Κόντρα Υπ. Παιδείας με Γ. Ελεγκτή

Απαντητική επιστολή σε έντονο ύφος απέστειλε ο κ. Καδής στον κ. Μιχαηλίδη
Η διαμάχη αφορά το θέμα του προϋπολογισμού του Υπουργείου και τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών, ενώ ο κ. Καδής πρόσθεσε ότι ενδεχομένως ο κ. Μιχαηλίδης να προέβη σε παράνομη ενέργεια

Υποτιμητική και προσβλητική προς το αξίωμα του Υπουργού χαρακτηρίζει ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον ίδιο, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας,

και συγκεκριμένα τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το έτος 2017, τις διδακτικές περιόδους των εκπαιδευτικών, καθώς και τις ανάγκες και τις απαλλαγές από τον διδακτικό χρόνο.

Σε απαντητική χθεσινή επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή, ο Κώστας Καδής αναφέρει πως οι επιστολές του Γενικού Ελεγκτή περιέχουν επιλεκτικές και ενίοτε ανακριβείς πληροφορίες, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μιχαηλίδης προέβη σε δημοσιοποίηση μέρους εμπιστευτικής επιστολής που στάληκε από τον Υπουργό σε αυτόν, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί έως και παράνομο.

Αυτούσια η επιστολή
Συγκεκριμένα, αυτούσια η επιστολή του Υπουργού Παιδείας επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Με λύπη πληροφορήθηκα το περιεχόμενο της επιστολής σας, με αρ. φακ. 26.20.002.001 και ημερ. 7/7/2016, και παραθέτω τους λόγους:

»Πρώτον, διότι διάβασα το περιεχόμενο της επιστολής σας μέσω αναρτήσεων στο Διαδίκτυο. Θεωρώ απαράδεκτο αλλά και υποτιμητικό να δημοσιοποιείτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το περιεχόμενο επιστολής της οποίας είμαι ο παραλήπτης, πριν ακόμα την παραλάβω εγώ ο ίδιος. Μια τέτοια πράξη, είμαι βέβαιος, θα έθιγε τον κάθε πολίτη ανεξαίρετα, ασχέτως αξιώματος.

»Δεύτερον, επειδή με την πράξη σας υπονοείτε ότι ως Υπουργός δεν θα λάβω υπόψη τις συστάσεις σας αλλά ούτε θα προχωρήσω στη λήψη μέτρων αν δεν μου επιβάλετε, προσβλητικά, την πίεση και την απειλή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτή σας η προσπάθεια, όμως, σας διαβεβαιώ ότι είναι ανώφελη και άσκοπη, διότι τις αποφάσεις και τις πράξεις μου, καθημερινά, τις καθορίζει η ευθύνη της ευημερίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Όλοι αυτοί, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους, είναι πολλοί και καλοί "λόγοι" για να προσπαθούμε κάθε μέρα, τόσο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο κι εγώ προσωπικά, να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Για του λόγου το αληθές, σας επισημαίνω ότι οι μεταρρυθμίσεις, που αποδεδειγμένα υλοποιούνται, δεν καθοδηγούνται ούτε γίνονται υπό πίεση, αλλά στη βάση του οράματος, της αποστολής και των στρατηγικών επιδιώξεων του Υπουργείου, όπως αυτές διατυπώνονται με σαφήνεια στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του.

»Τέλος, επειδή προχωράτε στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιχειρεί να περιορίσει τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή, αναφέροντας μάλιστα ότι "σας ζητά ουσιαστικά να σιωπήσετε". Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενες επιστολές μας, και όπως ο ίδιος αναμφισβήτητα γνωρίζετε πολύ καλά, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, και παρακολουθεί συστηματικά τον βαθμό εφαρμογής τους.

Επ' αυτού, σας υπενθυμίζω ότι στη βάση δικών σας συστάσεων, είναι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα νομική αρωγή ως προς το πλαίσιο που πρέπει να διέπει τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών από διδακτικά καθήκοντα για την εκτέλεση διοικητικού έργου.

Επίσης, όπως γνωρίζετε, έχει δρομολογηθεί, και πάλι στη βάση των δικών σας συστάσεων, η διενέργεια μελέτης από ειδικό εμπειρογνώμονα για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των απαλλαγών αυτών και εάν απαιτείται να ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Σημειώνεται ότι ήταν και στις δικές μας προθέσεις να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

»Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ουδέποτε προσπάθησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις και να αποκρύψω προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντίθετα, έχουμε ήδη προχωρήσει σε διόρθωση διάφορων στρεβλώσεων, που υπήρχαν για πολλές δεκαετίες, μέσα από την υιοθέτηση και εφαρμογή ποικίλων μεταρρυθμίσεων, ενώ στόχος μας είναι να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι πρόσφατες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και όσες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, δεν είναι αυθαίρετες. Αντίθετα, όλες βασίζονται σε ολοκληρωμένες μελέτες και συστάσεις Ειδικών Επιτροπών από εμπειρογνώμονες, οι οποίες έχουν ως βάση τις προτάσεις που προκύπτουν από συστηματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Εν κατακλείδι, ο Υπουργός Παιδείας εκφράζει την ετοιμότητά του για μια εποικοδομητική συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, που θα εδράζεται στον σεβασμό και στην αμοιβαία αναγνώριση του ρόλου και του έργου του καθενός, καθώς η χρηστή και αποδοτική διοίκηση αποτελεί στόχο όλων.

Η Βουλή παρακολουθεί τις εξελίξεις
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι παρακολουθεί τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) σε σχέση με μια σειρά από σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα (όπως αναλφάβητοι μαθητές, παραβατικές/ αποκλίνουσες συμπεριφορές, διοικητικός χρόνος διευθυντών για στήριξη των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων κ.λπ.).

Περαιτέρω, εκφράζει ετοιμότητα να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ώστε ο διάλογος αυτός να έχει επιτυχή κατάληξη, επειδή επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς εντάσεις στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, και πρόσθετα, επειδή έγνοια όλων πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα