Κοντά σε συνεργασία για τον φόρο

Περδίκης: Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τις απόψεις του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ
Εντατικές διαβουλεύσεις και σειρά εισηγήσεων ανταλλάσσονται μεταξύ των κομμάτων για εξεύρεση κοινής συνισταμένης όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας

Εντατικές διαβουλεύσεις και ανταλλαγή σειράς εισηγήσεων μεταξύ των κομμάτων είχαμε χθες για εξεύρεση κοινής συνισταμένης όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2016, πριν από την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Τα

κόμματα, κυρίως το ΔΗΚΟ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι, που ανέλαβαν ρόλο πυροσβέστη για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί η χρυσή τομή με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, χθες επιχείρησαν να βρεθεί μια κοινή πρόταση με το ΑΚΕΛ, η οποία θα περάσει με την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος στην αυριανή συνεδρία.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναφερόμενος στις διεργασίες μεταξύ των κομμάτων σε ό,τι αφορά την προωθούμενη νομοθεσία για τη φορολόγηση των ακινήτων, είπε ότι προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τις απόψεις του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ότι «έχουμε προβεί σε κάποιες μεσολαβητικές εισηγήσεις, ώστε να υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της κλίμακας φορολογίας στις περιουσίες που έχουν μεγαλύτερη αξία, ώστε να πλησιάσουν τις θέσεις του ΑΚΕΛ, που μεταφέρουν το βάρος της φορολόγησης στις περιουσίες με μεγαλύτερη αξία».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ενδεχομένως να προκύψει ξανά θέμα μίας φορολογίας, που συζητείται πολύ σοβαρά με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

«Είμαστε υπέρ της μείωσης της φορολογίας, ώστε να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση για τους μικρούς ιδιοκτήτες, ενώ δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε γεφύρι για να περάσουν τα όποια συμφέροντα των μεγαλο-ιδιοκτητών», είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Σημειώνεται ότι με ενδεχόμενη συνεργασία του ΑΚΕΛ με τα τρία κόμματα, το ΔΗΚΟ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους, εξασφαλίζεται και η πλειοψηφία στη Βουλή.

Να αναφέρουμε επίσης ότι πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΑΚΕΛ βρίσκεται και η Συμμαχία Πολιτών, η οποία για να στηρίξει την πρόταση του ΑΚΕΛ ζητά ως αντάλλαγμα τη στήριξή του στην πρότασή της για απαλλαγή του φόρου ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος.

Επιμένει στην κατάργηση η ΕΔΕΚ
Στο μεταξύ στην κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας επιμένει η ΕΔΕΚ. Σε δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Παναγιώτου επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ επιμένει στην πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από φέτος, γιατί πρόκειται για ένα άδικο και στρεβλό εισπρακτικό μέτρο, που παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματική αρχή της ίσης κατανομής βαρών και δεν στηρίζεται σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Είναι άδικο και αντισυνταγματικό το ίδιο περιουσιακό στοιχείο να φορολογείται δύο και τρεις φορές, πρόσθεσε. Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες λογικούς και δίκαιους τρόπους εξεύρεσης των 30 εκατομμυρίων που θα απωλέσει το κράτος από την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφορικά με τη φορολογία επί των ακινήτων, ευχήθηκε «την Πέμπτη η Βουλή να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία».

Είπε ότι «εμείς, ως Κυβέρνηση, φέραμε νομοσχέδιο, με το οποίο μειώναμε τα 100 εκατομμύρια (εισπράξεων φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας) σε 45 εκατομμύρια, μετά μπήκαν άλλες εισηγήσεις, υπάρχουν άλλες απόψεις, αναμένουμε και εμείς τη Βουλή, εν τη σοφία της, τι τελικώς θα αποφασίσει».

Συμβιβαστική πρόταση
Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική συμβιβαστική πρόταση των τριών κομμάτων προτείνει η φορολόγηση να γίνει σε τιμές 2013 και να περιλαμβάνει τους εξής συντελεστές:
- Φοροαπαλλαγή για ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ
-Από 100.000-500.000 ευρώ θα έχουν συντελεστή φορολογίας 0,35 τοις χιλίοις
-Από 500.000 - 1 εκατομμύριο ευρώ με συντελεστή φορολογίας 0,5 τοις χιλίοις
-Ακίνητα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ με συντελεστή 0,7 τοις χιλίοις.
Επίσης να μην καταργηθούν οι τοπικοί φόροι ιδιοκτησίας ύψους €15 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα