Κοντός: Το μεγάλο σφάλμα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο στόχος για εκδημοκρατισμό

Μετά την κατάληψή του από τους Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν πιθανόν να μετατραπεί σε κέντρο εκκόλαψης τρομοκρατικών πυρήνων, εκτιμούν ειδικοί.  Ταυτόχρονα, έχει δημιουργηθεί και μία ωρολογιακή βόμβα για το μεταναστευτικό, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και την Κύπρο.

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Μιχάλης Κοντός, ο οποίος αναφέρθηκε στο Αφγανιστάν και στην κατάληψή του από τους Ταλιμπάν.

Δείτε

επίσης: Έπεσε χωρίς αντίσταση η Καμπούλ - Ομαλά η μετάβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν

Αρχικά, αναφερόμενος στους Ταλιμπάν και στην Αλ Κάιντα είπε τα εξής «Το Αφγανιστάν έχει παρελθόν σε αυτά τα ζητήματα. Το γεγονός ότι μετά από 20 χρόνια πολέμου οι Ταλιμπάν, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανέτρεψαν το 2001 ακριβώς προκειμένου να ξεριζώσουν την Αλ Κάιντα από τα βουνά του Αφγανιστάν, επανέρχονται στην εξουσία με τον τρόπο που επανέρχονται σήμερα ενδεχομένως να μας επαναφέρει σε παλαιότερες εποχές».

Συνέχισε λέγοντας «Το θέμα της τρομοκρατίας πλέον τυγχάνει διαχείρισης με διαφορετικούς τρόπους, η τεχνολογία έχει αλλάξει, έχουν συμβεί πολλά. Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένουμε και το κατά πόσο η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να διατηρήσει κάποιο είδος ελέγχου για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα αλλά και το κατά πόσο οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στην διεθνή κοινότητα».

Επιπλέον, μιλώντας για την 11η Σεπτεμβρίου, είπε τα εξής: «Η απόφαση για την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ το 2001 ήρθε ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ήταν ένας τρόπος διεξαγωγής του λεγομένου πολέμου κατά της τρομοκρατίας,  με πρώτο στόχο τον ξεριζωμό της Αλ Κάιντα και τον εντοπισμό και την σύλληψη του αρχηγού της.  Εκείνος ο στόχος επετεύχθη μετά από 10 χρόνια προσπαθειών και συγκεκριμένα το 2011. Όμως, η προσπάθεια να διατηρηθεί στο Αφγανιστάν κάποιο είδος δημοκρατικού καθεστώτος διακυβέρνησης με δυνατότητα ομαλής εναλλαγής στην εξουσία μέσω εκλογών αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο λόγω της κοινωνικοπολιτικής δομής της χώρας».

Διευκρίνισε ότι κατά την άποψη του το μεγαλύτερο σφάλμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ, έχει να κάνει με τον στόχο του εκδημοκρατισμού.


Δείτε περισσότερα στο βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα