Κοροναϊος: Η Κίνα ζητεί πατέντα για χρήση πειραματικού αντιϊκού φαρμάκου

Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, μετατρέπει άλλα οκτώ κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί σχέδια για τη μετατροπή άλλων τριών εγκαταστάσεων στην πόλη σε νοσοκομεία. Μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή των 11 κτιρίων σε νοσοκομεία, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα, Τετάρτη, θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 ασθενείς.

Ένα ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο στην Ουχάν, προβλεπόμενης δυναμικότητας

1.000 κλινών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης σήμερα.

Η Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, κατέγραψε 49 νέους θανάτους την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη στους 362. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ουχάν αυξήθηκαν κατά 1.967 την Τρίτη, από 1.242 τη Δευτέρα.

Στην ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 65 φθάνοντας τους 479 μέχρι και την Τρίτη, ανέφερε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Εντοπίστηκαν άλλα 3.156 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην επαρχία στα 16.678.

Στο μεταξύ, ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον κοροναϊό που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχει μολύνει εκατοντάδες άλλους.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει την έδρα του στην πόλη απ΄όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη, ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κοροναϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του αφού έλαβε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

«Ακόμη κι αν η αίτηση του Ινστιτούτου της Ουχάν εγκριθεί, ο ρόλος του είναι πολύ περιορισμένος επειδή η Gilead εξακολουθεί να κατέχει τη βασική πατέντα του φαρμάκου», δήλωσε ο Ζιάο Γιουμπίν, ένας δικηγόρος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με έδρα τη Σανγκάη.

«Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πατέντας πρέπει να λάβει έγκριση από την Gilead», είπε.

Η Gilead δεν αποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλια, όμως την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εργάζεται με την Κίνα για δοκιμές της χρήσης του Remdesivir σε έναν μικρό αριθμό ασθενών του κοραναϊού.

Η αίτηση υποβλήθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Επιστήμονες από τα δύο ινστιτούτα ανέφεραν σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στη Nature’s Cell Research την Τρίτη ότι τόσο το Remdesivir όσο και το Chloroquine, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της μαλάριας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της ασθένειας.

Το ινστιτούτο της Ουχάν ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως η αίτηση για ευρεσιτεχνία κατατέθηκε στις 21 Ιανουαρίου με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ωστόσο είπε ότι θα παραιτηθεί προσωρινά από τη διεκδίκηση πατέντας αν παρουσιαστεί ευκαιρία για συνεργασία με ξένες φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία.

Εν τω μεταξύ η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific ζητεί από τους 27.000 υπαλλήλους της να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για τρεις εβδομάδες μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια ένδειξη των αρνητικών επιπτώσεων που έχει ο φονικός κοροναϊός στις αερομεταφορές.

"Κάνω έκκληση στον καθένα από εσάς να βοηθήσετε", είπε σήμερα απευθυνόμενος στο προσωπικό της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλός της Αουγκούστους Τανγκ Κιν-γουίνγκ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι "το ίδιο σοβαρή" με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

"Η διατήρηση της ρευστότητας είναι τώρα κομβική για την προστασία της επιχείρησής μας", είπε.

Η εταιρεία ζητεί από το προσωπικό να πάρει άδεια άνευ αποδοχών κατά το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου.

Χθες Τρίτη, η Cathay Pacific ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 30% τη δυναμικότητά της τους επόμενους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένου του 90% περίπου των πτήσεών της στην ηπειρωτική Κίνα.

Στο σημερινό βίντεό του ο Τανγκ λέει ότι οι πρόσφατες διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά, που συνήθως είναι από τις επικερδέστερες για την εταιρεία περιόδους του χρόνου, υπήρξαν "μια από τις δυσκολότερες... που είχαμε ως σήμερα".

"Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό", πρόσθεσε ο Τανγκ, ο οποίος βρίσκεται σε αυτήν την θέση από τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις απομακρύνουν πολίτες τους από το επίκεντρο του ιού, την πόλη Ουχάν.

Μια πτήση που μεταφέρει Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και πολίτες άλλων μικρότερων χωρών του Ειρηνικού, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, αναμένεται να φθάσει στο Όκλαντ αργότερα σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πτήση τσάρτερ της Air New Zealand που ναύλωσε η κυβέρνηση αναμένεται στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, σήμερα περίπου στις 18.30 τοπική ώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος επιβιβάστηκαν 193 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 100 Νεοζηλανδών πολιτών και μόνιμων κατοίκων, 23 Αυστραλών και 70 ξένων υπηκόων, κυρίως από νησιά του Ειρηνικού.

Κατά την άφιξή τους οι Αυστραλοί επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλη πτήση με προορισμό τη νήσο των Χριστουγέννων, που τελεί υπό αυστραλιανή διοίκηση, όπου βρίσκονται και οι υπόλοιποι Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν και όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, τη μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού.

Οι υπόλοιποι που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε μια στρατιωτική βάση στο Βόρειο Όκλαντ και θα καταλύσουν κυρίως σε τροχόσπιτα.

Η πτήση της New Zealand ακολουθεί μια άλλη της Qantas, η οποία χθες μετέφερε από την Ουχάν στη νήσο των Χριστουγέννων 241 Αυστραλούς.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι έχει ζητήσει άδεια για μια δεύτερη πτήση για απομάκρυνση πολιτών από την Ουχάν που, όπως είπε, πιθανόν να είναι η τελευταία για την Καμπέρα.

Η Αυστραλία έχει 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες του Ειρηνικού μέχρι στιγμής κανένα.

Το Ουζμπεκιστάν επιβίβασε σε αεροσκάφη 84 ανθρώπους από την Ουχάν και θα τους βάλει σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Τασκένδη, ανακοίνωσε σήμερα ο κρατικός αερομεταφορέας της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας.

Η Uzbekistan Airways ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι επιβάτες συνοδεύονται από γιατρούς και ειδικούς με εξοπλισμό προστασίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP          

Keywords
Τυχαία Θέματα