Κομισιόν: Σχέδιο μνημονίου συναντίληψης με ΗΒ για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα σχέδιο μνημονίου συναντίληψης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη θέσπιση πλαισίου διαρθρωμένης ρυθμιστικής συνεργασίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το εν λόγω σχέδιο μνημονίου συναντίληψης αποτελεί συνέχεια της κοινής δήλωσης για τη ρυθμιστική συνεργασία στον τομέα των

χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συνοδεύει τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας. Εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να δώσει την τελική πολιτική έγκριση, προτού υπογραφεί από την Επιτροπή εξ ονόματος της ΕΕ.

Η κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, Επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, εξήγησε πως το πλαίσιο του Ουίνδσορ επέτρεψε στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην εταιρική τους σχέση, βασιζόμενοι σε ένα πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Δήλωσε πεπεισμένη ότι η σχέση ΕΕ-ΗΒ και η μελλοντική τους συνεργασία στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα βασιστούν σε μια κοινή δέσμευση για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς και τη διαφύλαξη της προστασίας των καταναλωτών και των επενδυτών.

Το μνημόνιο συναντίληψης, μόλις υπογραφεί και από τα δύο μέρη, θα δημιουργήσει το διοικητικό πλαίσιο για την εθελοντική ρυθμιστική συνεργασία στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, πέραν των δομών της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία κοινού χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού φόρουμ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τη διευκόλυνση του διαρθρωμένου διαλόγου για θέματα που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παρόμοιο με αυτό που διατηρεί η Επιτροπή με τρίτες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μνημόνιο συναντίληψης δεν αφορά την πρόσβαση των επιχειρήσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά ή την πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε προδικάζει την έκδοση αποφάσεων ισοδυναμίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάστηκε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Από την πλευρά της ΕΕ, η νομική μορφή του κειμένου είναι μη δεσμευτική πράξη της Ένωσης.

Διαβάστε επίσης: Ευρ. Επιτροπή:Υπέβαλε προτάσεις για μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Σχέδιο,komision, schedio