Κομισιόν: 3.156 μετανάστες μετακινήθηκαν από την Κύπρο σε ευρωπαϊκές χώρες

Στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και την πρόληψη των παράτυπων αναχωρήσεων, στην καταπολέμηση των διακινητών και την αύξηση των επιστροφών, και την καλύτερη αξιοποίηση της συλλογικής επιρροής των κρατών της ΕΕ εστιάζει η Κομισιόν όσον αφορά τη μετανάστευση, αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της στους 27 ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, στην οποία καταγράφει τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και που αφορούν και τη στήριξη της Κύπρου για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα,

στον κατάλογο των ενεργειών που έχουν γίνει σε σχέση με τις προτεραιότητες που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο σε επιστολή της στους ηγέτες, περιλαμβάνεται η μεταφορά μέσω του Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης συνολικά 3156 μεταναστών και προσφύγων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, από την Κύπρο σε Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Ιρλανδία.

Όπως σημειώνεται, ανάλογες μετεγκαταστάσεις προγραμματίζονται στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και το Βέλγιο.

Επίσης, στην επιστολή καταγράφεται η οικονομική συνεισφορά της Τσεχίας στις προσπάθειες της Κύπρου για εθελοντικές επιστροφές μεταναστών, καθώς και σε έργο δημιουργίας και λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους.

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλιστεί ότι οι διαχειριστές δικτύων και υπηρεσιών μεταφορών μεταφορές δεν συνεισφέρουν στην παράτυπη μετανάστευση,  η Κομισιόν συνεχίζει τη συνεργασία με την Τουρκία με στόχο τον καθορισμό επιπρόσθετων μέτρων και την προώθηση της επιχειρησιακής συνεργασίας, ενώ έχει προγραμματιστεί διάλογος υψηλού επιπέδου για το θέμα στις 23 Νοεμβρίου.

Στο κύριο κείμενο της επιστολής, η κ. Φον ντερ Λάιεν συγχαίρει την Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την πρόοδο των συζητήσεων για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ Συμβουλίου, Κοινοβουλίου και Κομισιόν (τρίλογοι) βρίσκονται σε εξέλιξη για την τελική διαμόρφωση των προτάσεων για τη διαχείριση ασύλου και μετανάστευσης, τη διαδικασία ασύλου, τη βάση δεδομένων Eurodac, τη διαλογή στα εξωτερικά σύνορα, και πλέον και την πρόταση για τη διαχείριση κρίσεων στη μετανάστευση.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν κάνει αναφορά και στις αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες που αφορούν τις προκλήσεις στη διαχείριση της μετανάστευσης, τη συνεργασία με τρίτες χώρες και της στήριξης στα κράτη μέλη, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως οι προτεραιότητες όσον αφορά το μεταναστευτικό θα καταγραφούν στην επικείμενη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται ακόμα στις αυξήσεις που παρατηρούνται στις παράτυπες αφίξεις, με τις περισσότερες να έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο 10 σημείων.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρεται και στον τετραπλασιασμό των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, καθώς και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και τα Κανάρια Νησιά. Πρόσθεσε πως την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής.

Ειδικότερα για τους τομείς στους οποίους εστιάζει τις προσπάθειες της η Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημειώνει πως όσον αφορά πρώτον την ενίσχυση των συνόρων και την πρόληψη των παράτυπων αναχωρήσεων, το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τυνησία αποτελεί παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει.

Επίσης, σημειώνει πως θα πρέπει κατά προτεραιότητα να δημιουργηθεί μια στρατηγική και αμοιβαία επωφελής εταιρική σχέσης με την Αίγυπτο, και να συνεχιστεί η στήριξη σε εταίρους που αντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο, όπως Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Σημειώνει ακόμα πως τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα καθήκοντα της επιχείρησης IRINI.

Όσον αφορά, δεύτερον τον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της αύξησης των επιστροφών, η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στην ανάγκη κοινής δράσης για διακοπή των δραστηριοτήτων οργανωμένων συμμοριών μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, επιχειρησιακής συνεργασίας και εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της μεταφοράς με σκάφη διακινητών. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις στα τέλη του επόμενου μήνα για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Europol και των σχετικών υπηρεσιών.

Σε σχέση με τις επιστροφές και την επανεισδοχή, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημειώνει ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί σε ομάδες με τα κράτη μέλη για στοχευμένες δράσεις επιστροφής, και να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη που θα διασφαλίζει μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις επιστροφής θα εκδίδονται ταυτόχρονα με τις αρνητικές αποφάσεις, καθώς και την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων επιστροφής και κοινές διαδικασίες ταυτοποίησης των προσώπων που επιστρέφονται.

Όσον αφορά την τρίτη προτεραιότητα, της καλύτερης χρήσης της συλλογικής επιρροής της ΕΕ, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρεται στις βάσεις που έχουν μπει για συνεργασίες με πέντε χώρες σε βόρεια Αφρική και Ασία όσον αφορά την προσέλκυση δεξιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα