Κορωνοϊός Η.Β: «Είμαι η νοσοκόμα που σβήνω τον αναπνευστήρα»

 Κάθε Πέμπτη καθιερώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο να χειροκροτούν στο κατώφλι του σπιτιού ή στα μπαλκόνια εις ευγνωμοσύνη των ιατρών, νοσηλευτών, νοσοκόμων και άλλων ανθρώπων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι μόνο, που περιθάλπουν  με κίνδυνο και της δικής των ζωής, τους ασθενείς, θύματα του θανατηφόρου κορωνοιού.  Στις 20 Απριλίου 2020, το BBC  πρόβαλε μια συγκινητική είδηση, την προσωπική εμπειρία μιας νοσηλεύτριας της Juanita Nittla. 

 Την αυτοθυσία μιας νοσοκόμας η οποία παρόλα τα δικά της προβλήματα και κίνδυνο στην ιδία, εκτελεί τα καθήκοντά της έχοντας να διαδραματίσει ένα άχαρο,

τραγικό ρόλο, ψυχολογικής αναστάτωσης που της προκαλεί εφιάλτες, αλλά το κάνει…

Η Juanita Nittla είναι chief nurse στη μονάδα εντατικής θεραπείας ( intensive care unit)  του  νοσοκομείου  Royal Free και εργάζεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health Service) για 16 χρόνια, ως ειδική νοσοκόμα στο τμήμα αυτό.

«είναι δραματική δουλειά και επώδυνη. Κάποτε νοιώθω ότι ευθύνομαι για το θάνατο κάποιου» δήλωσε η Juanita.

 Μέρος της δουλειάς της  Juanita Nittla είναι και η  ευθύνη να κλείνει τους αναπνευστήρες…

 Το ιατρικό προσωπικό, γράφει το ειδησεογραφικό, έρχεται αντιμέτωπο με σκληρές αποφάσεις για το πότε να σταματήσει την περίθαλψη στους ασθενείς που δεν δείχνουν πρόοδο.  Η απόφαση παίρνεται μετά από προσεχτική απόφαση,  ανάλυση όλων των δεδομένων όπως η ηλικία του ασθενή, άλλα προβλήματα υγείας που έχει, η αντίδραση του στον ιό και πιθανότητα ανάρρωση.

Ξεκινώντας την βάρδια της την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, ο προιστάμενος της  Δς Nittla στο τμήμα εντατικής θεραπείας της είπε ότι η πρώτη της δουλειά την ημέρα εκείνη ήταν να κλείσει τον αναπνευστήρα σε μια νοσοκόμα ηλικίας 50 ετών με Covid-19.

 Με τους περιορισμούς που ίσχυαν την περίοδο εκείνη (αργότερα ο Υπουργός Υγείας Matt Hancock επέτρεψε με νέους κανονισμούς, στενοί συγγενείς να παρευρίσκονται και να βλέπουν τους ετοιμοθάνατους συγγενείς των και να τους αποχαιρετούν) η Nittla έπρεπε να μιλήσει με την θυγατέρα της ασθενούς στο τηλέφωνο και να της εξηγήσει τι γινόταν.

«Την διαβεβαίωσα ότι η μητέρα της δεν είχε πόνους και φαινόταν πολύ ήσυχη. Επίσης την ρώτησα για τις επιθυμίες της μητέρας της και τις θρησκευτικές της ανάγκες» είπε στο BBC.

 O θάλαμος για τον οποίο ήταν υπεύθυνη η Δς Nittla είχε 8 κρεβάτια με ασθενείς που ήσαν όλοι ναρκωμένοι.

«Έκλεισα τις κουρτίνες και όλους τους συναγερμούς» είπε. Η ιατρική ομάδα σταμάτησε για ένα λεπτό να ομιλεί και η νοσοκόμα έβαλε το ακουστικό του τηλεφώνου δίπλα από το αυτί της ασθενούς και ζήτησε της θυγατέρας της να της μιλήσει. Η Δς Nittla έβαλε την μουσική που ζήτησε η οικογένεια να ακούσει η ασθενής Μετά έκλεισε τον αναπνευστήρα, γράφει το δημοσίευμα. «Κάθισα δίπλα της, κρατώντας το χέρι της μέχρι να ξεψυχήσει», είπε η νοσοκόμα.

 Η ασθενής πέθανε λιγότερο από πέντε λεπτά μετά το κλείσιμο του αναπνευστήρα. - the machine on the left of the photo - help critically ill patients breathe

«Είδα να αναβοσβήνει το φώς του monitor και ο κτύπος της καρδιάς κτύπησε μηδέν». Και αποσωλήνωσε την θανούσα και αυτό καθώς η θυγατέρα της ασθενούς ακόμα μιλούσε στην μητέρα της προσευχόμενη μέσα από το τηλέφωνο. Την στιγμή εκείνη η νοσοκόμα της ανακοίνωσε ότι η μητέρα της πέθανε…

« Με την βοήθεια συναδέλφου της καθάρισα, της έδωσα  bed bath και την τύλιξα με άσπρο σενδόνι και την έβαλα σε body bag. Έβαλα ένα σταυρό στο προσκέφαλο της προτού κλείσω τη σακούλα», διηγήθηκε η νοσοκόμα στο BBC.

Εφιάλτες

Η Δς Nittla είπε ότι βοηθώντας τους ασθενείς που πεθαίνουν την βοήθησε να αντεπεξέλθει την κρίση,  Συνήθως στο τμήμα αυτό μία νοσοκόμα είναι υπεύθυνη για ένα ασθενή λόγω της κρίσης όμως μία νοσοκόμα είναι υπεύθυνη για τρείς.

«Προτού ξεκινήσουμε τη βάρδια μας κρατάμε τα χέρια μας μαζί και λέμε «Να κρατηθούμε ασφαλείς και κοιτάζουμε η μια την άλλη κάνοντας σίγουρο ότι φοράμε τα γάντια, τις μάσκες και τις προστατευτικές μας ποδιές», είπε.

Στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας έχουν είπε, ένα θάνατο την ημέρα, πολύ πάνω από το συνηθισμένο πριν την πανδημία.

«Είναι δραματικό, έχω εφιάλτες, δεν μπορώ να κοιμηθώ, ανησυχώ ότι θα προσβληθώ κε τον ιό όλοι φοβόμαστε».

Η Δς Nittla όπως εξηγεί, πέρσι απουσίαζε από την δουλειά της για έξι μήνες μετά που είχε προσβληθεί από φυματίωση, γνωρίζει ότι οι πνεύμονές της είναι εξασθενισμένοι, της λένε ότι δεν πρέπει να δουλεύει, και όμως αυτή έβαλε τα πάντα στη άκρη και λόγω της πανδημίας και κάνει την δουλειά της… Στο τέλος της βάρδιας της σκέφτεται τους ασθενείς που πέθαναν στα χέρια της. Αλλά προσπαθεί να κλείσει τη σκέψη της φεύγοντας από το νοσοκομείο… έγραψε το BBC.

Με σημείωση στο τέλος ότι « Μετά την συνομιλία της με το BBC οι εργοδότες της  Ms Nittla της ζήτησαν να μείνει στο σπίτι, λόγω και των δικών της ιατρικών προβλημάτων. Σχεδιάζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της με γραφική εργασία από το σπίτι».

Κάθε Πέμπτη λοιπόν, όταν βγαίνουμε στο κατώφλι του σπιτιού μας ή του διαμερίσματός μας να χειροκροτήσουμε για πέντε λεπτά εις ευγνωμοσύνη των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για πέντε λεπτά, ας θυμόμαστε όλες τις Nittla όπου και να βρίσκονται και να προσευχόμαστε και για την δική τους υγεία, υπομονή και ανθρωπιά που υπερβαίνει τα στερεότυπα καθήκοντά τους…

Αιωνία η μνήμη όλων των θυμάτων. Και από καρδιάς ευχαριστώ σε όλες τις Nittla στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανά τον κόσμο που σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον τραγικό ρόλο. Ελπίζω μια εύχομαι μια μέρα σύντομα να «πληρώσουν» όσοι ευθύνονται για την διασπορά του κορωνοιού αυτού για να αναπαυθούν τουλάχιστον και οι αδικοχαμένες ψυχές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο…

Tης Φανούλλας Αργυγού. Δημοσιεύτηκε 7 Μαίου 2020 στην Εφημερίδα «Ελευθερία»

Keywords
Τυχαία Θέματα