Κομψό εξπρές διαζύγιο θέλει η Ε.Ε.

Τουσκ: «Είμαστε έτοιμοι για έξοδο της Βρετανίας, ακόμη και σήμερα»
Σήμερα συνεδριάζουν άτυπα οι «27» για να καθορίσουν το μέλλον της Ένωσης

Με υπομονή και ακολουθώντας τη μοναδική νομική οδό θα προχωρήσει η Ε.Ε. στη διαδικασία διαζυγίου με τη Μεγάλη Βρετανία, αναμένοντας την κυβέρνηση της χώρας να αρχίσει άμεσα τη διαδικασία εξόδου. Ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προς τη Βρετανία:

? Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
? Τουσκ: Έτοιμοι ακόμα και σήμερα για Brexit.
? Μέρκελ:

Διαβουλεύσεις μόνο με το βρετανικό αίτημα αποχώρησης.

Πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται να μην έχει την ίδια βιασύνη που έχουν άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. σε σχέση με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας. Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι «φίλος και εταίρος της Ε.Ε. και στο μέλλον» και σημείωσε ότι «οι προκλήσεις των τελευταίων μηνών μάς έκαναν να μάθουμε πολλά πράγματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι «27» λυπούνται, αλλά σέβονται την απόφαση των Βρετανών. Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «το κύριο ενδιαφέρον αυτήν τη στιγμή είναι πώς να εξασφαλίσουμε την ενότητα των "27" και να δούμε πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό συνεργάτη».

Για αφύπνιση μίλησε ο Τσίπρας
Να λειτουργήσει ως αφύπνιση για την Ευρώπη το δημοψήφισμα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέδωσε την έλλειψη κοινωνικής συνοχής και το δημοκρατικό έλλειμμα ως τα αίτια της κρίσης και ζήτησε παρέμβαση της Ε.Ε. για την ανεργία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», είπε.

Η τελευταία των «28» και το μήνυμα Κάμερον
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα η χθεσινή σύνοδος κορυφής ήταν και η τελευταία στην οποία παρέστη Βρετανός Πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τον «χωρισμό» Λονδίνου - Βρυξελλών, δήλωσε πως «αυτή η διαδικασία θα είναι εποικοδομητική και η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε τις πλάτες μας στην Ευρώπη».

Αφού εξήγησε στους ομολόγους του γιατί η Βρετανία αποχωρεί, τους ενημέρωσε για την εσωτερική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εξόδου.

Ωστόσο, το ζήτημα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 αποτελεί έναν πονοκέφαλο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ζητήσει από τη Βρετανία να μην χρονοτριβεί.

Έφυγε ένας αγαπημένος μας από το σπίτι
Τα 27 κράτη-μέλη θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους σήμερα σε ανεπίσημο πλαίσιο και θα γίνει ένας «βαθύτερος» προβληματισμός για το νέο μέλλον της Ευρώπης.

Η σημερινή πάντως συνάντηση των «27» αναμένεται να έχει και αρκετή ουσία, καθώς θα εξεταστεί εις βάθος η κατάσταση της Ε.Ε. και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη-μέλη της.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ άτυπα χθες έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα τριών μηνών στη Βρετανία μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας σε τρεις μήνες οι Ευρωπαίοι θα εμφανιστούν πανέτοιμοι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αίσθηση έκανε το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε συγγνώμη για τον «προσωπικό τόνο» με τον οποίο αντιμετώπισε την υπερψήφιση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, και το παραλλήλισε με την αποχώρηση ενός πολύ αγαπητού προσώπου από το σπίτι.

Τα ανοικτά μέτωπα της εξόδου
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους αρχηγούς ήταν η κάλυψη του κενού που αφήνει η έξοδος της Βρετανίας ως προς την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάθε εξάμηνο ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. αναλαμβάνει την Προεδρία και δρα ως οργανωτής της ατζέντας του Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τη Σλοβακία, που αναλαμβάνει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα και τη Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το αμέσως επόμενο μέλος και εγείρονται πολλά ερωτηματικά ως προς το πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει, καθώς δεν νοείται κράτος-μέλος προς αποχώρηση να κρατάει την ίδια στιγμή και την Προεδρία της Ε.Ε.

Τα είπαν Αναστασιάδης - Ρέντσι
Brexit και θέματα ενέργειας κυριάρχησαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ιταλό Πρωθυπουργό.
Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ιταλού Πρωθυπουργού».

Σίγουρα, πρόσθεσε, «το θέμα του Brexit κυριάρχησε των συζητήσεων. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η Ιταλία επιθυμεί να διαδραματίσει και έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, άρα έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς προχωρούμε».

Είναι, είπε, «σημαντικό από τη μια αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως, να υπάρξει αυτή η νομική σαφήνεια για τις προθέσεις των Βρετανών και από την άλλη η Ε.Ε., μέσα από μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση, να δούμε πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση που δημιουργείται και την ίδια στιγμή πώς προχωρεί στα επόμενα βήματα».

Ακολούθως, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας και υπενθύμισε ότι είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει έντονο ιταλικό ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

«Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγινε συζήτηση και για ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ιταλό Πρωθυπουργό», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα