Κομισιόν: Εφαρμογή του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων σε μικρές επιχειρήσεις

Η Κομισιόν προτείνει να επεκταθεί περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις στην ΕΕ, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν ορισμένες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νεοσύστατων επιχειρήσεων που είχαν ήδη δυσκολίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019, και  να παράσχουν κίνητρα για ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε μέτρα ανακεφαλαιοποίησης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Υπουργοί της ΕΕ εξέτασαν το σχέδιο της Κομισιόν για την ανάκαμψη της Ευρώπης

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν

έστειλε στα κράτη μέλη για διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περαιτέρω επέκταση του πεδίου εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε στις 19 Μαρτίου 2020 για την στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της πανδημίας. Τα κράτη μέλη έχουν πλέον την δυνατότητα να σχολιάσουν το σχέδιο πρότασης.

Το Προσωρινό Πλαίσιο τροποποιήθηκε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου 2020 για να αυξήσει τις δυνατότητες δημόσιας υποστήριξης στην έρευνα, τον έλεγχο και την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πανδημίας, την προστασία των θέσεων εργασίας και την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας. Στις 8 Μαΐου 2020, η Κομισιόν ενέκρινε μια δεύτερη τροποποίηση που επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση και τα μέτρα μειωμένου χρέους.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι "οι πολύ μικρές, μικρές και νεοσύστατες εταιρείες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού. Είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης. Γι `αυτό προτείνουμε να επεκτείνουμε το Προσωρινό Πλαίσιο για να επιτρέψουμε στα κράτη μέλη να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη σε πολύ μικρές και μικρές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των νεοσύστατων εταιρειών. Επιπλέον, προτείνουμε να εισαγάγουμε όρους που παρέχουν κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν παράλληλα με το κράτος σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο, καθώς μειώνει την ανάγκη για κρατικές ενισχύσεις και τον κίνδυνο στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ρευστότητα, για να συμβάλουν στην οικονομική αναζωογόνηση μετά τον κορωνοϊό".

Ο κύριος σκοπός του Προσωρινού Πλαισίου είναι να παράσχει στοχευμένη υποστήριξη σε κατά τα άλλα βιώσιμες εταιρείες που έχουν αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες. Επομένως, εταιρείες που αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 δεν είναι επιλέξιμες για ενίσχυση βάσει του προσωρινού πλαισίου, αλλά ενδέχεται να επωφεληθούν από ενισχύσεις βάσει των υφιστάμενων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως τις κατευθυντήριες γραμμές διάσωσης και αναδιάρθρωσης. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες τέτοιες εταιρείες πρέπει να καθορίσουν ορθά σχέδια αναδιάρθρωσης που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν οι πολύ μικρές και οι μικρές εταιρείες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε από τον οικονομικό αντίκτυπο της τρέχουσας επιδημίας, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες δυσκολίες τους για πρόσβαση στην χρηματοδότηση, σε σύγκριση με τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, αυτές οι δυσκολίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων πολύ μικρών και μικρών εταιρειών, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές για ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ.

Τέλος, η Κομισιον προτείνει επίσης την προσαρμογή των όρων για μέτρα ανακεφαλαιοποίησης βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις περιπτώσεις όπου ιδιώτες επενδυτές συμβάλλουν στην αύξηση του κεφαλαίου των εταιρειών μαζί με το κράτος. Πρώτον, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επιτρέψουν σε επιχειρήσεις με υφιστάμενο κρατικό μερίδιο να συγκεντρώσουν κεφάλαια παρόμοια με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις ίδιες διασφαλίσεις για τη διατήρηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Δεύτερον, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενθαρρύνουν τις εισφορές κεφαλαίου με σημαντική ιδιωτική συμμετοχή και σε ιδιωτικές εταιρείες, περιορίζοντας την ανάγκη για κρατικές ενισχύσεις και τον κίνδυνο στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα