Κωστρίκης: Αυτοί είναι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων στην Κύπρο (vid)

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο αλλά και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς κορωνοϊού μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Μοριακός Ιολόγος, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους πιθανούς λόγους για τους οποίους παρουσιάστηκε τόσο μεγάλη αύξηση, τόνισε ότι άρχισαν να γίνονται περισσότερες εργαστηριακές διαγνώσεις, αφού από τις 500 την ημέρα αυξήθηκαν σε περίπου 700. Άλλος ένας λόγος είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία της δειγματοληψίας. Συγκεκριμένα, πριν

γίνονταν εξετάσεις μόνο μετά την ιχνηλάτηση αλλά πλέον μπορούν να πηγαίνουν από μόνοι τους, μετά την εμπλοκή των ιδιωτικών εργαστηρίων.

Τόνισε ότι τα 58 κρούσματα είναι μεγάλος και ανησυχητικός αριθμός και αποτελούν τον καθρέπτη των προηγούμενων ημερών. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων και θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να δούμε την πορεία των κρουσμάτων με τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κινδυνολογία, απάντησε ότι τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Εάν κοιτάξουμε τους αριθμούς, βλέπουμε ότι το 80% των ασθενών θα έχει ήπια συμπτώματα και 20% θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Από αυτούς το 5% θα χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας και το 1% θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Ερωτηθείς για τον μεγάλο αριθμό της θνησιμότητας, απάντησε ότι το 3% που έχουμε σήμερα είναι υψηλό, πολύ πιο υψηλό από το Ισραήλ και τη Γερμανία, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δούμε τι πάει στραβά.

Πρόσθεσε ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα κοκτέιλ φαρμάκων (υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης) σε ένα ασθενή σχετικά γρήγορα, όταν έχει ήπια συμπτώματα, ώστε να επιβραδυνθεί η νοσηρότητα από τις 20 ημέρες στις 6 ημέρες.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κι άλλη ομαδοποίηση των κρουσμάτων, πιθανόν στη Λάρνακα.

Διαβάστε επίσης: 

Η χλωροκίνη και η θεραπεία που εφάρμοσε Γάλλος επιστήμονας

Άλλος ένας Κύπριος απεβίωσε στη Βρετανία από κορωνοϊό (pic)

Ένας νεκρός και ραγδαία αύξηση με 58 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Κορωνοϊός και άρθρο για «Φιάσκο του αιώνα» - Απάντηση Κυπρίων επιστημόνων/VID

Τροποποιήσεις στις κατ'εξαίρεση μετακινήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

Κορωνοϊός: Η κατάσταση υγείας της μητέρας και του νεογέννητού της στο Μακάρειο

Keywords
Τυχαία Θέματα