Κομισιόν:Ένα βήμα πριν ΔΕΕ για διαχείριση υδάτων και εταιρικό δίκαιο για Κύπρο

Δύο επιστολές αιτιολογημένης γνώμης για την Κύπρο (μεταξύ άλλων κρατών μελών) για θέματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων και το εταιρικό δίκαιο, καθώς και μια προειδοποιητική επιστολή σε σχέση με την ασφάλεια εγγράφων, περιέχει η δέσμη παραβάσεων Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Παράλληλα με το πακέτο παραβάσεων, η Επιτροπή εκδίδει επίσης δέσμη αποφάσεων επί παραβάσει ειδικά για τη μη κοινοποίηση εντός προθεσμίας από τα κράτη μέλη μέτρων για μεταφορά των

οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό τους δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, η Κύπρος έχει λάβει μαζί με άλλα κράτη μέλη προειδοποιητικές επιστολές σε σχέση με οδηγίες για το εταιρικό δίκαιο, τις μεταφορές, την ενοικίαση οχημάτων και τον έλεγχο των προϊόντων καπνού.

Οι επιστολές αιτιολογημένης γνώμης αποτελούν το τελευταίο βήμα προτού η Κομισιόν κληθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει μια χώρα στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου ή ελλιπή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Οι προειδοποιητικές επιστολές αποτελούν το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας επί παραβάσει. Και στα δύο στάδια, τα κράτη μέλη καλούνται να ενημερώνουν για τη συμμόρφωσή τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως δύο μηνών.

Στο πλαίσιο της δέσμης Σεπτεμβρίου η Κομισιόν αποφάσισε το κλείσιμο 135 υποθέσεων, στις οποίες οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν χωρίς να χρειαστεί να κινηθούν περαιτέρω διαδικασίες. Η διαδικασία επί παραβάσει που αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα παραμένει ανοιχτή.

Οι διαδικασίες που αφορούν την Κύπρο όπως καταγράφονται στη δέσμη παραβάσεων του Ιουλίου έχουν ως εξής:

Διαχείριση των υδάτων

Η Κομισιόν καλεί την Κύπρο [INFR(2022)2190], καθώς και τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία να ολοκληρώσουν την επανεξέταση των οικείων σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών και για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, κάτι που απαιτείται μέσω της οδηγίας - πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ).

Τον Φεβρουάριο του 2023 η Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιητικές επιστολές με τις οποίες καλούσε τα εν λόγω κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία έχουν καθυστερήσει όσον αφορά την επανεξέταση, την έγκριση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τρίτη αναθεώρηση των σχεδίων για τις απορροές ποταμών και τους κινδύνους πλημμύρας, Ιρλανδία και Σλοβενία έχουν καθυστερήσει όσον αφορά την τρίτη αναθεώρηση των σχεδίων για τις απορροές ποταμών, και η Σλοβακία έχει καθυστερήσει όσον αφορά τη δεύτερη αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας.

Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εταιρικό δίκαιο

Επίσης, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο [INFR(2022)0339] καθώς και στη Βουλγαρία επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου [οδηγία (ΕΕ) 2019/1151].

Σύμφωνα με την οδηγία τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν πλήρως διαδικτυακές διαδικασίες για τη σύσταση ορισμένων τύπων εταιρειών, για τη καταχώρηση υποκαταστημάτων σε διαφορετικές χώρες και την υποβολή εγγράφων στα μητρώα επιχειρήσεων. Επίσης προβλέπεται όπως περισσότερα εταιρικά δεδομένα καταστούν διαθέσιμα μέσω του συστήματος διασύνδεσης μητρώων επιχειρήσεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, επειδή δεν κοινοποίησαν εθνικά μέτρα για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο εντός της προθεσμίας, που ήταν η 1η Αυγούστου 2022. Μετά από αξιολόγηση των απαντήσεων των δύο χωρών που κρίθηκαν μη ικανοποιητικές, η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη. Τα δύο κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσουν τις παραλείψεις που διαπίστωσε η Επιτροπή, και σε αντίθετη περίπτωση η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφάλεια εγγράφων

Ακόμα, η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Κύπρο [INFR(2023)2102] καθώς και στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Λιθουανία για τη μη εφαρμογή της χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) στις ταξιδιωτικές θεωρήσεις, πρακτική που έχει στόχο την προστασία των προσωπικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στις θεωρήσεις από προσπάθειες πλαστογράφησης.

Τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για τη σχετική εκτελεστική απόφαση της C(2020) 2672 της Κομισιόν στις 30 Απριλίου του 2020 και είχαν προθεσμία να την εφαρμόσουν μέχρι τον Μάιο του 2022. Τα τέσσερα κράτη μέλη τα οποία αφορά η διαδικασία επί παραβάσει εξακολουθούν να μην τυπώνουν τους εν λόγω κώδικες στις ταξιδιωτικές θεωρήσεις που εκδίδουν, και πλέον έχουν δύο μήνες να απαντήσουν στην Κομισιόν ποια μέτρα προτίθενται να αναλάβουν. Αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Μη μεταφορά στη νομοθεσία

Όσον αφορά τη δέσμη αποφάσεων επί παραβάσει ειδικά μη κοινοποίηση εντός προθεσμίας από τα κράτη μέλη μέτρων για μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό τους δίκαιο, η Κύπρος περιλαμβάνεται στις αποφάσεις για:

- το εταιρικό δίκαιο και την οδηγία σχετικά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στο εταιρικό δίκαιο βάσει της οδηγίας 2019/1151 η οποία εισάγει νέους κανόνες για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του εταιρικού δικαίου σε όλη την ΕΕ, όπως για την πλήρως ηλεκτρονική καταχώρηση εταιρειών και υποκαταστημάτων εταιρειών για , ηλεκτρονικές διαδικασίες μεταξύ εταιρειών και μητρώων επιχειρήσεων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μητρώων επιχειρήσεων. Τα περισσότερα κράτη μέλη μετέφεραν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο εντός της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου 2021. Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν παράταση της προθεσμίας λόγω της πανδημίας, ενώ για ορισμένες διατάξεις, οι οποίες ήταν τεχνικά πιο περίπλοκες, η προθεσμία ήταν η 1η Αυγούστου 2023. Οι εν λόγω διατάξεις αφορούν, για παράδειγμα, κανόνες για τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον αποκλεισμό διευθυντών εταιρειών και τη μηχαναναγνωσιμότητα των εταιρικών εγγράφων στα μητρώα επιχειρήσεων. Τα κράτη μέλη τα οποία δεν κοινοποίησαν ολοκληρωμένα εθνικά μέτρα εντός της προθεσμίας ήταν: Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Φινλανδία και Σουηδία.

- τις μεταφορές, και ειδικότερα τα μέτρα εξορθολογισμού, συντονισμού και αποτελεσματική εκτέλεση κρίσιμων έργων για προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) βάσει της οδηγίας 2021/1187. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν μία εντεταλμένη αρχή για κάθε έργο ή διαδικασία αδειοδότησης, να θεσπίσουν απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης που δεν υπερβαίνουν τα τέσσερα χρόνια, να καταστήσουν πιο σαφείς και διαφανείς τις διαδικασίες αδειοδότησης και να βελτιώσουν τον συντονισμό της διασυνοριακής αδειοδότησης και σύναψης συμβάσεων. Η Κομισιόν αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σλοβακία.

- την ενοικίαση οχημάτων, και ειδικά την οδηγία 2022/738 για χρήση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές [οδηγία (ΕΕ) 2022/738], πρακτική που μπορεί να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα για τις ίδιες ή για τρίτους και ταυτόχρονα να αυξήσει την επιχειρησιακή ευελιξία τους. Η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές σε 20 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία).

- τη νομοθεσία της ΕΕ για τον έλεγχο του καπνού και τους νέους κανόνες για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία 2022/2100), η οποία απαγορεύει τη διάθεση αρωματισμένων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην αγορά της ΕΕ και καταργεί τη δυνατότητα των κρατών μελών να χορηγούν εξαιρέσεις για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού από ορισμένες απαιτήσεις επισήμανσης της οδηγίας 2014/40/ΕΕ. Η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές σε 17 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα