Κορωνοϊός: To σταδιακό πέρασμα από την πανδημία στην ενδημία

Kάποια στιγμή, με την αύξηση της ασυλίας από τους εμβολιασμούς, τις λοιμώξεις και τις αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού, ο Covid-19  μετατραπεί σε έναν μια ενδειμική λοίμωξη  όπως πολλές άλλες, αναφέρει to Bloomberg.

Στις αρχές του περασμένου έτους, όπως σημειώνεται, ο κόσμος χρειάστηκε επειγόντως να αυξήσει την αίσθηση του συναγερμού για τον ιό SARS-CoV-2 και να τον δει ως την επικείμενη απειλή και όχι ως μια πιο συνηθισμένη λοίμωξη ίση με τη γρίπη. Αυτή τη στιγμή, όμως, τα εμβολιασμένα μέρη του πλανήτη πρέπει να στραφούν

νοητικά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ήρθε η ώρα να υπενθυμίσουμε ότι, για όσους έχουν εμβολιαστεί, ο Covid-19 δεν είναι πλέον ένας ακόμη ‘’Καβαλλάρης της Αποκάλυψης’’, αλλά αντίθετα σταδιακά γίνεται «απλώς ένας ιός».

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μέρος στο οποίο φτάνουν μερικές από τις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο στα προγράμματα εμβολιασμού τους. Στη Σιγκαπούρη, όπου το 81% είναι πλήρως ανοσοποιημένο, το Υπουργείο Υγείας έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα σε δεδομένα για νοσηλείες και όχι λοιμώξεις, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι πλέον σχετικά καλοήθεις. Το Ισραήλ ξεφεύγει από την έξαρση νέων κρουσμάτων χωρίς να επιστρέφει σε lockdown για τους εμβολιασμένους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των λοιμώξεων δεν καταλήγουν πλέον σε σοβαρές ασθένειες.

Οι κλήσεις από ορισμένα μέρη για να σταματήσουν να δημοσιεύονται καθημερινά σύνολα κρουσμάτων μπορεί να είναι πρόωρες για μια ασθένεια που εξακολουθεί να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα. Κάποια στιγμή, όμως, όταν ο Covid έχει περάσει από την τρέχουσα πανδημική του κατάσταση στην ενδημική κατάσταση όπου ξεθωριάζει στο παρασκήνιο, είναι πιθανό να ακολουθήσουμε την τακτική όπως στους καθημερινούς ή και τους ετήσιους αριθμούς κρουσμάτων όπως στην περίπτωση της γρίπης.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μια λοίμωξη που έχει σκοτώσει περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσε να προβληματιστεί με τέτοιο τρόπο ρουτίνας, αλλά οι ιοί στην ιστορία έχουν ξεφύγει από την ενδημική και την πανδημική κατάσταση με αξιοσημείωτη συχνότητα.

Η πανδημία της «Ρωσικής Γρίπης» που διαδόθηκε στο κόσμο  περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970 φαίνεται να ήταν ένα αξιοσημείωτο εποχικό στέλεχος γρίπης από τη δεκαετία του 1940 και του 1950, που πιθανώς κυκλοφόρησε παγκοσμίως ξανά μέσω εργαστηριακού ατυχήματος. Άτομα άνω των 25 ετών, που είχαν εκτεθεί στην παραλλαγή στην παιδική τους ηλικία, ήταν σε μεγάλο βαθμό άνοσα. Ο κίτρινος πυρετός, που διαμόρφωσε την ιστορία της Αμερικής για τέσσερις αιώνες μέσω των καταστροφικών επιπτώσεών της στις εκστρατευτικές στρατιωτικές δυνάμεις που δεν είχαν ανοσία, έχει πλέον εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αστικές περιοχές του δυτικού ημισφαιρίου, ενώ παραμένει μια καταστροφική μόλυνση στην υποσαχάρια Αφρική.

We're not there yet, but it's time to start thinking about Covid as endemic, writes @davidfickling https://t.co/DGNYWN2lWT

Bloomberg Opinion (@bopinion) September 13, 2021

Μια μελέτη του Ιουλίου στο περιοδικό Microbial Biotechnology παρουσίασε ακόμη και ένα επιχείρημα ότι ένα στέλεχος του κορωνοϊού που ονομάζεται HCoV-OC43 μπορεί να ήταν υπεύθυνο για ένα ξέσπασμα του 1889 επίσης γνωστό ως Ρωσική γρίπη, αναμφισβήτητα η πρώτη πραγματική σύγχρονη παγκόσμια πανδημία. Το συγκεκριμένο στέλεχος εμφανίζεται τώρα ως μία από τις κύριες αιτίες του κοινού κρυολογήματος, ένα κλασικό παράδειγμα ενδημικής λοίμωξης που οι γιατροί απορρίπτουν με ασφάλεια.

Ωστόσο, αναφέρει το Bloomberg, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το στάδιο.  

Οι μολύνσεις ακόμα και σε εμβολιασμένους αποτελούν ένα βασικό λόγο για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την ασθένεια με σεβασμό, τουλάχιστον μέχρι να έχουν όλοι την ευκαιρία να εμβολιαστούν και να έχουμε μια σαφέστερη αίσθηση του πόσο καιρό διατηρείται η προστασία από σοβαρή μόλυνση.

Αυτή η τρομερή μάστιγα θα είναι πάντα μαζί μας, αλλά σε πιο ήπια, λιγότερο ανησυχητική μορφή. Μετά το τραύμα των δύο τελευταίων ετών, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα δούμε ποτέ αυτήν την προοπτική με αίσθηση ισορροπίας - αλλά αυτό πρέπει τελικά να συμβεί. «Η στιγμή που θα νικήσουμε τον Covid δεν θα είναι όταν τον εξαλείψουμε από τον ανθρώπινο πληθυσμό, αλλά όταν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμένης και φυσικής ασυλίας όπου δεν έχουμε πλέον λόγο να το φοβόμαστε. Αυτή η στιγμή θα έρθει - και όταν συμβεί, ακόμη και αυτή η τρομερή μόλυνση θα είναι ένας ακόμη ιός», σημειώνεται..

Keywords
Τυχαία Θέματα