Κομισιόν: Στο στάδιο αξιολόγησης η απάντηση της Κύπρου για «χρυσά διαβατήρια»

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται κι επισήμως η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην «Αιτιολογημένη γνώμη» που είχε αποσταλεί τον περασμένο Ιούνιο λόγω του Σχεδίου Πολιτογραφήσεων.


Η Διαδικασία επί παραβάσει που είχε εκκινήσει τον Οκτώβριο του 2020 με Προειδοποιητική επιστολή ήρθε στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera, με τους Ευρωπαίους χωρίς υπερβολή να «τρίζουν τα δόντια» σε Κύπρο και Μάλτα για τα Σχέδια Πολιτογραφήσεων

επενδυτών από τρίτες χώρες, καθώς θεωρήθηκε ότι με αυτό τον τρόπο άνοιγαν την πόρτα σε αμφιβόλου νομιμότητας επιχειρηματίες, δίνοντάς τους εν λευκώ πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εξάλλου, το επόμενο βήμα, δηλαδή η αποστολή Αιτιολογημένης γνώμης, ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την παύση του Σχεδίου, καθώς η Κομισιόν είχε θεωρήσει ότι οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν ως έπρεπε από την Κύπρο.

Η επιβεβαίωση ήρθε για πρώτη φορά από τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν Κρίστιαν Κουίγκαντ, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε σε έντονο ύφος ότι η ευρωπαϊκή υπηκοότητα «δεν είναι προς πώληση» και τόνισε ότι αφού μελετηθούν οι απαντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Τόνισε δε ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα παραμένει σταθερή και δεν έχει αλλάξει.

«Όπως θα θυμάστε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε σχέση με αυτά τα προγράμματα πολιτογραφήσεων έναντι επενδύσεων. Είπαμε πολλές φορές πως η Ευρωπαϊκή υπηκοότητα, οι Ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση και έχουμε επιχειρηματολογήσει βάσει νόμου για τις αλλαγές που αναμένουμε από την Κύπρο καθώς και στη Μάλτα, τη δεύτερη χώρα όπου υπάρχει εν εξελίξει Διαδικασία επί παραβάσει», είπε. 

Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανεί και στην πράξη αν οι εξηγήσεις που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τις διαδικασίες που τηρήθηκαν στο πλαίσιο της παραχώρησης υπηκοοτήτων σε επενδυτές από τρίτες χώρες συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική.

Αν η Κυβέρνηση πείσει, τότε το ζήτημα θα θεωρηθεί «λήξαν». Αν όμως δεν πείσει τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι η χώρα να οδηγηθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σίγουρα θα επιφέρει συνέπειες, αναλόγως των αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστικά όργανα της Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαδικασία επί παραβάσει που ακολουθείται έχει τρία συγκεκριμένα στάδια:

Προειδοποιητική επιστολήΑιτιολογημένη γνώμηΠροσφυγή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ - ECJ)

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Κομισιόν, Κύπρος και Μάλτα δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ) και του ορισμού ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 ΣΛΕΕ).

Επί της ουσίας, η Κομισιόν έχει ζητήσει στις δυο χώρες όπως τερματίσουν άμεσα την εξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούν για παραχώρηση ιθαγένειας στο πλαίσιο του Σχεδίου, αλλά και όπως λάβουν μέτρα για τυχόν αποστέρηση υπηκοοτήτων προκειμένου να μπει τέλος στην δραστηριότητα επενδυτών που μπορεί να βλάψουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα κράτη-μέλη.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Κύπρου,komision, kyprou