Κοντονής: Η Αθήνα δεν στήριξε όσο θα έπρεπε ΚΔ σε Βγενόπουλο

Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα που έγινε στην οικονομία της Κύπρου και της Ελλάδας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελλάδας Σταύρος Κοντονής, λέγοντας παράλληλα ότι στην υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου, η Αθήνα δεν συνέτρεξε όσο θα έπρεπε

την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανέφερε, επίσης, ότι του προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα απολογητές της χούντας των συνταγματαρχών στην Κύπρο, ενώ μίλησε και για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, λέγοντας πως τυγχάνει εκμετάλλευσης λόγω των εκλογών στην Τουρκία.

Ο κ. Κοντονής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη Λευκωσία, είπε ότι η Αθήνα δεν είχε ποτέ σοβαρά προβλήματα με την Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα δικαστικής αρωγής, αν και «υπήρξε ένα θέμα τριβής με την υπόθεση Βγενόπουλου».

Στην περίπτωση αυτή, συνέχισε, «το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας δεν συνέτρεξε όσο θα έπρεπε ένα τόσο σοβαρό θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «αυτές είναι διαπιστώσεις τις οποίες έχω κάνει και ο ίδιος».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σήμερα έχει κατατεθεί η πολιτική βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης για την άμεση συνδρομή, ολοκλήρωση και υλοποίηση όλων των αιτημάτων, τα οποία καταθέτει με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σκοπός, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας, είναι «να λάμψει η αλήθεια και σε αυτό το θέμα το οποίο κλυδώνισε τις οικονομίες δύο κρατών», της Κύπρου και της Ελλάδας «και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για αυτό το έγκλημα που έγινε».

Ο κ. Κοντονής ανέφερε, ακόμη, ότι για την καθυστέρηση που υπήρξε στον χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου και τη μη υλοποίηση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβληθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πειθαρχικός έλεγχος, αλλά και διερεύνηση ποινικών ευθυνών εμπλεκομένων εισαγγελικών λειτουργών στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα θέματα νομικής αρωγής, ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, «μπορεί όμως να βελτιωθεί περαιτέρω το πλαίσιο συνεργασίας».

Για το θέμα, ανέφερε, έχουν γίνει συζητήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου και οι δύο πλευρές προχωρούν με την επεξεργασία συγκεκριμένων ζητημάτων.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε, εξάλλου, στο ΕΛΑΜ – χωρίς να το κατονομάζει – λέγοντας ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν Κύπριοι που ενστερνίζονται τις απόψεις του [ΕΛΑΜ].

«Η γενιά η δική μου σημαδεύτηκε από το δράμα της Κύπρου. Μου κάνει, λοιπόν, σήμερα όχι μόνο αλγεινή εντύπωση, αλλά και αρνητική εντύπωση, το γεγονός ότι υπάρχουν στην Κύπρο απολογητές της χούντας των συνταγματαρχών και νεοναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες, μάλιστα, έχουν και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όπως έχουν και στην Ελλάδα», είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «στην Κύπρο, η οποία έζησε το δράμα και πληρώνει ακόμα την προδοτική πολιτική της χούντας, μου κάνει εντύπωση πως υπάρχουν Κύπριοι που δίνουν την ψήφο τους και ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας ανέφερε, επίσης, ότι θα ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογό του για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη και χρονοβόρα δίκη, εξαιτίας πολλών παραγόντων, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα, όπως η επάρκεια κατάλληλων χώρων για την εκδίκαση.

Έχουμε εξασφαλίσει «ακόμη και για αυτούς που δηλώνουν αρνητές της Δημοκρατίας μια δίκαιη δίκη, στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και του κράτους δικαίου», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, ο κ. Κοντονής είπε ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία «και επομένως η Τουρκία δεν είναι εύκολο να αποστασιοποιηθεί από αυτά που έχει συμφωνήσει σε διεθνές επίπεδο», παρά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς αυτής της περιόδου.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αφέθηκαν ελεύθεροι στην Ελλάδα, ο κ. Κοντονής είπε ότι σε ένα κράτος δικαίου, οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστές.

Ο Υπουργός αντιπαρέβαλε τη στάση της Τουρκίας έναντι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με αυτή της Ελλάδας στις περιπτώσεις Τούρκων πολιτών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα ή συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.

«Από τη μια μεριά έχουμε ένα κράτος που σέβεται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με βάση τους κανόνες δικαίου και από την άλλη έχουμε ένα κράτος το οποίο σήμερα, μετά από δύο μήνες κράτησης, δεν έχει αποδώσει κατηγορία» στους Έλληνες στρατιωτικούς, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι πρωτόγνωρο».

Είπε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να ξέρουν ποια είναι η κατηγορία που τους βαραίνει «και αυτό εκφεύγει σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου».

Αν η Τουρκία θέλει να λέγεται κράτος δίκαιου που λειτουργεί στο πλαίσιο των σύγχρονων δημοκρατιών, θα πρέπει να τηρήσει τις σταθερές που τηρούν όλα τα πολιτισμένα κράτη, συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, ότι η τουρκική Κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν όψει των τουρκικών εκλογών και «αυτό από μόνο του είναι απαράδεκτο». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τόσο ο διεθνής παράγοντας όσο και η πίεση που ασκεί η Ελλάδα σε διμερές επίπεδο θα αποδώσουν το γρηγορότερο δυνατό καρπούς και οι δύο θα βρεθούν πίσω στην Ελλάδα.

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Κοντονής είπε ότι η ελληνική Κυβέρνηση, τηρώντας την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, προσπαθεί να βρει μια λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα.

Περιγράφοντας το πλαίσιο αναζήτησης μιας λύσης στο ονοματολογικό, ο κ. Κοντονής είπε ότι δίνεται μια διπλωματική μάχη για να βρεθεί μια σύνθετη ονομασία, η οποία να ισχύει έναντι πάντων, με αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος των Σκοπίων που περιέχουν αλυτρωτικές θέσεις.

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Κοντονής, «έχουμε απέναντί μας μια ανεύθυνη αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η οποία αποστασιοποιείται από αυτά που ως κυβερνητικά κόμματα υλοποιούσαν και παρουσιάζουν μια εικόνα μη εποικοδομητική σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας αναφέρθηκε, επίσης, στις προτεραιότητες του Υπουργείου του, όπως η αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, η εφαρμογή της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», η στελέχωση των δικαστηρίων, αλλά και θέματα υλικοτεχνικής υποδομής.

Ανέφερε, ακόμη, ότι λαμβάνονται μέτρα για να μπει τάξη στο θέμα της συμμόρφωσης της Αθήνας με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, αλλά και για να καταστούν οι φυλακές χώροι όπου εμπεδώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είπε, τέλος, ότι προωθείται ο νέος ποινικός κώδικας, που θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο ποινών που αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη κοινωνία, καθώς ο υφιστάμενος ποινικός κώδικας θεσπίστηκε το 1950.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα