμοστούν :

1. Διάσπαρτα κτίρια - αναπτύξεις σε όλη την επικράτεια της χώρας όχι μόνο στον Ακάμα  με την νέα πρόνοια  που εισάγει, αυτήν του εκπαιδευτικού οικολογικού δήθεν αγροκτήματος. Με μια έκταση 6,000  τμ (3 σκάλες γης !!) σε ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται σε ζώνες Γα2- Γα4 θα επιτρέπεται πλέον η ανέγερση ‘οικολογικού εκπαιδευτικού αγροκτήματος’ με υποστηρικτικές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις (χωρίς χρήση προβολέων όμως !!!) Τα ‘οικολογικά’ αυτά κατασκευάσματα θα μπορούν να φιλοξενούν άτομα σε περιορισμένο αριθμό κλίνων δηλαδή βλέπε ξενοδοχεία με αθλητικές εγκαταστάσεις βλ. Πισίνες και γήπεδα τένις

Η πρόνοια αυτή δεν αναμένεται να περιέχει καμιά εκπαιδευτική διάσταση ή προοπτική απλά θα αποτελεί την εξωτερική νομιμοποίηση για μια σειρά από αναπόφευκτες αναισχυντίες στο όνομα της ανάπτυξης γης.

2. Γεωργικές αποθήκες και όχι μόνο - βλέπε μικρού μεγέθους μεμονομένες κατοικίες ΣΕ ΟΛΗ την έκταση του Ακάμα σε ιδιωτικές περιουσίες σε όλες τις ζώνες!! Με αφορμή την γεωργική δραστηριότητα δίνεται για ακόμα μια φορά η δυνατότητα κατασκευής γεωργικών αποθηκών. Στην πραγματικότητα η πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι οι γεωργικές αποθήκες να μετατρέπονται σε οικίες και να λειτουργούν εντελώς παράτυπα χωίς πρόβλημα.

3. Τα Περιβαλλοντικά Κέντρα ενημέρωσης/εκπαίδευσης και οργανωμένοι χώροι στάθμευσης όπως και τα αναψυκτήρια σε όλες ανεξαιρέτως τις ζώνες στα κρατικά τεμάχια αποτελούν και αυτά επέμβαση στην περιοχή έστω και με τον σκοπό της εκπαίδευσης. Περιβαλλοντικά κέντρα θα αδειοδοτούνται και σε ιδιωτικά τεμάχια σε ζώνες Γα2 και Γα4 σε τεμάχια με μέγεθος 10,000 τμ και άνω, όπως και χώροι στάθμευσης. Τα έργα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αυστηρώς στα όρια κάθε κοινότητας ξεχωριστά και να μην καταστραφεί το περιβάλλον στο βωμό της ... περιβαλλοντικής εκπαίδευσης!

4. Ανοικτές Αθλητικές Εγκαταστάσεις (το σχέδιο αλλάζει τα φώτα στην περιοχή αλλά .... χωρίς χρήση προβολέων όμως για να περιορίζεται η ...καταστροφή του ...περιβάλλοντος! ) Κατά μήκος δευτερεύοντος οδικού δικτύου, με ειδικό καθεστώς. Γήπεδα, πισίνες κλπ θα αδειοδοτούνται σε ζώνες Γα2  σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα παρέμενε η μοναδική περιοχή χωρίς την αλόγιστη ανάπτυξη που ζήσαμε στην υπόλοιπη Κύπρο.

5. Οινοποιεία, Τυροκομεία, Συσκευαστήρια Φρούτων (στις ζώνες Γα4, μέχρι 500 μ. από όριο Οικιστικών και Τουριστικών Ζωνών), επίσης και κατά μήκος πρωτεύοντος/ δευτερεύοντος οδικού δικτύου θα αδειοδοτούνται Υπεραγορές/ Πολυκατάστημα (max. 300 τ.μ.) Ναι καλά διαβάζετε - Ίσως η πιο τραγική ένδειξη της έλλειψης σεβασμού προς την φύση της περιοχής που έπρεπε κανονικά να προστατεύεται. Στην κρίση πλέον των πολιτών το σχέδιο αυτό που δυστυχώς όπως προαναφέραμε θα προεκταθεί και σε άλλες περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

«Το πολεοδομικό συμβούλιο σίγουρα φαίνεται να αγνοεί ότι οι διάφορες αναπτύξεις που  εισηγείται και οι οποίες αποτελούν κατάφορη επέμβαση σε ένα πολίτιμο περιβαλλοντικό πνεύμονα περικλείουν και άλλους κινδύνους αφού έχει αποδειχτεί ότι πολλές από τις πυρκαγιές ξεκινούν απο μεμονωμένες κατοικίες και απομακρισμένες βιοτεχνίες.  Μετά την χθεσινή καταστροφή θα έπρεπε οτιδήποτε συμβάλλει σε καταστροφή πρασίνου  να ακυρωθεί είτε ονομάζεται ‘οικολογικό‘ αγρόκτημα είτε μεμονωμένη κατοικία είτε φωτοβολταικό πάρκο ή ότι άλλο και φυσικά οι υπεραγορές και τα εργοστάσια σε προστατευόμενες περιοχές. Οι πολεοδομικές ζώνες πρέπει να διατηρήσουν επιτέλους τον χαρακτήρα τους και να σταματήσει ο κόσμος να βλέπει την γή σαν μελλοντικό επενδυτικό στοιχείο. Ταυτόχρονα Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εγκατάλειψη της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας σε ένα λογικό μέτρο πολλαπλασιάζει την καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη και συχνότερη έκρηξη και επέκταση των πυρκαγιών. Επίσης  με την έλλειψη κινήτρων για την γεωργική ανάπτυξη οι ιδιοκτήτες γης δεν έχουν άλλη επιλογή από την πώληση – ενοικίαση  ή το κτίσιμο των γεωργικών περιοχών. Πιστεύουμε ότι εάν μπορέσει να επιτευχθεί συντονισμός αρμόδιων υπουργείων με σκοπό την διάνοιξη προοπτικών για την γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία μπορεί να υπάρχει μια εναλλακτική λύση αντί της πώλησης ή του τσιμεντώματος της γης. Όσον αφορά την κτηνοτροφία, ο ρόλος της  όταν αυτή εξασκείται με μέτρο αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος», προσθέτει η ανακοίνωση. 

«Το εν λόγω σχέδιο αλλά και γενικά η κουλτούρα που χαρακτηρίζει τους τεχνοκράτες που το επινόησαν δεν επιτρέπει καμιά άλλη δραστηριότητα στην περιοχή εκτός από την επιχειρηματική εκμετάλλευση κάτι που έγινε αντιληπτό από όλους τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους φορείς  είτε ονομάζονται κυνηγοί ή περιβαλλοντικές οργανώσεις», καταλήγει η Ομοσπονδία. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΟΚ#45ΔΑΖ, Τέλος, Ακάμα,kok#45daz, telos, akama