Κομισιόν: Πρόγραμμα μαζικής υποστήριξης επενδύσεων στην ΕΕ

Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ένα νέο επενδυτικό πακέτο, το οποίο θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ε.Ε. το διάστημα 2021 - 2027, μέσω ενισχυμένης μόχλευσης ποσών που θα διατεθούν από τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, την απόφαση έλαβε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και παρουσίασαν οι Αντιπρόεδροι Κατάινεν και Σέφτσοβιτς και οι Επίτροποι

Μπιενκόφσκα και Μπουλτς.

Το πρόγραμμα θα ονομάζεται InvestEU και θα προσπαθήσει να επιτύχει περισσότερες επενδύσεις με μικρότερα κεφάλαια, αλλά μεγαλύτερη μόχλευση. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο κονδύλιο είναι ύψους μόλις 15,2 δισ. ευρώ για το Ταμείο InvestEU, αλλά θα καταστήσει εφικτό να υπάρξει παροχή εγγυήσεων ύψους 38 δισ. ευρώ και προσελκύοντας πάνω από 650 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων σε όλη την Ε.Ε. κατά την επταετή περίοδο.

Η Κομισιόν σκοπεύει να δημιουργήσει ταυτόχρονα έναν Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών για το InvestEU, ο οποίος θα ενσωματώσει τις 13 διαφορετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος σε μία ενιαία υπηρεσία, με σκοπό την παροχή συνδρομής για την ανάπτυξη έργων. Η Υπηρεσία θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια προκειμένου να συμβάλει στην προετοιμασία, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ικανοτήτων.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν προτείνει να δημιουργηθεί και μια Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων του Επενδυτικού Σχεδίου, που προσδίδει ορατότητα στα επενδυτικά έργα σε ολόκληρη την Ε.Ε. και θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU. Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πύλη θα φέρνει σε επαφή επενδυτές και φορείς υλοποίησης έργων, παρέχοντας μια εύκολα προσβάσιμη και φιλική στον χρήστη βάση δεδομένων έργων, η οποία προσδίδει μεγαλύτερη ορατότητα και δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να βρίσκουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα ή την τοποθεσία που τους ενδιαφέρει.

Αναλυτικά, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου και ευέλικτου χαρτοφυλακίου με τέσσερις βιώσιμες υποδομές, την έρευνα, την καινοτομία και τη ψηφιοποίηση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες.

Η δομή διακυβέρνησης και οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων του προγράμματος InvestEU θα είναι ενιαία και συνεκτικά, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις. Ένα ενιαίο ταμείο θα ενσωματώσει τα πολλά διαφορετικά χρηματοδοτικά μέσα σε επίπεδο Ε.Ε. και τους σχετικούς εφαρμοστέους κανόνες που τα συνοδεύουν. Αυτή η ενοποίηση σημαίνει μεγαλύτερη έμφαση στους τομείς πολιτικής και τους στόχους.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παραμείνει ο βασικός χρηματοδοτικός εταίρος στο πλαίσιο του InvestEU, ενώ οι εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλα ιδρύματα που μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένη εμπειρογνωμοσύνη και εμπειρία, μπορούν να γίνουν χρηματοδοτικοί εταίροι, υπό όρους.

Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν ορισμένα από τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή που τους χορηγούνται στην εγγύηση του προϋπολογισμού του InvestEU. Τυχόν κονδύλια που διοχετεύονται στο Ταμείο, θα επωφελούνται από την εγγύηση της Ε.Ε. και την υψηλή πιστοληπτική της ικανότητα, παρέχοντας στις εθνικές και περιφερειακές επενδύσεις μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. από μόνη της δεν θα αντιμετωπίσει τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων στην Ευρώπη. Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την υποστήριξη που προσφέρεται, με στόχο την αντιμετώπιση των εθνικών φραγμών στις επενδύσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, ιδίως υλοποιώντας τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα